Pridať recept

Vanilkové lievance z kvásku

Vanilkové lievance z kvásku
Zdroj: Henrieta Peškovičová

ingrediencie

2 PL
ražný kvások
300 g
špaldová hladká múka
100 g
jemné ovsené vločky
štipiek
soľ
1 PL
bourboun vanilka
3 PL
med
3 PL
rum
2 PL
repkový nativ olej
trochu
vlažná voda

postup

Konečne som sa dostala k môjmu prvému kváskovému receptu. Odkedy som sa začala aktívne zaujímať o tento zázrak mám pocit, že kváskuje celý svet a hlaven moje najbližšie okolie. Kváskuje moja kamarátka, moja dula vytvára také bochníky chleba, že o nich snívam – oni sú mojou métou😊. Kváskovanie mi ukázala na kurze „superkváskovnička“ Lenka Mančíková a totálne ma domotali dievčatá z knihy Kváskovanie – Danka a Naty.

Kvások je základ ku gazdinke, ktorá pečie chlieb domáci – kváskový je zdravší ako ten z kvasníc. samozrejme, že namiesto kvasníc a aj prášku do pečiva, sa v mnohých receptoch dá použiť kvások a vytvoriť tak stráviteľnejšie jedlo. „Chlieb náš každodenný daj nám dnes“, znie v modlitbe. A ja skúšam takmer každý druhý deň upiecť ten svoj..chlieb má pre mňa symbol domova, vôňa pokoseného žita na poliach v mojich rodných Brodzanoch. Prázdniny. Pekné spomienky, ktoré spôsobujú radosť.

 

Prvá vec, ktorá sa mi z kvásku podarila samostatne, bolo založenie môjho ražného kvásku. Keď na mňa pozeral, pekne stabilný a dozretý z pohára, chcela som ho hneď vyskúšať. Zamiesila som na dva chleby, jeden ražno -špaldový, jeden bezlepkový a ešte na lievance. Na lievance som bola naozaj zvedavá, lebo „dolky“ z kvásku som nikdy pred tým nejedla. A rovno vegánske. Teda bez mlieka a vajíčka. Keď som na ne zarábala cesto, bola u nás „merkovať“ vnučku moja mama. Keďže je skvelá kuchárka, trošku mi “drkotali“ zuby či jej bude jedlo odo mňa chutiť 😊 Ach...bola som taká šťastná- boli totiž božské. Dokonca malá Linda zjedla a ona teda takéto sladké moc neje. Ešte aj ríbezľami zo záhrady ich ozdobila 😊. Ponúkam vám lievančeky otestované viacerými generáciami, vrátane susedov.

 

TIP: na posýpku som použila čerstvo namletý zlatý ľan. Chutí podobne ako oriešky a naviac má pozitívny význam pre peristaltiku čriev.

 

„Ingrediencie si prispôsobte konzistencii“ .)

1.

Viem, že ku príprave chleba sa robí z kvásku najskôr rozkvas. Na lievance som rovno zarobila cesto. Preosiala som múku, zmiešala ju s vanilkou a medom a ovsenými vločkami. Do stredu som vliala kvások a postupne primiešavala vodu tak, aby mi vznikla hustá, ale liata zmes. Miešala som v sklenej mise a nechala hodinu na autolýzu (prepojenie múky s vodou-rozklad). Misu som prikryla igelitovým sáčkom – našiel svoje druhé využitie). 

Vanilkové lievance z kvásku
Vanilkové lievance z kvásku
Zdroj: Henrieta Peškovičová
 
2.

Misa bola na teplom mieste na sporáku, Po hodine som zmes premiešala, pridala olej, soľ a rum a nechala ešte hodinu na teple. Bola som zvedavá ako bude pracovať cesto. Cez sklo bolo pekne vidieť ako kvasí. Tvorili sa bublinky najskôr odspodu, potom postupne aj na vrchu cesta. Cesto si môžete zarobiť aj navečer a dať do chladničky, kvasenie sa spomalí a ráno po 20 minútach po vytiahnutí z chladničky môžete robiť lievance na raňajky.

3.

Lievančeky som na panvicu nalievala už tradične lyžicou -naberačkou na zmrzlinu. Je to super dávkovačka. Nemám lievancovú panvicu😊. Drobné koláčiky sa opiekli veľmi rýchlo. Prvý som upiekla samostatne – testovací. Natrela som ho slivkovým lekvárom a posypala mletým ľanom.

Vanilkové lievance z kvásku
Vanilkové lievance z kvásku
Zdroj: Henrieta Peškovičová
4.

Viete aká som bola nervózna či bude dobrý? Hneď som z neho polovicu mame dala  a naraz sme zahryzli. Ten úsmev...radosť najväčšia 😊 Vyskúšajte si...netreba ich robiť často, ale občas takto a zdravšie si pochutnáte s celou rodinou.

 

5.

PS: tanier na fotke je darček k svadbe od môjho manžela. Obrúsok pod ním zas od mojich kamarátov Kuklovcov, má za sebou nejeden prestretý stôl...Takéto symboly minulosti sa ku kvásku hodia. Kváskovala aj moja starká, ktorú som  už nespoznala. Zostalo po nej koryto na cesto, ktoré pýtam od mojej mamy. To cesto by v ňom prepojilo generácie nášho rodu. Ďakujem, že môžem ..do nebíčka.

Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
dada1252
14.1.2018 19:53 | |
+0 -0
Dobry den. Chcem sa len opytat, ked ste vysmazali lievančeky dávali ste aj olej? A. Ako dlho sa asi dlho sa smažia. Ďakujem
Podobné články
Focaccia
Chutné a poctivé, domáce pečivo na letné grilovačky a párty
Ak si myslíte, že z kvásku sa dá pripraviť iba chlieb, ste na omyle! Máme pre vás tri chutné a na pohľad...
Kvások počas dovolenky
Čo s kváskom na pečenie počas dovolenky?
Čaká vás letná dovolenka a rozmýšľate, ako to zvládne váš kvások? Áno, my čo si doma pečieme chlieb...
Kváskový chlieb
Malý slovník kváskového pečenia
Štartér, rozkvas, ošatka, zápara, autolýza, kto sa v tom má vyznať... V malom slovníku kváskového pečenia...
Kváskový chlieb
9 dôvodov, prečo začať piecť doma kváskový chlieb!
Pečenie kváskového chlebíka predstavuje návrat ku chutným a zdravým tradíciám.
Ako založiť vlastný ražný kvások na pečenie chleba
Proces pestovania vlastného kvásku nie je zložitý, stačí vám múka, voda, zavárací pohár a trochu trpezlivosti.
Kváskovanie pr článok
Viete správne kváskovať? Týmto chybám sa vyhnite!
Kváskovanie sa stalo veľkým trendom minulého roka a trvá dodnes. Chceli by ste zvládnuť toto umenie, ale zatiaľ...