Cvikla s chrenom
ingrediencie
postup
Cviklu si dopestujeme v záhrade, tak ju aj spracujeme, je vhodná hlavne ako príloha k mäsu cez zimu.
Cviklu dôkladne umyjeme. Ak je veľká, prekrojíme a varíme vo väčšom hrnci asi jednu hodinu alebo podľa potreby. Necháme vychladnúť a ošúpeme. Nastrúhame na hrubšie alebo pretlačíme cez pretláčatko, ktoré používame na pretláčanie uvarených zemiakov na hrubšie hranolky. Dáme do väčšej nádoby.
Chren umyjeme, očistíme a nastrúhame najemno. Pridáme k pripravenej cvikli, spolu s rascou a premiešame. Zalejeme vlažným nálevom tak, aby bola celá ponorená a premiešame. Podľa chuti môžeme pridať cukor alebo ocot.
Nálev: 2 litre vody, ocot, soľ, cukor spolu uvaríme za stáleho miešania pokým sa cukor nerozpustí. Necháme vychladnúť, aby bol vlažný.
Naplníme čisté poháre, zalejeme šťavou, v ktorej bola zaliata, uzatvoríme viečkom a sterilizujeme pri teplote 80°C 20 minút. Prevrátime hore dnom na 10 minút. Otočíme a uložíme do deky do vychladnutia. Dobrú chuť!
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.