Pridať recept

Krémová polievka s kapucínkou

Krémová polievka s kapucínkou
Zdroj: Henrieta_Peskovicova

ingrediencie

3 ks
mladá mrkva
3 ks
mladý petržlen
2 ks
väčšie ružičky mladého karfiolu aj s listami
4 strúčiky
cesnaku
ks
čierne a biele korenie
ks
muškátový oriešok
ks
maslo a repkový olej
ks
Kapucínka na dozdobenie
ks
semienka slnečnice

postup

Niektoré recepty sú také jednoduché, až je recept na ne moc krátky. A tak k trom hlavným ingredienciám pridám niečo o kapucínke, ktorou som polievku dozdobila. Ale výzdoba tu mala svoj význam. Liečivý. Kapucínka väčšia, latinsky Tropaeolum majus je krásna rastlinka. Tento rok sa mi ju podarilo vypestovať v kvetináči obrátenom na juh, cez deň mierne zatienenom strieškou. Píšem to preto, že rovnako sadená a ošetrovaná kapucínka v semienkach na balkóne zastavila svoj rast na 10 cm. Väčšiu časť dňa je vystavená slnku a bola v jednom kvetináči s paradajkou. Listy majú jemne pikantnú chuť, jedlé sú aj kvietky. Používam ich do smoothie, alebo do šalátov, aj ako ozdoba na jedle vyzerajú mladé lístky skvostne a kvietkami sa dá okrem šalátu vyzdobiť aj torta, len sú veľmi krehké a rýchlo zvädnú. Ohľadom botanickej časti som si našla príjemný zdroj informácií a ten o kapucínke hovorí toto: Uplatnenie: Kapucínka sa vyznačuje sa antibiotickými vlastnosťami a schopnosťou riediť výlučky z priedušiek. Hlavný význam bylinky je v oblasti antibiotického pôsobenia na baktérie streptokokov, stafylokokov, baktérie napádajúca močový trakt, ľadviny (proteus vulgaris), nakazenie z výkalov (eischeria coli), salmonely a ďalších a to v oblasti dýchacích, močových a gynekologických ciest. Keďže pri vonkajšom použití mierne dráždi pokožku, prisudzujú sa jej tonické vlastnosti (pôsobí na vlasy a tlmí tvorbu lupín). Navyše má antiseptické účinky na kožu. Plody plnia funkciu laxatívneho prostriedku (preháňadla). Vnútorne sa rastlinka osvedčila pri liečbe respiračných chorôb a vďaka pomerne vysokého podielu vitamínu C aj v liečbe skorbutu. Vonkajškovo sa odporúča na zmiernenie príznakov slnečného úpalu, povrchové spáleniny a sčervenenú kožu. Celá nadzemná časť sa bežne používa ako vlasové tonikum, ale aj na svrbiacu kožu pod vlasmi a nadmernú tvorbu lupín. Sušené plody kapucínky sa uplatňujú ako preháňadlo. Upozornenie: Vonkajšie použitie môže u precitlivených osôb vyvolať alergickú reakciu.

1.

Vo vode uvaríme všetky ingrediencie. Ja som našla super pomôcku na varenie korenín a to sitko so silikónovou úchytkou. To sa naplní drobnými koreninami a bylinkami, zavrie sa prichytí o kraj hrnca tak, aby sitko bolo ponorené vo vode. Ak potom chcete mixovať, sitko vyberiete a máte čistú zeleninu do mixéra.

 
2.

Keď je zelenina mäkká, zlejte z nej vodu a zeleninu vymixujte na jemný krém s maslom. Vývar použite na doriedenie. Hotový krém posypte semienkami. A potom tou kapucínkou ak máte. Prajem vám dobrú chuť.

3.

TIP: Listy kapucínky som surové chrúmala keď som bola veľmi unavená. Pomohli.

Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Krémové polievky
Vždy hustá a krémová polievka: Tieto triky si rozhodne uložte!
Ako premeniť vodovú polievku na krémovú, ak nechcete použiť múku? Existujú rôzne triky vrátane použitia...
Krémové polievky s nivou
Zahrejte sa: S dvoma jesennými, krémovými polievkami s nivou
Karfiol a tekvica v dvoch vynikajúcich, super jednoduchých polievkach ozvláštnených prídavkom syra s modrou plesňou.
Krémové polievky v chrumkavom bochníku
Poctivá večera: Krémové polievky v chrumkavom bochníku
Vynikajúca kombinácia chrumkavého pečiva a poctivej krémovej polievky.
Karfiolová polievka s jarnou zeleninou
Keď dostanete chuť na krémovú polievku, siahnite po karfiole
Vďačná polievka z čerstvej zeleniny, ktorá zasýti a zahreje na duši.
Riedka gulášová polievka
Polievky na každú príležitosť!
Nie je polievka ako polievka! Tu je zoznam tých naj, zoradených podľa chodov.
Najlepšie krémové polievky na zahriatie
Keď vonku zavládne sychravé počasie a chlad, je poctivá, hustá a hlavne horúca polievka tou najlepšou voľbou...