Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Agátovo-bazový sirup

ingrediencie

30 ks
väčšie kvety bazy a agátu
2 kg
trstinový cukor
250 g
glukóza
1 ks
bio citrón
1 PL
kyselina citrónová
6 litrov
voda

postup

Agát a bazu máme priamo na plote. Vedela som, že z nich sirup navarím, kvety vysuším na čaj a ešte aj z plodov bazy keď dozreje džem spravím 😊. No s dieťaťom to je každý deň, že „zajtra“. Keďže sa schyľovalo k dažďu, rýchlo som vybehla s nožnicami a čistým košom, nastrihala voňavých kvetom plných peľu. Ak kvety umyje dážď, sirup nie je taký voňavý. Preto natrhané kvietky neumývam. Ručne ich očistím od hmyzu, obzriem, či na stonkách nie sú vošky a stonky ostrihám na minimálne „držadlá“ kvetov. Kvety vložím do veľkého hrnca a po vrstvách cca 4-5cm ich zasypávam zmesou trstinového cukru (ten s melasou, nie hnedý cukor) a glukózy. Teoreticky by aj tu mohol vzniknúť celkom užitočný produkt do kuchyne a to voňavý cukor. Ak by ste taký chceli, nechajte takto kvety zasypané napríklad 48h a potom cukor otraste. Kvety by mali byť suché/ sušené, inak sa cukor samozrejme rozpustí. Alebo kvety bazy natrhajte bez stopky, kvety agátu tiež, dajte ich na 7-10 h sušiť do sušičky. Pri 45 C° si zachovajú svoju vôňu aj výživovú /liečivú energiu. Takto vysušené kvety môžete piť ako čaj. Ten je výborný pri teplotách, problémoch dýchacích ciest. Alebo pomáha stimulovať krvný obeh. Sušené kvietky môžete zmiešať s vanilkovým trstinovým cukrom a použiť pri pečení, napríklad ovocnej torty. (nie vanilínovým ..) Ale k sirupu:

1.

Vrstvy zmiešaných kvetov zasypeme zmiešaným cukrom. Vďaka trstinovej melase bude sirup tmavší, ako rum. Vlastne aj kvet agátu farbí do rumova😊. Takto zasypané kvety nechávam postáť cca 5hodín a potom všetko zalejem vodou a kvety rukou potlačím ku dnu. Zvyčajne pridávam aj bio citróny, keďže namáčam aj s kôrou. Alebo som teraz použila sušené bio citróny trhané Jankou v Dalmácii😊.

2.

Nálev som vložila do chladničky a keďže som naň zabudla prvý deň, vytiahla som ho až po 48h. No a zrejme takáto reakčná doba zostane už tradíciou, lebo tá intenzita a chuť bola v závere neskutočná.

3.

Po dvoch dňoch som kvety vytiahla a vyhodila ich do koša na bio odpad, keďže zatiaľ nemáme kompost. Nálev som precedila cez gázovú plienku. Čistý nálev som na miernom ohni varila asi hodinu. Nakoniec som ho stiahla z ohňa a pridala doňho za 6l 1 PL kopcom kyseliny citrónovej.

4.

Minulý rok som skúšala aj bez nej, ale pokazil sa a tento rok mi to za to nestálo. Prvá várka tohoročného sirupu má výnimočnú chuť.

Ohodnotiť recept
hodnotenie
zdieľať pripnúť

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k receptu.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Vybrali sme pre vás
omelety
Ako sa vyhrať s vajíčkom do polievky
Ako sa vyhrať s vajíčkom do polievky
Vajce jedávame pomerne často. Striedame prepeličie a slepačie. Najčastejšie slepačie z fariem, domáce. V porovnaní...
Sladkokyslé huby
Užívajte si huby celý rok! Viete ako huby upraviť a uskladniť?
Užívajte si huby celý rok! Viete ako huby upraviť a uskladniť?
Hubárska sezóna vrcholí. Hádam väčšina z nás vybehne do prírody si čo to nazbierať. Či si budete huby pripravovať...
Raw sweet potatoes
Sladké zemiaky v piatich skvelých receptoch
Sladké zemiaky v piatich skvelých receptoch
5 jednoduchých a chutných pokrmov zo sladkých zemiakov, ktoré si okamžite zamilujete.