Pridať recept

Kaša z quinoa a maku pre deti

Kaša z quinoa a maku pre deti
Zdroj: Henrieta_Peskovicova

ingrediencie

4 PL
biele quinoa bio vločky
1 PL
mletý mak
1 ks
jablko
2 PL
maslo
ks
voda

postup

Začať deň s kašou je u nás takmer pravidlom. Teda u našej najmladšej. Pýta si ju už z postieľky ráno po prebudení. Kašu dávame ako záchranu aj ak iné „nijééééé“, nebude jesť ani za svet. A niekedy ľahšiu aj na večeru. Vtedy bez ovocia, iba kaša pripravená na vode s kúskom masla. Pre rýchlejšiu prípravu kaší je už dostupná rada instantných verzií, ale ja to nazývam kašou lenivej matky, lebo ja nedám dopustiť na vlastnú výrobu. K rýchlosti mi pomáha výber vločkového materiálu – ovsené, pšenové, ražné, ryžové, kukuričné, amarantové, quinoa, pohánkové, kamutové. Niektoré sú bez lepku, niektoré nie. A do niektorých primiešavame aj sušené alebo mrazené ovocie, rozdrvené orechy či jadierka. Na dosladenie používam bio sušené ovocie ako slivky, hrozienka, alebo pufované obiloviny. Do receptu kaše z exotickej quinoa som pridala mak a najemno nastrúhané jablká. No a dieťa si z mrazáku vybralo misu čučoriedok. Zaujímavé je, že nevie to vysloviť, ale vie presne kde sú a „čuč“ si pýta asi najviac. Potom sú jahody. A jablká 😊. Pre lepšie trávenie varievam kaše bez mlieka, iba s vodou. A väčšinou sú ovsené alebo bez lepku. Ak cestujeme a namieste nie je dostupné mať kašu, nosíme mixér a vymixujem naboptnané vločky namočené do horúcej vody s banánom, alebo jablkom. Mixér nosíme naozaj všade. Ak jej takáto kaša nechutí, vždy vypije smoothie husté a neriedené, alebo zje celú dužinu mladého kokosu a vypije slamkou kokosovú vodu. Naše dieťa po svojich raňajkách dokáže ešte vyjesť veľa z našich tanierov, občas jemnú praženicu, miluje paradajky, olivy a striedku kváskového pečiva. No a maslo. Keby bolo maslo namiesto jablka na strome, asi by pod tým stromom aj bývala 😊. Aj v 18tich mesiacoch je stále dojčená, teda jej výberové chute nejako neriešime. Ale je fakt, že pšenová kaša musí byť vždy v kombinácii s inou obilninou. Tiež to tak majú aj vaše ratolesti?

1.

Premývam aj bio vločky, po umytí do nich pridám asi za 2dcl vody a varím s makom. Občas použijem pomarančovú odšťavenú šťavu, jablkovú, hroznovú alebo kokosovú vodu. Do tejto kaše som nastrúhala najemno jablko bez šupky a primiešala ho k záveru.

 
2.

Kaša sa pomalým varením pripraví cca za 5-7 minút. Zvyčajne varím viac, aj ja ich mám rada 😊. Ak použijem väčšie vločky, kašu do hladka vymixujem. Potom primiešam maslo a ak si slečna Princezná vypýta čučoriedky, tak jej ich dám, lebo to je istota, že polievkový tanier kaše zje 😊. Niekedy je úplatkom prštek namočený do javorového sirupu 😊.

3.

Kaše nezvykneme sladiť, ale pri maku alebo použití kyslejšieho jablka pridám pár kvapiek javorového sirupu, alebo kokosového cukru.

Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Balkanska
Balkánska kuchyňa
Balkánska kuchyňa v sebe zahŕňa tieto kuchyne: Albánska kuchyňaKuchyňa Bosny a HercegovinyBulharská...
Albanska tarator
Albánska kuchyňa
Albánsku kuchyňu ovplyvnili najmä turecká, grécka a talianska kuchyňa. Je pre ňu charakteristické používanie...
Wuzetka
Tento recept láme rekordy: Wuzetka je lacná, moderná a pripraviť ju zvládne ktokoľvek, pečie sa 30 minút!
Báječný dezert nenáročný na suroviny a ešte jednoduchší na prípravu.
Kaša z ryžových vločiek
Raňajkové kaše (nie len) na mrazivé zimné rána
Raňajkové kaše sú vynikajúcou voľbou pri dodržiavaní zdravého životného štýlu. Dodajú vám potrebnú...
Ovsená kaša s jablkom pre dojčatá
Zabudnite na krupicovú kašu, voľte zdravšie obilné kaše!
Nielen deti, ale aj mnohí dospelí dávajú na raňajky prednosť sladkému, patríte medzi nich? Obilné kaše sú...
Chia3
Poznáte zázračné CHIA semienka? Skúste CHIA puding!
Chia semená posilňujú telo a jeho celkový zdravotný stav. Obsahujú veľké množstvo omega-3 mastných kyselín,...