Pridať recept

Paradajková polievka s quinoa

Paradajková polievka s quinoa
Zdroj: Henrieta_Peskovicova

ingrediencie

1 ks
trs čerstvé paradajky
500 ml
hustá šťava z lúpaných paradajok aj s kúskami paradajok
ks
nasekané bylinky (petržlen, bazalka)
1 PL
tymian
1 PL
roztlačený cesnak
ks
zelený hrášok
4 PL
biela quinoa
ks
soľ, trstinový cukor, olivový olej

postup

Keby ste povedali v Toskánsku, že na paradajkovú polievku potrebujete len 30 minút, asi by vám neverili. Poctivá toskánska rajčinová sa varí aj 4 hodiny. Samozrejme, varia ju vo veľkých hrncoch s práve dozretých paradajok. Mňam! Najlepšia na svete. A práve tam som sa naučila robiť základ na všetky paradajkové omáčky. Už som ho použila aj v iných receptoch. No a pre rýchlejší čas, keďže sme mimo sezóny, som použila konzervované kúsky olúpaných paradajok v bio kvalite. Paradajkové polievky poznám na veľa spôsobov, v závere s parmezánom a mäkkým kváskový chlebom. A bylinky. To je základ a teda aj bez chleba. Paradajkovú polievku zje naša najmenšia dcérka vždy, postupne jej do nej pridávam ingrediencie, ktoré inak nezjedla – ryžu- prešla jej a už ju dokáže zjesť aj samostatne. No a dnes som skúsila quinoa a jej neobľúbený hrach. Hrach zelený vypľula, quinoa sa jej páčila. Teda dostala do seba bielkoviny, kopu minerálov, lebo ak si poviete, že v detskej porcii toho veľa nie je, Linda zje paradajkovej kašovitej polievky aj za dva taniere. Ak naozaj vyrobíte polievku v kašovej konzistencii, môžete ju využiť s knedľou ako hlavné jedlo. Aspoň skúste knedľu špaldovú. S kváskom samozrejme :) Kvások a špalda napomáhajú tráveniu.

1.

Na olivovom oleji osmahneme cibuľku, pridáme tymian, cukor a kúsky čerstvých paradajok. Prehrejeme a vytvoríme s troškou vody hustý základ.

 
2.

Pridáme paradajkovú šťavu, bylinky a cesnak, quinoa. Pri varení miešajte, je nutné dávať pozor aby sa nepripálila quinoa na dne hrnca. No a pred záverom pridajte hrášok, nech nie je prevarený moc a môžete z neho dostať aj vitamíny :)

3.

Labužníkom nevegánskym odporúčam nastrúhať poriadny kopec parmezánu, alebo pecorina, či slanej ricotty. NIE NIE, do tejto polievky ementál nepatrí...

Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Quinoa s ružičkovým kelom
7 potravín rastlinného pôvodu s vyšším obsahom bielkovín ako vajce
Ako pridať ešte viac proteínov do vášho jedálnička?
10 super receptov na paradajkovú polievku
Paradajková polievka na celé leto: Vždy inak, vždy chutne
Leto so sebou prináša množstvo čerstvých plodín. Jednými z nich sú i slnkom prevoňané paradajky, ktoré si...
Chutné recepty z quinoy a praktické tipy na jej prípravu i zamrazenie
Quinoa je čoraz obľúbenejšia pseudoobilnina, ktorá sa dá použiť ako príloha, v najrôznejších receptoch...
Quinoa so sezónnou zeleninou a chrumkavým cícerom
Chutne, sýto a zdravo: Quinoa s restovanou zeleninou a chrumkavým cícerom
Bezmäsitý pokrm, ktorý spoľahlivo zasýti, chutí fantasticky a počas roka využíva vždy tu najčerstvejšiu...
Quinoa
Quinoa
Quinoa (kín-vua) je jedna z najstarších obilnín a pochádza z Južnej Ameriky. Quinoa znamená "matka obilnín"...
Toto pridávajte do paradajkovej polievky namiesto smotany. Bude jemná a krémová
Toto pridávajte do paradajkovej polievky namiesto smotany. Bude jemná a krémová
Paradajková polievka je veľmi obľúbená polievka a je len málo ľudí, ktorí ju nemajú radi. Dá sa pripraviť...