Pridať recept

Bezlepkové trhančeky s čučoriedkovým krémom

Bezlepkové trhančeky s čučoriedkovým krémom
Zdroj: Henrieta_Peskovicova

ingrediencie

200 g
tvaroh
150 g
ryžová múka
100 g
pohánková múka
1 PL
kukuričný škrob
ks
soľ

Čučoriedková omáčka

500 g
mrazené čučoriedky
100 g
maslo
4 PL
kokosový cukor
2 PL
topinamburový sirup
ks
konopných lúpaných semienok

postup

Cestoviny by niektoré deti mohli jesť každý deň. Je výhodné držať doma viacero druhov múk, teda aj cestovina samotná môže mať rôzne chute. Naviac, ak je jedlo bez lepku, ľahšie ho natrávime. Rada kombinujem múky s tvarohom. Cesto je jemnejšie ako so zemiakmi, hoci na „krumplové“ lokše nedám dopustiť. Aj tie si občas robím s tvarohom. Tento recept sme vymysleli za pochodu s Miškou, na mojom domácom kurze varenia. Chcela skúsiť niečo múčne bez lepku. Najskôr sme vytvorili pirôžky, ktoré chutili aj mojej mame a malej dcérke. Použili sme rovnaké cesto. Vlastne tento trhanček je zo zbytkov cesta po vykrajovaní taštičiek na pirohy. Múku sme si zomleli tesne pred použitím v mixéri – z bio pohánky a ryže natural. Čučoriedky sme mali slovenské, majú úžasnú vôňu a chuť aj zamrazené. Na rozdiel od kanadských aj iný obsah antioxidantov a farbiva asi  Z trička teda dole nejdú ;) Teda mama má zaručený recept na fľaky po červenom/tmavom ovocí: vraj to treba hneď zaliať mliekom (kravským) a dať vyprať. Malým deťom je zas pre mňa overené použitie pršiplášťa pri jedení ;)

1.

Do veľkého hrnca dáme variť vodu. Keď začne vrieť, pridáme do nej na 1l 1 ČL soli. No a medzitým vymiesime cesto. Do misky dáme najskôr tvaroh. Podľa toho akej je konzistencie postupne prisypeme škrob, soľ a múčnu zmes. 

 
2.

Cesto má byť vláčne, tvarovateľné, no pevné, nemalo by sa rozpadávať. Rozvaľkáme ho na 3mm a buď natrháme, alebo vykrajujeme malé tvary (štvorčeky). 

3.

Cesto hodíme do vriacej vody a po vyplávaní na hladinu asi po minúte vytiahneme cedítkom do misky s maslom. Masla by malo byť viac aby boli kúsky cesta obalené, hneď´ pridáme mrazené čučoriedky, ktoré do masla pustia šťavu a s pridaním topinamburového sirupu sa vytvorí parádna omáčka. 

4.

Ten kokosový cukor môžete ešte pridať navrch, čučoriedky bývajú niekedy kyslejšie. Aby sa celému jedlu dodal aj šmrnc a trošku chrumkavosti, pridala som navrch konopné semienka a kvietky materinej dúšky. Dobrú chuť.

Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Domáce rezance: Ozvláštnite váš nedeľný vývar
Niet nad domáce cestoviny! Poradíme ako pripraviť rôzne druhy rezancov do vašich polievok a jedál.
Varenie cestovín
Nerobíte ich aj vy? Toto je 5 najčastejších chýb, ktoré pri varení cestovín robí každý!
Každý miluje cestoviny. Ich veľkou výhodou je, že sú hotové za pár minút a ich príprava je celkom...
Aké vína podávať k cestovinám?
Viete, ako na to? Šéfkuchári radia, aké vína sa hodia k týmto cestovinovým klasikám
Či už ploché, točené alebo vrúbkované, cestoviny vám v akejkoľvek podobe zabezpečia vynikajúci kulinársky...
Zidek
Tipy a triky šéfkuchára Jarda Žídeka
„Nie je nič horšie, ako keď si kuchár začne o sebe myslieť, že už všetko vie, a prestane sa ďalej...
Granadír s domácimi fliačkami: I toto jednoduché jedlo môže byť delikátne, keď si na ňom dáme záležať
Granadír s domácimi fliačkami: I toto jednoduché jedlo môže byť delikátne, keď si na ňom dáme záležať
Klasika zo školských jedální je jedným z najjednoduchších a aj dnes ešte stále veľmi lacným jedlom, ktoré...
Musíte cestoviny prelievať studenou vodou? Raz a navždy to objasníme!
Musíte cestoviny opláchnuť studenou vodou? Raz a navždy to objasníme!
Keď sú cestoviny uvarené, scedíme ich a potom ich zalejeme studenou vodou. Robili to tak už naše mamy a staré...