Pridať recept

Polievka z medvedieho cesnaku a farebnej šošovice

Polievka z medvedieho cesnaku a farebnej šošovice
Zdroj: Henrieta_Peskovicova

ingrediencie

2 dl
žltá šošovica
2 dl
červená šošovica
2 ks
veľká červená mrkva
2 ks
veľká žltá mrkva
2 ks
jarná cibuľka
1 zväzok
medvedí cesnak
ks
voda, olej, soľ

postup

Nakúpili sme farebné mrkvy, červenú aj žltú, rovnako nám ladili k červenej a žltej šošovici doma. Tak prečo ich nespojiť? Moja mrkvovo- šošovicová polievka dostala pred rokmi názov Trojkráľová, pretože presne v ten deň vznikla. Je v nej aj zázvor a muškátový oriešok. Keď si doma obľúbime chute, tak často niektoré jedlá opakujeme a inovujeme recept s ingredienciami, ktoré ponúka príroda v sezóne. Spojené bielkoviny zo šošovice, mrkvový betakarotén a esencie cibule doplnila sezónna namotávka z lesa – medvedí cesnak. Raz som ho skúsila namixovať do varenej polievky surový a teda chuť bola dosť výrazná. Mne chutila, manžel zjedol a dieťa (vtedy bolo tuším len jedno), odmietlo. Dnes som sa poistila, medvedí cesnak som pridala v závere a prevarila. Všetci zjedli, aj naša najmladšia. Bola to jej prvá šošovicová polievka, lebo doteraz ich odmietala 😊. Polievka je výborná na posilnenie, na podporu imunity. Alebo len tak, ak to niekoho zaujíma – pre jej plnú, sýtu a napriek tomu aj sviežu chuť.

1.

Do vriacej vody vo väčšom hrnci pridajte nakrájanú koreňovú zeleninu, premytú šošovicu a varte spolu s jarnou cibuľkou. Keď je šošovica mäkká, vyberte jarné cibuľky. My ich teda uvarené moc radi nemáme ani ich nezvyknem mixovať do kaší.

 
2.

Pozbierajte „šuminu“ - ako voláme vyvarenú bielkovinu-penu na polievke. Do váry pridajte medvedí cesnak a prevarte. Posoľte. Odložte z ohňa a vymixujte s maslom v mixéri do hladkej kaše. Na tanieri ešte polejte kvalitným olivovým olejom a môžete dozdobiť lístkami cesnaku, alebo kvietkom (ten nejedzte, vraj a nemajú jesť).

3.

Medvedí cesnak často rastie medzi brečtanom, pri trhaní vyčistite kyticu od lístkov brečtanu, lebo je jedovatý. Cesnakové listy pred použitím umyte.

Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Tradičná šošovicová polievka
Fantastická šošovicová polievka s údeným rebierkom: Každý, kto ju varí, by mal poznať túto fintu (VIDEORECEPT)
Na túto nedáme dopustiť! Výborná šošovicová polievka, ktorá sa varí po celý rok! Nezabudnite však na jednu...
Sosovicova polievka
Šošovicová polievka, v ktorej stojí varecha
Šošovicová polievka je bez laktózy, lepku, vhodná aj pre vegánov:) Musím sa priznať, že táto polievka sa...
Šošovicová polievka
Silvestrovská šošovicová polievka podľa rodinného receptu: U nás sa varí každý rok, bez výnimky!
Máte aj vy nejakú tradíciu na Nový rok, ktorú dodržiavate už celé roky? U nás je to práve príprava...
Tradičné novoročné jedlá pre celú rodinu: Ani ryba, ani hydina! Rýchle a jednoduché recepty od raňajok až
Tradičné novoročné jedlá pre celú rodinu: Ani ryba, ani hydina! Rýchle a jednoduché recepty od raňajok až po večeru, vyberie si každý
Čo navariť prvý deň v roku 2024? Máme pre vás fantastické inšpirácie na novoročné jedlá od raňajok až po večeru.
Šošovicová polievka
Kráľovná všetkých strukovín: Najlepšie recepty zo šošovice + FINTA, vďaka ktorej ju už nemusíte vopred namáčať, toto by vám nikdy nenapadlo!
Aj vy máte radi šošovicu? Tu ste správne! Máme pre vás bohatú ponuku skutočne výborných receptov...
TOP
Pea soup with smoked pork and croutons is in the plate
Najlepšie zimné polievky na jednom mieste: Zahrejú, zasýtia a neurobia prievan v peňaženke, fazuľová, kapustová aj cesnačka (recepty)
Výborné husté polievky, ktoré zahrejú, zasýtia a viete ich pripraviť za málo peňazí. V zime tento výber oceníte najviac.