Pridať recept

Vegeburger. Dá sa to aj bez mäsa.

Vegeburger. Dá sa to aj bez mäsa.
Zdroj: Henrieta_Peskovicova

ingrediencie

2 ks
kvásková žemľa
1 balíček
biele tofu
1 ks
menší baklažán
ks
chrumkavá rukola a lístky šalátu
2 ks
šalotka
2 ks
cherry paradajky
5 PL
sójová omáčka
2 PL
javorový sirup
2 PL
dijónska medová horčica

postup

Nemyslím si, že hamburger je zdravé jedlo. Nemusí byť však nezdravé a už vôbec nie mäsové, aby chutilo dobre. V Bratislave sa akoby vrece roztrhlo s hamburgermi v stánkoch, v bistrách aj hipsterských kaviarňach. Manžel mi vždy referuje či mu chutil ten jeho mäsový. Ja som si raz pochutnala na naozaj výbornom cviklovo-halloumi v žemli, ale v tej istej firme som odišla prudko sklamaná a znechutená z baklažánovej náplne. Zelenina bola nahrubo nakrájaná, šmýkala sa po premočenej žemli a jedlo sa nedalo zjesť bez toho, aby ste celý neboli špinavý. Tak som si povedala, že skúsim pripraviť burger tak, aby chutil. A vydaril sa vegánsky. Teda bez syra, majonézy. A a sladkastej žemle. Základom hamburgera je niečo v chlebe/žemli. Tak som si dala upiecť žemličku kváskovú. Bola z lepkovej múky, ale baby vedia napiecť aj bezlepkové. Základ bez kvasníc by sme mali. Teraz ho už len niečím dobrým naplniť. Doma som mala biele tofu. To mi moc nechutilo, tak ma napadlo ho namarinovať. Výsledok prekvapil aj manžela, deti zjedli bez problémov aj avokádo a šalát v žemli. No a zostáva veriť, že ako vegetarián sa v Bratislave najem aj ja hocikde-raz 😊 Myslím najem s pasiou, dobre, zážitkovo. Lebo na vege jedlo nemusí byť kuchár odborník. Stačí, ak vie ako chutia ingrediencie a vie ich pripraviť bez toho, aby ich zničil. Alebo aby som zaplatila účet, s ktorým sa mi pol materskej stratí z účtu 😊. Ako upiecť kváskovú žemľu vás ja nenaučím. Ale dnes je už dosť kurzov a zvládnete ich aj doma.

1.

Tofu prekrojíme po šírke a namarinujeme v sójovej omáčke cca 15 minút. Potom ho vytiahneme, narežeme umytý baklažán na cca 0,5 cm kolieska a všetko ugrilujeme na panvici. Nasucho. Vyberieme baklažán a na tofu zakvapkáme javorový sirup a na grile jemne skaramelizujeme.

 
2.

Medzitým žemľu v toustovači prehrejeme, alebo na grilovacej panvici mierne prepečieme. Spodnú časť natrieme medovou horčicou. Poukladáme šalát (natrhaný, aby sa neťahali po zahryznutí zo žemle dlhé stonky/kusy). Tofu musí byť suché, aby z neho netiekla šťava, naň uložíme nasucho ugrilovaný baklažán, potom najemno nakrájanú šalotku na kolieska a rovnako na kolieska aj cherry paradajky. Zavrieme vrchnou časťou žemle. No a moja najmenšia dcérka vylepšila fotenie zapichnutím malého veterníčka 😊.

Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Baklazan
Turecká kuchyňa
Turecká kuchyňa je stará viac než tisíc rokov. Formovala sa pod vplyvmi ázijskej aj stredomorskej kuchyne. Dnes...
Schnitzel
Rakúska kuchyňa
Kuchyňa našich juhozápadných susedov je vo veľkej miere ovplyvnená kuchyňami štátov, s ktorými hraničí...
Grecka kuchyna
Grécka kuchyňa
Počas leta, času čerstvej zeleniny, slnka a dovoleniek, je ideálny čas vyskúšať špeciality gréckej kuchyne...
Balkanska
Balkánska kuchyňa
Balkánska kuchyňa v sebe zahŕňa tieto kuchyne: Albánska kuchyňaKuchyňa Bosny a HercegovinyBulharská...
Albanska tarator
Albánska kuchyňa
Albánsku kuchyňu ovplyvnili najmä turecká, grécka a talianska kuchyňa. Je pre ňu charakteristické používanie...
Wuzetka
Tento recept láme rekordy: Wuzetka je lacná, moderná a pripraviť ju zvládne ktokoľvek, pečie sa 30 minút!
Báječný dezert nenáročný na suroviny a ešte jednoduchší na prípravu.