Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Makao koláč. Makovo-kakaový bezlepkáč

ingrediencie

4 ks
vajce
6 PL
kokosový cukor
10 PL
vlažná voda
15 PL
zomletý mak
6 PL
plnotučné kakao
1 ČL
vanilka
8 PL
repkový olej
10 g
bezfosfátový prášok do pečiva
1 štipka
soľ
podľa chuti
ovocie, javorový sirup

postup

Niektoré z mojich koláčov už musia mať nejaké meno. Pretože nestačí napísať že čokoládovo-makový koláč. Hoci to znie lákavo, čokoládovo-makových koláčov môže byť viac. No a tento rozhodne stojí za zapamätanie. Hoci ingrediencie nie sú práve z najlacnejších, sú výživné. Teda majú dôležitú nutričnú hodnotu. Vápnik v maku, horčík z kakaa. Bielkovina z maku. “Makao“ nesie v sebe podstatu dvoch surovín - maku a kakaa.

Koláč má formu „brovní“. Teda je hutnejší, no chutný a je skôr nesladký ako sladký dezert. Cukor doňho nejde žiadny, ale sacharidov má za to dosť 😊. Použila som kokosový cukor z Jávy. Je len škoda, že nebol už dochutený tou ich vanilkou, nemusela som ju tam dávať zvlášť. Maku už roky verím slovenskému z Jarnej. V koláči nie je iná múka ako maková - ak si ju na takú konzistenciu zomeliete. Je teda bez lepku, laktózy. Rada by som napísala že aj vegánsky, no “švacla“ som doňho 4 vajíčka od sliepok tety Štefky.

 

Po upečení sa nedrví, nenarastie moc do výšky. K jeho bohatej čokoládovej chuti a jemne nahorklej chuti maku sa hodí sladkokyslé ovocie. Mala som v záhrade ríbezle a muž doniesol z trhu marhule. Parádna kombinácia. Tak – skúsiť môžete hocičo, možno by pasovali višne a do cesta dať trochu rumu alebo likéru 😊

1.

Rúru si vyhrejeme na 200°C, pečiem koláče s teplovzduchom.  Do 2 mís rozdelím z vajíčka žĺtka a bielka. Bielka dám do chladničky kým rozmiešam žĺtkový základ.

2.

Mixérom poriadne vymiešame žĺtka spolu s cukrom. Použila som kokosový, ale použiť môžete teda aký máte 😊. Pridala som vodu, olej, mak, kakao, vanilku a vymiešala. Bielka som jemne prisolila a vymixovala ich do tuhého snehu. Ten som postupne primiešavala do tuhšej čokomakovej zmesi. Nakoniec som pridala prášok do pečiva. 

3.

Tortovú formu som vytrela kokosovým tukom a vysypala ovsenými vločkami (používam vždy bezlepkové ovsené na bezlepkové cesto. ) Vyliate cesto treba rovnomerne trasením rozložiť. Navrch som poukladala rezy marhúľ, ale môžete použiť aj polovičky. Ovocie pred použitím nechajte oschnúť od vody po umývaní. Nakoniec som ešte použila zbytok ríbezlí. Myslím, že super by boli aj černice, ale tie sme zjedli bez koláča 😊. Koláč som piekla 10 minút na 200 C° a potom ešte 15 minút  na 175 C°.  verím, že si svoju rúru poznáte a dĺžku pečenia prispôsobíte koláču. Ten je hotový vtedy , ak sa už netrasie a po vpichnutí drevenej slamky je táto po vytiahnutí suchá.

4.

Najlepší je na druhý deň. 😊 Poliaty javorovým sirupom, alebo ryžovým, to už nechám na vás😊

Ohodnotiť recept
hodnotenie
zdieľať pripnúť

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k receptu.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Vybrali sme pre vás
Lístkové cesto
Vynikajúce expresné dezerty z lístkového cesta
Vynikajúce expresné dezerty z lístkového cesta
5 super rýchlych dezertov, ktoré famózne chutia a sú hotové skôr, ako sa nečakaná návšteva stihne usadiť.
Bazový sirup
Najlepšie sirupy sú tie domáce
Najlepšie sirupy sú tie domáce
5 skvelých receptov na jarné sirupy, ktoré si jednoducho pripravíte doma.
Ako zo servítky
Video: Ako originálne zložiť servítky
Video: Ako originálne zložiť servítky
Tričko, motýľ či šaty? Prestierajte hravo! Ukážeme vám ako na to...