Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Slivková kaša

ingrediencie

4 ks
slivka
50 g
drvené ovsené vločky
soľ
2 PL
javorový sirup
voda alebo kokosové bio mlieko

postup

V tržnici som kúpila domáce slivky. Pani mi dala ochutnať, boli výborné. Okrem knedlí ma napadlo z nich spraviť aj koláč, ale doma na raňajky som našej najmenšej zo zvyšku aj kašu spravila. Sušené slivky majú mierne laxatívne účinky. Pomáhajú pri trávení aj vďaka vláknine. Slivky sú lokálne, výborné ako antioxidanty. Vitamíny A, B, C, E a K, draslíka železo, bielkoviny...parádne ovocie. Keďže tieto vitamíny sú rozpustné v tukoch, do kaše som pridala aj 1 polievkovú lyžicu repkového nativ oleja. Tiež obsahuje veľa vitamínu E a K, ale aj vyvážené množstvo omega nasýtených 3 a 6 kyselín. Slivku môžete do kaše pridať viacerými spôsobmi: udusiť ju vo vode nakrájanú na kúsky a pridať ovsené vločky, alebo teda základ pre kašu. Vtedy sa kaša pekne zafarbí do ružova. Alebo uvariť kašu a zo sliviek spraviť sladkú redukciu, teda vyvariť ich vydusené vo vode aby tvorili džem. Vtedy je dobré pridať aj chia semienka, alebo nasekané orechy či voňavé bylinky ako bazalku alebo tymián. Dostanete nádych nevšednosti. A áno, od roka dieťatka môžete kŕmiť aj s takouto kašou. (pre mini deti orechy mixujem na kašu, aby im nezabehli). Takúto zmes pridám na vrch kaše. Ak kašu robím pre seba, polievam ju poctivým javorovým sirupom.

1.

Slivky odkôstkujte a pokrájajte na kocky, resp. na menšie kúsky. Uduste vo vode tak, aby si zachovali kúsky ale boli mäkké a dali sa prípadne roztlačiť vidličkou (ak pripravujete kašu pre dieťatko). Prilejte vodu zmiešanú s ovsenými vločkami. Prevarte cca 5 minút a miešajte. Kaša je hotová. Pridať môžete na zjemnenie maslo, alebo ghee...

2.

TIP: k slivkám chutia jablká, čučoriedky, alebo aj na jemno nastrúhaná mrkva.

Ohodnotiť recept
hodnotenie
zdieľať pripnúť

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k receptu.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Vybrali sme pre vás
Ganache
Čokoládové ganache - viac ako poleva, viac ako krém
Čokoládové ganache - viac ako poleva, viac ako krém
Ganache je niečo ako univerzálna čokoládová poleva či čokoládový krém. S ganachovými polevami či krémami sa v našich...
Medovníky bez múky
5 vylepšených receptov na zdravé medovníky
5 vylepšených receptov na zdravé medovníky
Aj zástanci zdravej výživy si môžu dopriať voňavé medovníčky. Tu je päť receptov na medovníky bez výčitiek.
Raw guľky
7 tipov na vianočné zdRAWé recepty
7 tipov na vianočné zdRAWé recepty
Vianoce nemusia byť o tonách cukru a bielej múky. Vyskúšajte naše tipy na zdravšie maškrtenie vo sviatočnom šate.