Pridať recept

Makový koláč s ľanom a šťavnatým ovocím

Makový koláč s ľanom a šťavnatým ovocím
Zdroj: Henrieta_Peskovicova

ingrediencie

500 g
sivý alebo modrý mak
4 ks
väčšie sladké jablká
4 PL
ľan
ks
čučoriedky a višne
ks
na dosladenie kokosový cukor, alebo xylitol, glukózu (nízke GI)
1 ks
vanilkový struk
ks
konopné jadierka
ks
lístkové cesto

postup

Tento koláč je sen. Rýchly, krásny, voňavý a šťavnatý. Makové koláče, ktoré poznám sú väčšinou suchšie, s výnimkou štrúdle a makovej torty bez lepku. Teraz myslím makovníky, ktoré sú z 90% zložené z maku, nie že je tam primiešané 80% tvarohu 😊. Mak ľúbime. Otestovala som viacero značiek (pestovateľov), zostávame naďalej pri tom Slovenskom z Jarnej. Nerobím im PR, jednoducho sú zatiaľ u nás top. Pri cateringu som si pri makových koláčoch všimla, že často pri nakrájaní strácajú svoju vlhkosť, pružnosť, rýchlo zoschnú. Tak som pred rokmi skúsila primiešať do maku nastrúhané jablká s mletým ľanom a táto plnka sa stala po dlhé roky vychytávkou rodinných aj príležitostných osláv. Tak som ju ešte vychutila. Čučoriedky by sa u nás doma mohli jesť na kilá. Tak som tento koláč vyšperkovala najlepším z najlepšieho. Pridala som aj zvyšok višní. Zjedol sa tak rýchlo, že kým som ho fotila pred návštevou na blog, moja malá dcérka do poslednej fotky už strčila ruku „mňam“ a uchmatla ho 😊. Človek si myslí, že dieťa po takej dávke maku zaspí a mama si oddýchne, ale „hybaj“, ako hovorieval môj apko. Dieťa si fičí po tej proteínovej bombe ďalej a mama by zaspala aj bez maku 😊. Bude vám chutiť - som si istá. TIP: Mak si naozaj obstarajte kvalitný a dobre skladovaný. Rovnako ako ľan, nameľte tesne pred pečením, inak bude horký. Tá horká zmes by pokazila celý koláč. Cesto na koláč som použila kupované lístkové, ale pokojne si zamieste krehké z môjho receptu.

1.

Lístkové cesto rozvaľkajte a vyložte ním hlbšiu formu po okrajoch. Ak vám cesto presiahla cez kraje, na záver ním zavrite koláč ako ja. Ak máte čas a šikovné ruky môžete vrch koláča ozdobiť aj mriežkou či vrkôčikmi cesta.

 
2.

Zomeľte mak, vysypte ho do misky a pristrúhajte k nemu jablká aj so šupkou. Pridajte čučoriedky a višne (odkôstkované). Ja som použila mrazené. Takéto ovocie spolu s jablkami pustí šťavu do maku a pri pečení by mohla vytiecť. Preto používam mletý zlatý, alebo obyčajný ľan. Semienka ľanu vytvoria po namočení gél, ktorý spružní celú zmes a vytvorí výbornú textúru na krájanie makovej torty bez toho, aby sa rozpadávala v reze. Pridajte vanilku (len zrniečka bez struku), sladidlo a premiešajte. Zmes natlačte do formy s cestom. Pred tým však dno popichajte vidličkou a vysypte sladidlom.

3.

Koláč „zavrite“ zvyškom cesta. Vrch potrite troškou vody, alebo nativ repkovým olejom a posypte lúpanými konopnými semienkami. Koláč pečte na 250 C° cca 30-45 minút. Upečené musí byť cesto, samotná maková plnka je dobrá aj surová 😊. Koláč nechajte vychladnúť. Návšteva si u nás vybrala k nemu vanilkovú zmrzlinu, niektorí si ho ešte poliali javorovým sirupom. Zdobili sme mätovým lístkom 😊. Naše dieťa k nemu zjedlo ešte za misku čučoriedok 😊.

Makový koláč
Makový koláč
Zdroj: Henrieta Peškovičová
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať