Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Kaša z quinoa a maku pre deti

ingrediencie

4 PL
biele quinoa bio vločky
1 PL
mletý mak
1 ks
jablko
2 PL
maslo
voda

postup

Začať deň s kašou je u nás takmer pravidlom. Teda u našej najmladšej. Pýta si ju už z postieľky ráno po prebudení. Kašu dávame ako záchranu aj ak iné „nijééééé“, nebude jesť ani za svet. A niekedy ľahšiu aj na večeru. Vtedy bez ovocia, iba kaša pripravená na vode s kúskom masla. Pre rýchlejšiu prípravu kaší je už dostupná rada instantných verzií, ale ja to nazývam kašou lenivej matky, lebo ja nedám dopustiť na vlastnú výrobu. K rýchlosti mi pomáha výber vločkového materiálu – ovsené, pšenové, ražné, ryžové, kukuričné, amarantové, quinoa, pohánkové, kamutové. Niektoré sú bez lepku, niektoré nie. A do niektorých primiešavame aj sušené alebo mrazené ovocie, rozdrvené orechy či jadierka. Na dosladenie používam bio sušené ovocie ako slivky, hrozienka, alebo pufované obiloviny. Do receptu kaše z exotickej quinoa som pridala mak a najemno nastrúhané jablká. No a dieťa si z mrazáku vybralo misu čučoriedok. Zaujímavé je, že nevie to vysloviť, ale vie presne kde sú a „čuč“ si pýta asi najviac. Potom sú jahody. A jablká 😊. Pre lepšie trávenie varievam kaše bez mlieka, iba s vodou. A väčšinou sú ovsené alebo bez lepku. Ak cestujeme a namieste nie je dostupné mať kašu, nosíme mixér a vymixujem naboptnané vločky namočené do horúcej vody s banánom, alebo jablkom. Mixér nosíme naozaj všade. Ak jej takáto kaša nechutí, vždy vypije smoothie husté a neriedené, alebo zje celú dužinu mladého kokosu a vypije slamkou kokosovú vodu. Naše dieťa po svojich raňajkách dokáže ešte vyjesť veľa z našich tanierov, občas jemnú praženicu, miluje paradajky, olivy a striedku kváskového pečiva. No a maslo. Keby bolo maslo namiesto jablka na strome, asi by pod tým stromom aj bývala 😊. Aj v 18tich mesiacoch je stále dojčená, teda jej výberové chute nejako neriešime. Ale je fakt, že pšenová kaša musí byť vždy v kombinácii s inou obilninou. Tiež to tak majú aj vaše ratolesti?

1.

Premývam aj bio vločky, po umytí do nich pridám asi za 2dcl vody a varím s makom. Občas použijem pomarančovú odšťavenú šťavu, jablkovú, hroznovú alebo kokosovú vodu. Do tejto kaše som nastrúhala najemno jablko bez šupky a primiešala ho k záveru.

2.

Kaša sa pomalým varením pripraví cca za 5-7 minút. Zvyčajne varím viac, aj ja ich mám rada 😊. Ak použijem väčšie vločky, kašu do hladka vymixujem. Potom primiešam maslo a ak si slečna Princezná vypýta čučoriedky, tak jej ich dám, lebo to je istota, že polievkový tanier kaše zje 😊. Niekedy je úplatkom prštek namočený do javorového sirupu 😊.

3.

Kaše nezvykneme sladiť, ale pri maku alebo použití kyslejšieho jablka pridám pár kvapiek javorového sirupu, alebo kokosového cukru.

Ohodnotiť recept
hodnotenie
zdieľať pripnúť

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k receptu.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Vybrali sme pre vás
Ganache
Čokoládové ganache - viac ako poleva, viac ako krém
Čokoládové ganache - viac ako poleva, viac ako krém
Ganache je niečo ako univerzálna čokoládová poleva či čokoládový krém. S ganachovými polevami či krémami sa v našich...
Medovníky bez múky
5 vylepšených receptov na zdravé medovníky
5 vylepšených receptov na zdravé medovníky
Aj zástanci zdravej výživy si môžu dopriať voňavé medovníčky. Tu je päť receptov na medovníky bez výčitiek.
Raw guľky
7 tipov na vianočné zdRAWé recepty
7 tipov na vianočné zdRAWé recepty
Vianoce nemusia byť o tonách cukru a bielej múky. Vyskúšajte naše tipy na zdravšie maškrtenie vo sviatočnom šate.