Rýchle slané sušienky pre deti
ingrediencie
postup
Tieto sušienky vznikli z potreby nášho dieťaťa niečo chrúmať. Také, aby to bolo aj zdravé. Veď obilniny potrebuje rovnako, ako bielkoviny a tuky v jadierkach. No a tak...som zamiesila. Z časti cesta som urobila nám dospelákom slaný koláč so syrom a natenko nakrájanou kapiou a šalotkou. Čo vám poviem – zjedol sa tak rýchlo, že sme ani víno nestihli k nemu naliať. Keksíky, či sušienky dostať často aj v obchode – vraj zdravé a väčšinou sú aj pre deti plné cukru. Cukor je aj položka, ktorá mi najviac vadí na detských piškótach. Už je vidno ako vymenili bielu múku za zdravšiu špaldovú, ale cukor stále ostáva. Vyzývam výrobcov, viete použiť glukózu či brezové sladidlo? Zdravšie, doma vyrobené sušienky podľa môjho receptu môžete použiť aj ako tyčinky a s nejakým dipom ich podávať návštevám. Možno aj dieťa si ich namočí rado do jogurtu, či tvarohu s avokádom a tak získa zdravý olovrant. Alebo super pomôcka pre malých maškrtníkov na cesty Na nakysnutie som použila vínny kameň – bezfosfátový prášok do pečiva, ktorý už dnes bežne nájdete v každom bio obchode.
Suché ingrediencie zmiešame dokopy a pridáme olej a jadierka. Vodu namiesenie používame vždy vlažnú, aj múka by mala byť v izbovej teplote. Tak sa ingrediencie lepšie spoja.
Cesto by malo byť pevné, no po stlačení držať tvar ako plastelína. Rozvaľkáme ho, posýpame parmezánom, necháme trošku postáť. Znova vyvaľkáme (zatlačíme parmezán do cesta – pokojne aj znovu premieste) a vykrajujeme kolieska. Plech vytrieme kokosovým tukom, tak sa nám neprilepia. Na vrch keksíka môžeme poukladať tenučké kolieska cukety, parmezán, mrkvu, pažítku, či napríklad bryndzu...Naše sa piekli cca 10 minút pri teplote 250 C° v teplovzdušnej rúre. Po vytiahnutí z rúry kolieska preložte na rošt aby vychladli. Priznám sa, že sme ich ochytávali a jedli už teplé. No a na druhý deň som zvyšok dala do hriankovača a boli úplne super :)
Plech vytrieme kokosovým tukom, tak sa nám neprilepia. Na vrch keksíka môžeme poukladať tenučké kolieska cukety, parmezán, mrkvu, pažítku, či napríklad bryndzu.
TIP: obmeny pre jadierka - tekvicové nasekané, ľan, konope, oriešky- voľte však menšie kúsky, aby sa sušienky nerozpadli.
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.