Pridať recept

Jahňacie na rozmaríne a pečené zemiaky

Jahňacie na rozmaríne a pečené zemiaky
Zdroj: FINO_recepty

ingrediencie

700 g
jahňacie pliecko
1/2 ks
citrón (šťava a kôra)
3 strúčiky
cesnaku
5 vetvičiek
rozmarín
300 ml
biele víno suché
5 PL
olivový olej
1 ČL
soľ
1 štipka
mleté čierne korenie
2 ks
cibuľa
2 ks
veľká čerstvá paradajka

Pečené zemiaky

800 g
stredne veľké zemiaky
2 PL
olivový olej
1 ČL
mletá sladká paprika
1 ČL
drvená rasca
1 štipka
soľ
8 strúčikov
cesnaku

postup

Veľkonočná inšpirácia

1.
Z citrónu vytlačte šťavu do sklenenej alebo keramickej misy a potom z neho odkrojte asi polovicu kôry, ale len žltú časť. Kôru nakrájajte na veľmi tenké rezance. Cesnak olúpte a nakrájajte na tenké plátky. Lístky z dvoch tretín rozmarínu nasekajte. To všetko premiešajte v miske s citrónovou šťavou, vínom a 3 lyžicami olivového oleja a do tejto marinády vložte mäso. Prelejte ho marinádou aj zhora (čo ešte v priebehu marinovania niekoľkokrát zopakujte, alebo mäso po čase otočte), misu prikryte fóliou na potraviny Fino a dajte na 24 hodín do chladničky.
Jahňacie na rozmaríne a pečené zemiaky
Jahňacie na rozmaríne a pečené zemiaky
Zdroj: FINO_recepty
 
2.
Na ďalší deň mäso vytiahnite, nechajte z neho odkvapkať marinádu, osoľte ho a okoreňte. Položte ho do pekáčika a potrite zvyškom olivového oleja. Prikryte pokrievkou alebo alobalom, dajte do dolnej časti studenej rúry, rúru zapnite a nechajte dôjsť až k teplote 200 °C. Potom pečte 20 minút.
3.
Potom pridajte cibuľu nakrájanú na štvrtiny, rozpolené paradajky a polovicu marinády a opäť zakryte. Znížte teplotu na 160 °C a pečte ďalšiu hodinu a pol za občasného polievania marinádou a prelievania vypečenou šťavou. Nakoniec dopečte dozlata už odkryté.
4.
Zemiaky olúpte, nakrájajte na väčšie kocky alebo mesiačiky, dajte do misky, prilejte k nim olivový olej, prisypte korenie a soľ. Potom pridajte celé strúčiky cesnaku, zbavené len hornej šupky a korienkov. Takto pečený cesnak krásne zosladne a nespáli sa. Všetko premiešajte, aby sa zemiaky obalili zmesou a korením.
5.
Do pekáčika dajte na dno papier na pečenie Fino. Naň nasypte zemiaky s cesnakom a pečte ich v rúre asi na hodinu pri 160 °C. Prvých tridsať minút ich majte zakryté alobalom alebo pokrievkou, na druhú polovicu ich potom odkryte. Vo výsledku by mali byť pekne zlatisté.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať