Pridať recept

Lahodný ľadový bazový čaj a voňavý bazový cukor

Lahodný ľadový bazový čaj a voňavý bazový cukor
Zdroj: Henrieta_Peskovicova

ingrediencie

2 PL
kvet bazy
ks
šťava z jedného bio citróna
2 PL
med
ks
listy medovky
ks
citrónová tráva čerstvá
ks
ľad

postup

Viem, že sezóna rozkvitnutej bazy sa už pominula. Ale kvety, ak ste si ich vysušili, prinášajú vôňu skorého leta až do neskorej zimy. S kvetmi bazy sa dajú robiť rôzne veci. Môžete ich čerstvé vyprážať v cestičku zo sektu. Môžete s nimi spraviť sirupy. Môžete spraviť sirupové želé z agaru a kvietky doňho vmiešať ako ozdobu. Môžete ich nasušiť. Na slnku, v sušičke. Tej mojej to trvalo len hodinku. Pracovala som s kvetmi, ktoré už nemali miesta v hrncoch na sirup. Mohla som ich vysušiť aj viac, dosť sirupov sa mi pokazilo kvôli zlému zatvoreniu. Nič to, no...učím sa aj ja. Bolo teplo a chutil nám čaj. Ľadový.

1.

Prevarenou, no nie horúcou vodou zalejeme kvety bazy. Vyšťavený citrón som tiež použila na výluh. Výluh necháme vychladnúť a dáme s ostatnými ingredienciami (okrem ľadu) na noc (pár hodín) do chladničky. Scedíme a podávame s ľadom, alebo bez...

 
2.

TIP1: Ak by ste chceli piť čaj teplý kvôli imunite, rovnako k nemu pri zalievaní teplou vodou pridajte aj trs citrónovej trávy. Ak máte, použite aj rakytník, bude to mega bomba pre zdravie.

3.

TIP2: Zo sušených kvetov bazy si môžete urobiť aj bazový cukor. Stačí, ak kvietky pridáte do glukózy, brezového cukru, či iného krištáľového. Cukor som tak robila aj z čerstvých kvetov, ale boli vysušené (teda nie mokré od umytia).

4.

TIP3: Kvety môžete použiť aj na zdobenie dezertov alebo šalátov.

Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať