Pridať recept

Fajný obed – Hliva na grile s haluškami a kapustou

Fajný obed – hliva na grile s haluškami a kapustou
Zdroj: Henrieta_Peskovicova

ingrediencie

500 g
hliva ustricová
ks
čerstvý tymián
ks
mletá kajenská paprika
1 dl
kvalitný olivový olej
ks
cesnaku

postup

Huby si môžete kúpiť celý rok, resp. hlivu určite aj dopestovať. Je rozdiel medzi Hlivou kráľovskou, ktorá vyzerá podobne ako dubák s menšou hlavičkou a Hlivou ustricovou. Tento recept je z tej druhej. Kupovanej. Huby sú spestrením našej kuchyne a perkelt z hlivy chutí aj našej skoro dvojročke. Obed alebo skoršia večera môže byť aj takáto, spravíte si halušky a ugrilujete hlivu na bylinkách a pridáte k tomu zvyšok dusenej kapusty na červenom víne zo včerajška. 😊 Hliva obsahuje aj vitamíny B,D,C,K a stopy rôznych látok ako je napríklad chróm a meď. Výborne pôsobí na peristatiku čriev, teda napomáha pri trávení. Aby ste jej nemuseli jesť kilá kvôli jej pozitívnym účinkom, môžete si z nej kúpiť probiotiká aj v tabletkách. No nie sú náhradou za riadnu stravu v pestrej a výživnej forme.

1.

Recept na Kurkumové halušky som už do receptu spracovala, nejde o žiadne veľké dielo, ale ako isto viete, aj mletý koreň kurkumy má antiseptické a antibiotické účinky. Pri kúpe mletej kurkumy skúste dávať pozor na pôvod a kvalitu. Výborná je od Slovákov z Jávy, alebo od Sonnentoru. Zámerne si koreniny vopred pomleté nekupujem vo veľkom množstve dopredu. Vždy keď ich miniem dokúpim balenie max 100g. Aby nezvlhla, nestratila vôňu a jej silné účinky pomáhať nášmu telu zregenerovať. K hlive chutia kurkumové halušky parádne, ale pokojne si k nej pripravte aj špenátové.

 
2.

Hlivové časti zbavte nečistôt. Ak si hlivu kupujete, vyberajte si z váženej a zabaľte ju do papierového, nie do igelitového vrecka. Ak kupujete hlivu v plastovom tégliku, čo najskôr po príchode domov ju vybaľte a osušenú papierom voľne v chladničke nechajte max 1 deň na spracovanie ak ju nespracujete ihneď. Hliva v plaste býva často pod hlavičkou plesnivá. Takú hlivu už nečistite, rovno ju hoďte do kompostu. Hrubšie časti skrojte na polovicu, alebo stenšíte, rýchlejšie sa pregriluje.

3.

Na panvici či rozpálenom grile prehrejte hlivu z každej strany cca 2 minúty. Potom zakvapkajte olejom a posypte bylinkami a roztlačeným cesnakom. Huby rýchlo chladnú, tak si ich grilovaním pripravte tesne pred jedlom. Ak grilujete na panvici, poradím ešte vychutenú fintu...zalejte huby smotanou s parmezánom a dajte zapiecť do rúry 😊 Bude parádna s čerstvo upečeným kváskovým chlebom😊

Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať