Pridať recept

Risotto z medvedieho cesnaku s hríbikmi

Risotto z medvedieho cesnaku s hríbikmi
Zdroj: Henrieta_Peskovicova

ingrediencie

250 g
ryža arborio
1,5 litre
vývar alebo voda
hrstí
shimeji hríby
hrstí
medvedí cesnak
4 strúčiky
cesnaku
2 ks
šalotka
100 g
maslo
hrstí
parmezán
podľa chuti
soľ, čierne korenie, repkový, alebo olivový nativ olej
2 dl
biele muškátové víno
hrstí
kešu

postup

Ryžu na risotto máme doma aj keď chleba chýba. Máme ho radi a s chuťou ho zjedia deti aj príbuzní. Často ho robievam so šafranom, krevetami pre manžela, s cuketami, hubami, tekvicami, bylinkami...máme radi aj rôzne konzistencie, no krémová je top. Dnes som uvarila menej krémové, lebo došlo aj maslo a parmezánu tiež bolo pomenej a nikomu sa v nedeľu nechcelo do obchodu, Povedali sme si, že vyjdeme s tým, čo máme. No a podarilo sa. Kombinácií na risotto je veľa. Dnes vám ponúkam recept s medvedím cesnakom a malými hríbikmi, jemnučkými a chrumkavými tak, že chutili aj našej nehubovej staršej dcére. Najmladšia dostala len hotovú ryžu, všetko hubové a orechové sme jej povyberali skôr, akoby to bolo pod jej detskou stoličkou 😊. Medvedí cesnak môžete mimo sezóny nahradiť špenátom, alebo mladou žihľavou. Alebo ho nevymixujte a pokojne ho nasekajte, alebo natrhajte..len naše deti by to nezjedli a pinzetou sa mi takéto kúsky už naozaj vyťahovať nechceli 😊.

1.

Pár hríbikov si nechajte na záverečné vygrilovanie. Shimeji rastú v trsoch, nebývajú moc špinavé, preto je dobré ich len umyť a skrojiť spojenie. Hríbky sú voňavé, pevné, ak budú jemne páchnuť pod igelitom, kde bývajú často predávané, nejedzte ich.

 
2.

Na osmahnutej šalotke podusíme nakrájané hríbiky, roztlačené strúčiky cesnaku, pridáme maslo, víno a hríbiky vydusíme. Ryžu neumývame, nasucho prehrejeme v cibuľovo- hubovej zmesi. Podlejeme výluhom tak, aby ryža bola zaliata cca 1cm a za stáleho miešania pridáme aj soľ. Miešať treba stále tak, aby sa ryža zospodu dostala rovnomerne navrch. Keďže ryža obsahuje škrob, je nutné, aby sa dobre prevarila v celej panvici. Ak by ste risotto nemiešali, spodná vrstva bližšie k ohňu by sa pripravila rýchlejšie a bola prevarená, kým vrchná by bola surová.

3.

Ak nemáte tip arborio, alebo carnaroli, tak talianske risotto nerobte. Tieto ryže majú iný obsah škrobu ako ostatné a práve to im dáva možnosť vyrobiť zo seba lahodné krémové jedlo. Ryža sa varí dovtedy a podlieva dovtedy, kým nie je „al dente“, teda po rozhryznutí je príjemná, no nie je rozvarená. V závere keď sa vám už bude zdať takmer hotová pridajte vymixovaný medvedí cesnak.

4.

Prevaríme, vmiešame maslo a odstavíme z ohňa. Až po odstavení vmiešame parmezán. Na grilovacej panvici osmahnite so soľou a pár kvapkami oleja kešu orechy. Vytiahnite ich a nechajte mierne vychladnúť. Medzitým ugrilujte pár hríbikov aby ste risottu na tanieri dodali viac elegancie. Kešu posekajte na menšie kúsky, alebo ho nechajte aj celé, to už je na chuti každého. Taniere zvyčajne zohrievam, risotto sa nenakladá naberačkou na kôpky, ale rozotiera po tanieri. Navrch pridajte kešu a hríbiky – dobrú chuť.

5.

TIP ako odhadnúť 1 porciu ryže? Akokoľvek sa vám to môže zdať málo, 2 deci ryže úplne postačia na veľkú porciu. Ak pred tým jete polievku alebo iné jedlo, 1,5 dcl ryže vás dokonale zasýti. Máme overené aj u hladošov mužov

Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Schnitzel
Rakúska kuchyňa
Kuchyňa našich juhozápadných susedov je vo veľkej miere ovplyvnená kuchyňami štátov, s ktorými hraničí...
Grecka kuchyna
Grécka kuchyňa
Počas leta, času čerstvej zeleniny, slnka a dovoleniek, je ideálny čas vyskúšať špeciality gréckej kuchyne...
Balkanska
Balkánska kuchyňa
Balkánska kuchyňa v sebe zahŕňa tieto kuchyne: Albánska kuchyňaKuchyňa Bosny a HercegovinyBulharská...
Albanska tarator
Albánska kuchyňa
Albánsku kuchyňu ovplyvnili najmä turecká, grécka a talianska kuchyňa. Je pre ňu charakteristické používanie...
Wuzetka
Tento recept láme rekordy: Wuzetka je lacná, moderná a pripraviť ju zvládne ktokoľvek, pečie sa 30 minút!
Báječný dezert nenáročný na suroviny a ešte jednoduchší na prípravu.
Viete ako správne pripraviť rizoto?
Maslové vláčne, krémové, voňavé a na milión spôsobov. Talianske neopakovateľné risotto.  Všetko...