Pridať recept

Cvikla s chrenom

ingrediencie

8 kg
cvikla
2 litre
voda
600 ml
ocot
450 g
kryštálový cukor
80 g
soľ
1 ČL
rasca cela
ks
čerstvý chren

postup

Cviklu si dopestujeme v záhrade, tak ju aj spracujeme, je vhodná hlavne ako príloha k mäsu cez zimu.

1.

Cviklu dôkladne umyjeme. Ak je veľká, prekrojíme a varíme vo väčšom hrnci asi jednu hodinu alebo podľa potreby. Necháme vychladnúť a ošúpeme. Nastrúhame na hrubšie alebo pretlačíme cez pretláčatko, ktoré používame na pretláčanie uvarených zemiakov na hrubšie hranolky. Dáme do väčšej nádoby.

 
2.

Chren umyjeme, očistíme a nastrúhame najemno. Pridáme k pripravenej cvikli, spolu s rascou a premiešame. Zalejeme vlažným nálevom tak, aby bola celá ponorená a premiešame. Podľa chuti môžeme pridať cukor alebo ocot.

3.

Nálev: 2 litre vody, ocot, soľ, cukor spolu uvaríme za stáleho miešania pokým sa cukor nerozpustí. Necháme vychladnúť, aby bol vlažný.

4.

Naplníme čisté poháre, zalejeme šťavou, v ktorej bola zaliata, uzatvoríme viečkom a sterilizujeme pri teplote 80°C 20 minút. Prevrátime hore dnom na 10 minút. Otočíme a uložíme do deky do vychladnutia. Dobrú chuť!

Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
aeg
Večera snov od špičkového kuchára z AEG (+rozhovor)
Zvažujete kúpu novej kuchyne? S rekonštrukciou býva veľa starostí, ale predstavte si, že prídete domov...
AEG
Horúca, intenzívna alebo vlhká para?
Vláčne zvnútra, krehké a chrumkavé na povrchu? S parnou rúrou sa vám také jedlo podarí. Bežná rúra obklopí...
pripravené v pare
Ako pripraviť dokonalý steak?
Inšpirujte sa receptom šéfkuchára Antonína Bradáča a doplňte steak bylinkovým maslom.
AEG recept
Šalát z červenej repy s čakankou a kozím syrom
Červená repa skombinovaná s kozím syrom je obľúbená klasika. Na osvieženie pridajte čakanku a syr obaľte...
zeleninová krémová polievka
Aj vám chutia výdatné krémové polievky?
Skúste zeleninovú krémovú polievku z multifunkčnej parnej rúry s chrumkavou šošovicou beluga a sladkými zemiakmi.
Fermentovaná zelenina
Toto je to najlepšie, čo môžete pre svoje telo v zime urobiť! Fermentované potraviny dajú do poriadku črevá a podporia imunitu
Konzervovanie potravín fermentáciou si automaticky spájame s teplom. Teplé prostredie tento proces urýchľuje...