Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Papriková omáčka na cestoviny a papriková nátierka v jednom

ingrediencie

4 ks
šalotka
6 ks
veľká kápia
2 ks
mrkva
1 ks
cca 15 cm cuketa
3 strúčiky
cesnak
3 PL
trstinový cukor
podľa chuti
petržlenová vňať, medvedí cesnak (môžete nahradiť bazalkou), ligurček, soľ
trochu
olivový olej, voda

postup

Našla som spôsob ako človeku s alergiou na pardajky pripraviť parádnu červenú omáčku. Keďže je známe, že sa zaoberám aj diagnostikou potravinovej intolerancie, chodia za mnou aj klienti, ktorí majú histamínovú intoleranciu (HIT). Pre obe diagnózy organizujem individuálne kurzy prípravy jedla. No a paradajka je zakázaná úplne pri HIT. Pri klientoch postihnutých „histamínkou“, ako ju voláme, nie je žiaden recept úplnou istotou. O diagnóze si môžete prečítať na internete, no v skratke je tu problém s trávením naozaj hojného počtu potravín, kvôli obsahu histamínu. A teda sa hľadajú kombinácie ingrediencií, ktoré buď majú nízky obsah histamínu, alebo klientovi vyhovujú. Klienti s HIT majú tak individuálne tráviace možnosti, že sa takmer denne „triafajú“ do správneho jedla. Môžeme sa pochváliť, že pri pár klientov s HIT sme po pár rokoch potlačili, alebo minimalizovali prejavy diagnózy po zjedení jedla, ktoré na začiatku nastavovania procesov stravy a životného štýlu nebolo možné ani pomyslieť. Niektorí procesy vzdali a radšej sa istia dostupnou tabletkovou terapiou. Ak máte problémy s migrénami, nadúvaním, ťažobou po jedle, červenými fľakmi, lupinami a šúpaním pokožky, svrbením a pod, skúste si spraviť krvný test. U lekára na požiadanie na HIT (prepláca aj zdravotná poisťovňa), pri potravinovej intolerancii testy dostanete v BIO obchodoch, alebo lekárňach, alebo na eshopoch. Zainvestovať do nich sa oplatí. S výsledkom samodiagnostického testu sa môžete obrátiť na dietológa, alebo na výživového poradcu. Príznaky nepodceňujte, telo je zázračný radca, cez bolesť a jej symptómy nám ukazuje čo robíme nesprávne. Neliečená intolerancia môže viesť k ťažkým zápalom čreva a celého tráviaceho traktu. Ak už viete čo jesť môžete, mali by ste si vedieť aj jedlo pripraviť tak, aby chutilo a – bolo neškodné. Obráťte na nás lektorov, ktorí učíme pripraviť zdravé jedlo. Zdravé tak, aby vás robilo zdravými, aby dodávalo energiu. No a tento recept je jedným z nich. Bol pripravený pre konkrétneho klienta, žiadna z vybraných ingrediencií mu nespôsobuje žiadne problémy. Ale ak by si dal paradajku, aj v minimálnom množstve mu za pár minút viditeľne uškodí. Klient miluje cestoviny a omáčky a po červenej, čo by simulovala paradajkovú priam bažil. Tak sme skúsili kombináciu kapie, mrkvy, cukety a s mojim spôsobom sa naučil na kurze pripraviť aj nátierku, aj omáčku z jedného hrnca 😊. Na takúto lahôdku si však naozaj musíte vybrať dozretú a sladkú kapiu a nie červenú papriku hrubostennú. Kapia nie je taká vodnatá ako červená paprika a je vhodná aj na pečenie či sterilizovanie. Je to neštipľavá odroda, pre jej sladkastú chuť ju majú radi aj deti. Výborná je plnená, skúšala som s pohánkou a recept bude čoskoro k dispozícii. Obsahuje minerálne látky ako fosfor, horčík, železo, mangán a veľa vitamínu C. Pre tento recept potrebujete len jednu panvicu hlbokú a ak chcete šetriť tukom, skúste s nepriľnavým povrchom. No a potrebujete mixér. Nátierka sa v procese odoberie a omáčka sa dovarí spolu s cestovinami tak, ako to robia Taliani. Najvhodnejšie sú k nej čerstvé, alebo chladené cestoviny tipu tagliatelle, papardelle – teda rezance 😊.

1.

Šalotku pokrájame na menšie kúsky, nemusí byť nadrobno. Osmahneme ju na oleji a pridáme nakrájanú kapiu bez jaderníka s cukrom. Ten s paprikou jemne skaramelizuje. Podusíme s cibuľkou a pridáme trochu vody tak, aby nebola kapia zaliata, ale len podliata.

2.

Pridáme cesnak, ja som použila bio sušený, drvený a bol super! Pridáme mrkvu nakrájanú na tenké kolieska, aby sa neprevarila, ale bola tepelne spracovaná. V závere pridáme nakrájanú cuketu. To už by mala byť voda vyvarená a miešať by ste mali akoby lečo.

3.

Vtedy pridajte bylinky a vhodíte zmes do mixéra. Ak je tam veľa vody, bude dobrá omáčka, ale nátierka by stiekla z pečiva. Vymixujeme na hladkú kašu, ale nie tak ako smoothie, mali by v nej byť farebné bodky z byliniek a cukety. Znova vylejeme do panvice a vyredukujeme.

4.

Odoberieme na nátierku a dáme vychladiť. Zvyšnú zmes odstavíme a medzitým sme dali variť cestoviny na „al dente“, tak tie vhodíme do panvice a premiešame s lyžicou olivového oleja a môžeme pridať ešte nasekanú petržlenovú vňať, ktorá celé jedlo prevonia. A servírujeme na zohriaty tanier. Ak nie ste vegán a nevadí vám parmezán, môžete si nastrúhať na cestoviny.

Ohodnotiť recept
hodnotenie

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k receptu.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Vianočné inšpirácie
Vianočné inšpirácie
Vybrali sme pre vás
polievka z kyslej
Sýte polievky z kyslej kapusty nahradia aj hlavné jedlo
Sýte polievky z kyslej kapusty nahradia aj hlavné jedlo
Z kvasenej kapusty väčšina z nás robieva iba tradičnú kapustnicu. Vyskúšajte aj mrkvovú, či fazuľovú :) Z tradičných...
Getting ready for
Opečiatkujte si sušienky a vyčarte deťom úsmev na tvári!
Opečiatkujte si sušienky a vyčarte deťom úsmev na tvári!
Zapájate deti do práce v kuchyni? Varenie s deťmi patrí k novodobým trendom a na trhu je k dispozícii množstvo...
Close-up of
Poznáte rozdiel medzi kypriacim práškom a sódou bikarbónou?
Poznáte rozdiel medzi kypriacim práškom a sódou bikarbónou?
Do cesta ste pridali kypriaci prášok do pečiva a výsledný koláč nie je vôbec mäkký, nadýchaný a ani sa nepodobá na ten...