Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Voňavá polievka zo shimoji a šošovice

ingrediencie

250 g
strakatá šošovica
200 g
huby shimoji
6 ks
zelená špargľa
2 ks
bobkový list
4 strúčiky
cesnak
trochu
pár guličiek jalovca, tymian, petržlenová vňať kučeravá
trochu
repkový olej nativ
podľa chuti
soľ

postup

Šošovica má toľko druhov! To je paráda, lebo túto strukovinu máme radi a variť iba z jednej by bola pre vegetariána nuda. Táto strakatá sa naozaj vydarila, má jemnú chuť, plnú a skvelo sa hodí k takej divokej lesnej vôni. Preto som k nej pridala exotické hríbiky, jemnučké a chrumkavé – shimoji. Trochu som sa vytrápila kým som našla názov, lebo som „prezieravo“ vyhodila obal skôr, ako som prečítala čo na ňom bolo 😊 No ale status na facebooku s fotkou pomohol a moji gurmánski kamaráti o chvíľu huby identifikovali. Odkedy máme deti, pri varení nám prekážali plávajúce koreniny v omáčkach a polievkach. Koreníme málo, no aj tak som sa potešila malej vychytávke a teraz dávam bylinky, cesnak, bobuľové korenie do takéhoto sitka (aha na obrázku), uchytí sa na hrniec a po uvarení len vysype obsah a umyje. Polievku môžete mixovať do hladka, vtedy pridávam do vegánskej verzie aj trochu masla. No niekedy nám stačí lyžica repkového nativ oleja, alebo slnečnicového, alebo olivového. K tejto polievke sa nerobí cibuľový základ a aj tak sa dá vymixovať do perfektnej kaše. Vlastne sa pridaním pár ingrediencií môže z uvarených surovín pripraviť aj chutné ragú. TIP: Ak sa vám podarilo uvariť viac ako zjete, odsypte uvarené ingrediencie ešte pred vymixovaním, sceďte a zmrazte.

1.

Dajte variť premytú šošovicu do vody tak, aby vody bolo 2:1. Umyte trsy hríbikov a ponorte ich k šošovici. Pridajte sitko s koreninami a varte, kým nie je šošovica mäkká. Potom časť z nej oddeľte a môžete vymixovať do hladka s časťou hríbikov, alebo si huby nechajte v celku uvarené.

2.

Môžete kombináciami mixovania vytvoriť rôzne konzistencie a domiešať s nemixovanou uvarenou časťou. Pridávať uvarený vývar zo šošovice na doriedenie, alebo horúcu prevarenú vodu či napríklad aj smotanu. Pozrite sa na fotku ako to vyšlo mne. Časť petržlenovej kučeravej vňate som použila ako mach k hríbikom i keď tieto na machu istotne nerastú. Na záver zakvapkajte olejom😊.

3.

Želám dobrú chuť!

Ohodnotiť recept
hodnotenie
zdieľať pripnúť
Kliknutím a potvrdením zapnete upozornenia na naj recepty dňa!

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k receptu.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Vybrali sme pre vás
Fritovanie
Ako predĺžiť životnosť oleja na vyprážanie?
Ako predĺžiť životnosť oleja na vyprážanie?
3 zásadné rady, ako správne a chutne použiť ten istý olej na fritovanie viackrát po sebe.
Raňajky v pohári
Raňajky bez výhovoriek! Tieto raňajky zaručene stihnete
Raňajky bez výhovoriek! Tieto raňajky zaručene stihnete
Raňajky, ktoré si pripravíte večer pred spaním, budú ráno vašou zdravou a chutnou odmenou.
Pálivé špagety
Najlepšie omáčky na špagety
Najlepšie omáčky na špagety
Zabudnite na špagety s kečupom a syrom! Prinášame vám výber najlepších omáčok na špagety.