Pridať recept

Kôprové risotto pre deti a nielen pre ne

Kôprové risotto pre deti a nielen pre ne
Zdroj: Henrieta_Peskovicova

ingrediencie

1 ks
šalotka
ks
ryža arborio
1 liter
vývar alebo voda
ks
soľ
ks
muškátový oriešok
1 PL
najemno nasekaný kôpor
2 PL
Mascarpone
3 PL
najemno nastrúhaná mladá cuketa
ks
olivový olej

postup

Risotto je jedlo, ktoré je taká istota pre matku s malým dieťatkom. Teda naša Linda jedáva risotto od jedného roka. Pripravujem ho bez vína a korenín, aby nedráždili detské bruško. Ryžu nechávam klasickú arborio bielu, naturálnu alebo basmati, či jazmínovú dosť zje v iných jedlách. To len na okraj, či je takáto biela pre dieťa vhodná. Risotto je okrem jeho výbornej chuti a stovky možných kombinácií aj výdatným jedlom. Tentokrát som zvolila kombináciu z ingrediencií bez parmezánu a masla, lebo sa minuli a ja som nemala čas pred prípravou obeda skočiť do obchodu. Zato som mala mascarpone. A tak som ho využila. S kôprom. To bola k môjmu prekvapeniu prvá bylinky, ktorú Linda zjedla v jedle a videla ju 😊. Kôpor chutil. A to je dobré, lebo má veľa pozitívnych účinkov. Okrem potláčanie migrény a detoxikačných účinkov (vo väčšom množstve) povzbudzuje aj chuť do jedla. Mnohým z vás isto napadla mliečna omáčka s kôprom, ktorú babky robili k varenému hovädziemu mäsu a zemiakom, však?

1.

Na oleji osmahneme najemno nakrájanú šalotku. Pridáme ryžu a nasucho prehrejeme miešaním. Zalejeme vodou tak, aby vody bolo cca 2:1 voči ryži.

 
2.

Ak by sa voda vyparila a ryža ešte nebude mäkká, dolejete horúcu. Teda vodu ak nemáte vývar. Vývar môže byť z polievky, mäsový či rybací, alebo zeleninový. Ryža sa v prípade varenia risotta pre deti varí do mäkka, nie na „al dente“.

3.

V závere pridajte cuketu a mascarpone s troškou solia muškátového orieška. Soliť ani nemusíte. Ja štipku dávam. Stiahnite z ohňa a primiešajte nasekaný kôpor. Miešaním vychladíte na vhodnú teplotu pre detské bruško a zatiaľ risotto nasiakne kôprovú arómu.

4.

TIP: Pre deti sekajte len vňate nie stonku kôpru, aby im nevadila.

Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Schnitzel
Rakúska kuchyňa
Kuchyňa našich juhozápadných susedov je vo veľkej miere ovplyvnená kuchyňami štátov, s ktorými hraničí...
Grecka kuchyna
Grécka kuchyňa
Počas leta, času čerstvej zeleniny, slnka a dovoleniek, je ideálny čas vyskúšať špeciality gréckej kuchyne...
Balkanska
Balkánska kuchyňa
Balkánska kuchyňa v sebe zahŕňa tieto kuchyne: Albánska kuchyňaKuchyňa Bosny a HercegovinyBulharská...
Albanska tarator
Albánska kuchyňa
Albánsku kuchyňu ovplyvnili najmä turecká, grécka a talianska kuchyňa. Je pre ňu charakteristické používanie...
Wuzetka
Tento recept láme rekordy: Wuzetka je lacná, moderná a pripraviť ju zvládne ktokoľvek, pečie sa 30 minút!
Báječný dezert nenáročný na suroviny a ešte jednoduchší na prípravu.
Viete ako správne pripraviť rizoto?
Maslové vláčne, krémové, voňavé a na milión spôsobov. Talianske neopakovateľné risotto.  Všetko...