Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Tvarohové šúľance s voňavou posýpkou

ingrediencie

250 g
tvaroh
1 téglik
biely grécky jogurt
1 PL
kokosový cukor
soľ
200 g
špaldová múka
100 g
ryžová múka
hrozienka sušené
100 g
maslo

Na posýpku:

lieskovce
konopné jadierka lúpané
4 PL
topinamburový sirup

postup

O tvarohu v cestovinách, respektíve v múčnych jedlách som už písala. Chutí nám, využívame ho. Surový, teda nezamaskovaný našej najmešej vôbec nechutí. Celkovo okrem jogurtu gréckeho typu nad mliečnymi produktami ohŕňa nos a nejako mi to nevadí. Nie som lobbista za pitie kravského, alebo akéhokoľvek živočíšneho mlieka. Ale občas zjesť niečo zakysané, teda v acidnej forme môže byť prospešné pre vysoký obsah probiotických kultúr. Deťom od 1r, a malým deťom vo všeobecnosti by sa aj jogurty a tvarohové pochúťky ponúkať bez cukrových sirupov a rôznych farbív a džemov. Predsa len, sú to konzervanty a naše deti si ich v budúcnosti užijú ešte dosť. Jogurty si vyberáme so živými kultúrami, najlepšie ešte zrejúce v kelímkoch. Slovenské. Také, čo sa krava podojí tu, vyrobí sa mlieka produkt a tu sa aj predá. Na desiatu som pokusne zmieša hrudkový tvaroh s bielym jogurtom, pridala trošku kokosového cukru a vanilky. Staršia s tatinom vylízali misky, najmladšia zjedla dve lyžice a vypýtala sa hrať. Tak a u nás sa neplytvá zvyšným jedlom, zamiesila som s múkou a vyšúľala šúľance na večeru. S posýpkou zo zvyšných lieskovcov z domácej nutelky. A konopnými jadierkami. Bielkoviny, zdravé tuky.

1.

Do veľkého hrnca dáma variť vodu na šúľance. Na suchej panvici opražíme zľahka lieskovce a konopné semienka. Vychladnuté ich vymixujeme. 

2.

Cesto: tvaroh vymiešame s jogurtom a soľou a kokosovým cukrom, postupne pridávame mix múk, tak, aby sme mali mäkké, pevné a tvarovateľné cesto. Vyšúľame šúľančeky. My máme radi asi 3 cm a priemer 0,5 – 1cm . 

3.

Uvaríme vo vriacej vode. Ako šúľanec vyjde na hladinu, počkáme asi minútu a vylovíme ich cedítkom. Vložíme do misy s časťou masla a premiešame aby sa nelepili. 

4.

Na zvyšnom masle opražíme hrozienka s topinamburovým sirupom a premiešame so šúľancami. Primiešame posýpku. Je voňavá po orieškoch, chrumkavé a sladké hrozienka sa budú deťom páčiť.

Ohodnotiť recept
hodnotenie

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k receptu.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Vybrali sme pre vás
Spenená zrnková
Nespravte si „faux pas“ v kaviarni!
Nespravte si „faux pas“ v kaviarni!
Pitie kávy patrí medzi každodenné rituály väčšiny dospelých ľudí. Ak nepatríte medzi človeka, čo ihneď po zobudení musí...
egreš
Egreše
Egreše
Egreše sú veľmi chutné ovocie. Pri správnom výbere odrody je dokonca aj sladké. Egreš bol pôvodne obyčajný divoký ker...
smaženie
Hraškové smaženie bez lepku aj pre vegánov
Hraškové smaženie bez lepku aj pre vegánov
Pri mojich prednáškach či seminároch o intolerancii na potraviny padajú najčastejšie otázky práve o lepku. Ako ho...