Pridať recept

Výborná krémová polievka z topinambura

7
porcií
45
minút
nízka
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

200 g
čerstvý topinambur
1,5 litre
kurací vývar
1 ČL
soľ
1/2 ČL
mleté čierne korenie
4 PL
nasekaná pažítka
ks
maslo
ks
jarná cibuľka
ks
bio strúhaný a sušený topinambur /ako voliteľná súčasť receptu/

postup

Poznáte topinambur? Topinambur alebo slnečnica hľuznatá je vysoká bylina s nádhernými žltými kvetmi, skrývajúca pod zemou skutočné bohatstvo v podobe drahocenných hľúz, ktoré blahodárne pôsobia na ľudský organizmus. Topinambur je prirodzene bezlepkový a vhodný aj pre diabetikov, pretože obsahuje vzácny inulín, ktorý upravuje hladinu cukru v krvi a znižuje glykemický index potravín. Táto super-potravina naviac pôsobí ako účinné prebiotikum a napomáha tráveniu. Vyskúšajte úžasný topinamburový krém, alebo ako hovorí moja dcérka: "Najlepšiu poli na svete", ale pripravte si radšej dvojnásobné množstvo surovín, pretože hrniec bude prázdny ani sa nenazdáte ;-)

1.

Na masle opražíme nakrájanú jarnú cibuľku, po chvíli pridáme očistený a nakrájaný topinambur, a zopár minút spolu podusíme. Zalejeme vývarom, osolíme, okoreníme a povaríme asi 20 minút. 

 
2.

Odstavíme z plameňa a tyčovým mixérom polievku dôkladne pomixujeme. Podľa potreby konzistenciu zriedime vývarom, alebo naopak zahustíme solamylom alebo kuzu. Ozdobíme pažítkou a sušeným strúhaným topinamburom. Mňam!

Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať