Pridať recept

Zeleninový guláš s krúpami

Zeleninový guláš s krúpami
Zdroj: Henrieta_Peskovicova

ingrediencie

2 ks
šalotka
3 ks
väčšie zemiaky
2 ks
mrkva
2 strúčiky
cesnaku
1 PL
majorán
1 ks
menšia cuketa
2 PL
mletá sladká paprika
ks
petržlenová vňať
ks
jačmenné krúpy
ks
jarná cibuľka

postup

Deťom variť polievky je niekedy „utrpenie“. Nie pre ochotu, nie som lenivá matka. No ich chute sa tak menia, ako rastú. Mesiac za mesiacom túžia po iných ingredienciách. Keďže my sme domácnosť, kde kuchyňu len v hlavnom jedle prispôsobujeme chutiam viacerých, polievky len štruktúrou vyriešime na požiadavku 😊. Teda jedna chce mixovanú do hladka, najmladšej sa zmenili chute na hrubo mixované v priebehu dvoch dní a my s tatinom zjeme čoho je najviac 😊. Táto polievka je výsledkom pokusu umiestniť do dieťaťa zemiak. Takto s paprikovou chuťou ľúbi perkelt z mrkvy, a toto zafungovalo. Dnes vyjedla zemiaky a mrkvu nie 😊 ...až vymixovanému sa nebránila. Často hovorím, že vďakabohu za mixér 😊 Pridávam krúpy do polievok, dodávajú im výdatnejšiu chuť a živiny naviac. Niekedy ich pred varením ešte nechám pár hodín namočené a spustia klíčenie. Je to enzymatická bomba. Na100g (v suchom stave) obsahujú 68g sacharidov (z toho iba 0,7g cukrov), 9,2g bielkovín, 2,8g tukov (z toho 0,5g nasýtených mastných kyselín) a čo je super, 7,4g vlákniny. Ak klíčim pred použitím, vtedy ich len ľahučko prevarím, ale najmladšia ich takéto nezje. Všetky krúpy, zrno kupujem v bio kvalite. Zrno ako i zemiaky vyžadujú aromatickejšie dochucovanie, preto sa k nim skvelo hodia koreniny – bylinkové ako majoránky, medvedí cesnak,

1.

Na šalotke osmahneme kúsky zemiakov a mrkvy, pridáme mletú papriku a premiešame. Pridáme majoránku a zalejeme vodou. Prevaríme. Pridáme krúpy, cesnak, soľ a nadrobno posekanú petržlenovú vňať – polovicu, druhú si necháme na záver.

 
2.

Polievku premiešavame, varíme na miernom ohni. Keď sú všetky ingrediencie mäkké, pridáme zvyšok petržlenovej vňate, jarnú cibuľku a prevaríme asi 5 minút. Odstavíme a podávame 😊.

3.

Ako vidíte na fotke, mali sme dve polievkové verzie. Mixovaná je odobratá z nemixovanej a nakoniec ak z nej zostane, môžete ňou zahustiť tú nemixovanú. Ťažká veta, že? 😊 napriek tomu, je postup veľmi jednoduchý, príprav a rýchla a výsledok..si skúste sami 😊 Dobrú chuť!

4.

TIP: vymixovanú polievku môžete dochutiť klíčkami zo sušičky.

Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať