Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Ríbezľové palacinky z makového cesta

ingrediencie

Na cesto

700 ml
mlieko
4 ks
vajce
1 ČL
práškový cukor
štipiek
soľ
1/4 ČL
kypriaci prášok
250 g
hladká múka
150 g
makovej múky z modrého alebo bieleho maku
trochu
olej na pečenie

Na plnku

podľa chuti
jemný tvaroh
podľa chuti
med
trochu
čerstvej ríbezľovej šťavy alebo sirupu
trochu
čerstvé alebo zavárané ríbezle
podľa chuti
rozpustenú tmavú alebo bielu čokoládu na poliatie

postup

Vedeli ste, že Československo až do druhej svetovej vojny patrilo k jeho najväčším vývozcom? Mak je tradičná slovenská plodina.
V súčasnosti už jeho pestovanie nie je také rozšírené, ale mak zostal obľúbenou súčasťou nášho jedálneho lístka. Dokazuje to aj nádherná Maková knižka plná úžasných makových receptov.  V knihe sa zoznámite aj s makovým olejom a makovou múkou, vyrobíte si makové mlieko, makové pesto alebo smoothie.
Presvedčte sa, že mak nepatrí len do tradičnej štrúdle, mrežovníka, buchiet či na rezance, ale pripravte z neho cheesecake, makrónky, panna cottu, krehké Pavlovovej tortičky s makovou šľahačkou alebo griotkové tartaletky. My máme pre vás recept na Ríbezľové palacinky z makového cesta, ktorý nájdete v spomínanej Makovej knižke.

1.

12 – 15 kusov. Pripravte si panvicu na palacinky.

2.

Klasika ako palacinky raz za čas na raňajky musí byť. Aby to nebola taká rutinná nuda, vyskúšajte ich s makom. Do misky dajte trochu mlieka, vajcia, práškový cukor, soľ, kypriaci prášok, hladkú a makovú múku. Ak sa rozhodnete pre bielu makovú, palacinky budú mať mierne orieškovú chuť. Vareškou alebo metličkou vymiešajte hladké cesto. Nechajte pár minút odstáť a podľa potreby prilejte zvyšné mlieko, aby cesto nebolo priveľmi riedke, ale ani husté.

3.

V panvici zohrejte trocha oleja, stačí rozotrieť ho pomocou pierka. Naberačkou rovnomerne rozlejte cesto a z oboch strán upečte tenké palacinky.

4.

Tvaroh vymiešajte s medom a dochuťte ríbezľovou šťavou. Hotové palacinky postupne natrite tvarohovou plnkou, posypte ríbezľami a zviňte. Ak si ich chcete ešte vylepšiť, polejte ich rozpustenou čokoládou.

5.

Množstvo zaujímavých informácií o maku a makové recepty nájdete v nádhernej Makovej knižke

Ohodnotiť recept
hodnotenie

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k receptu.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Vybrali sme pre vás
vino a jedlo
11 pravidiel správneho kombinovania jedla s vínom
11 pravidiel správneho kombinovania jedla s vínom
Gurmánsky zážitok už nemusíte hľadať iba v drahých reštauráciách. Naučte sa správne skombinovať dobré víno s jedlom...
Mango, pineapple
Sladké dezerty servírované prakticky v pohári
Sladké dezerty servírované prakticky v pohári
Sladké dobroty naservírované v pohároch si môžte pripraviť aj na niekoľko dní dopredu a pochutiť si hocikedy keď vás...
Close up of rose
Vyberte sa na šípky, teraz je na to ten správny čas!
Vyberte sa na šípky, teraz je na to ten správny čas!
Počas jesenných prechádzok neraz natrafíte na ker posiaty šípkami, no nevenujete mu žiadnu pozornosť. To je veľká...