Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Bodkovaná roláda

1
porcia
44
minút
nízka
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

Na cesto:

4 ks
bielok
60 g
cukor
4 ks
žĺtok
100 g
cukor
130 g
hladká múka
1 KL
Kypriaci prášok do pečiva Dr.Oetker
1/2 balíček
Farba gélová potravinárska červená Dr.Oetker

Na náplň:

250 ml
smotana na šľahanie
1 balíček
Smeta-fix Dr.Oetker
1 PL
cukor
1 balíček
vanilkový cukor Dr.Oetker
1/2 balíček
Farba gélová potravinárska červená alebo ružová Dr.Oetker
150 g
čerstvé jahody

postup

1.

Na prípravu cesta v mise vyšľaháme z bielkov elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni tuhý sneh, do ktorého ku koncu šľahania zašľaháme 60 g cukru. Vo väčšej mise vyšľaháme žĺtky so 100 g cukru do peny. Pridáme múku zmiešanú s kypriacim práškom a sneh a metličkou zľahka vymiešame dohladka.

2.

Z cesta odoberieme 3 PL a vmiešame gélovú farbu. Zafarbené cesto nanesieme do cukrárskeho vrecka a na plech vyložený papierom na pečenie spravíme bodky. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme. Elektrická rúra: 200 °C, Teplovzdušná rúra: 180 °C, Plynová rúra: stupeň 4. Doba pečenia: asi 4 minúty.

3.

Na bodky ihneď nanesieme zvyšok cesta a opatrne rozotrieme po celom plechu. Vložíme do rúry a dopečieme pri rovnakej teplote ako v bode 2. Doba pečenia: asi 10 minút

4.

Upečený plát ihneď vyklopíme na papier na pečenie posypaný práškovým cukrom. Opatrne odstránime papier na pečenie, na ktorom sa plát piekol, a plát prevrátime tak, aby boli bodky na spodnej strane. Plát pomocou papiera na pečenie opatrne zrolujeme, prikryjeme utierkou a necháme vychladnúť.

5.

Na prípravu náplne v mise vyšľaháme smotanu so Smeta-fixom, cukrom a vanilkovým cukrom elektrickým ručným šľahačom dotuha. Pridáme gélovú farbu a krátko zašľaháme.

6.

Vychladnutý plát opatrne rozbalíme, potrieme náplňou a poukladáme naň jahody. Zrolujeme a odložíme do chladničky. Pred podávaním necháme v chladničke aspoň 1 hodinu.

7.

TIP: Rúra musí byť dôkladne predhriata, aby sa roláda pri pečení nevysušila a pri rolovaní nelámala.

Ohodnotiť recept
hodnotenie
zdieľať pripnúť

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k receptu.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Vybrali sme pre vás
Granadír
Fliačky ako základ obľúbených receptov
Fliačky ako základ obľúbených receptov
Granatiersky pochod či šunkafleky majú základ v štvorcových kúskoch cestoviny, ktorú poznáme ako fliačky.
Fazuľový prívarok
Ako na to: Zahusťovanie pokrmov
Ako na to: Zahusťovanie pokrmov
Osobitou úpravou, ktorá patrí do tepelnej úpravy je zahusťovanie pokrmov. Jedlá zahusťujeme zápražkou, zátrepkou, alebo...