Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Pohánkový slaný koláč

ingrediencie

200 g
lúpaná pohánka
100 g
bezlepkové ovsené vločky
2 ks
domáce vajíčka
2 PL
repkový olej
1 PL
majoránka
1 PL
fasirkove korenie
2 strúčiky
cesnak
mix uvarenej zeleniny (karfiol, hrášok, mrkva..)
čerstvá vňať tymianu, petržlenu, ligurčeka
100 g
parmezán
slnečnivové jadierka
mletý ľan
soľ

postup

Na pohánku zrejme treba mať chuť. Pre svoju špecifickú vôňu a dojazd chuti na jazyku ju mnohí stále radi nemajú. U nás doma sa vyskytuje pomerne často, v kaši, koláčoch alebo v polievke. No a takto vznikol aj pohánkový slaný koláč. Najskôr som chcela robiť plnenú papriku. Že z tej pohánky guľky narobím a papriku naplním. Mala som takú ideu, až kým som neprišla do chladničky a paprika tam nebola :D . No čo s uvarenou pohánkou? Tak som pomiešala spolu čo ma napadlo a dala upiecť na plechu. A teda, že to bolo skvostné jedlo, lebo aj môj manžel si nabral. Takýto koláč môžete podávať studený, alebo horúci poliaty ghee. Hodia sa k nemu zemiaky. Varené len vo vode a bez tuku som použila aj v tomto recepte. Minula som aj navarenú zeleninu z polievky z predošlého dňa - mrkvu, karfiol a kúsok petržlenu. Inak, ak by ste pohánkové zrnká varili bez soli, môžete si prebytok dať do chladničky a na raňajky premixovať s medom a banánom ako kašu 😊. Pohánka je veľmi štedrá svojim obsahom k ľudskému organizmu. Výhodou je jej bezlepkovosť, takže si ju môžu dopriať aj celiatici. No opatrne aj pre nich – pohánku si kupujte takú, kde nie je uvedené, že obsahuje stopy lepku. Môže sa stať, že výrobca ju čistí a balí v priestore, kde pracuje aj s lepkovými plodinami. Aj tu platí pravidlo, že všetkého veľa škodí. Pohánka vo väčšom množstve zvyšuje krvný tlak a tak skúste pestrosť v stravovaní aj s touto ingredienciou. Teda striedať ju s inými plodinami či obilím.

1.

Pohánku uvaríme v mierne posolenej vode. Scedíme a premiešame s olejom a prstami roztlačenou uvarenou zeleninou (olej môžete použiť aj kokosový, alebo ghee).

2.

V mise vymiešame metličkou vajíčka s koreninami, vločkami a bylinkami a primiešame do pohánky spolu s ľanom (vie byť aj náhradou vajíčka ak ste vegán).

3.

Vymastený a vločkami vysypaný plech (pekáč) vyplníme pohánkovou zmesou. Navrch nasypeme jadierka slnečnice a pečieme na 250°C asi 15 minút, potom posypeme parmezánom a dopečieme cca 15 minút na 200°C.

4.

Podávať koláč môžete hneď napríklad s paradajkovou omáčkou a zemiakmi, alebo so šalátom, v šošovicovej polievke alebo len tak – s chlebom 😊.

Ohodnotiť recept
hodnotenie
zdieľať pripnúť

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k receptu.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Vybrali sme pre vás
pohánková múka
Prehľad bezlepkových múk - ktorú a kam vhodne použiť
Prehľad bezlepkových múk - ktorú a kam vhodne použiť
Kde sú tie časy, kedy v obchodoch v regáli boli v ponuke len hladká, hrubá a polohrubá múka? Dnes už v obchodoch...
Olivovy olej
Video: 8 tipov ako si vybrať kvalitný olivový olej
Video: 8 tipov ako si vybrať kvalitný olivový olej
Na pultoch je dnes na výber také množstvo olivových olejov, že nájsť medzi nimi tie naozaj kvalitné môže byť skutočný...
Maďarský guláš
Viete ako pripraviť dokonalú tarhoňu?
Viete ako pripraviť dokonalú tarhoňu?
Slovenská ryža ako súčasť potravinových zásob dávnych dobyvateľských výprav až po nezameniteľnú prílohu k hovädziemu...