Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Slivkový koláč s makom

30
porcií
105
minút
nízka
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

500 g
polohrubá múka
2 PL
rozpustené maslo
50 ml
rastlinný olej
2 PL
kryštálový cukor
30 g
čerstvé droždie
1 ks
vajce
1/4 KL
soľ
1 KL
strúhaná citrónová kôra
200 ml
mlieko

Ďalšie suroviny:

4 PL
pomletý mak
5 PL
slivkový lekvár
1 kg
vykôstkované slivky

Posýpka:

100 g
polohrubá múka
100 g
práškový cukor
100 g
maslo

postup

Slivky sú bohatým zdrojom vitamínov a tento rok sa nám ich urodilo neúrekom. Tak bolo by škoda nevyužiť ich. Koláčik je výborný!

1.

Cesto: v 50 ml vlažného mlieka, trochu cukru, múky a droždia pripravíme kvások, ktorý necháme vykysnúť. Múku preosejeme do hlbšej misy, pridáme maslo, olej, zvyšný cukor, vajce, soľ, citrónovú kôru, vykysnutý kvások a zvyšné mlieko podľa potreby. Vypracujeme cesto a necháme prikryté na teplom mieste vykysnúť.

2.

Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske a prenesieme ho pomocou valčeka na vymastený plech. Plech rozmer 30x40 cm. Cesto môžeme aj rozdeliť na dva menšie plechy, ak chceme mať cesto tenšie. Cesto potrieme slivkovým lekvárom, posypeme pomletým makom, rukou trochu popritláčime. Slivky umyjeme, osušíme, pokrájame na menšie kúsky a uložíme ako ďalšiu vrstvu na koláč. Nakoniec posypeme pripravenou posýpkou.

3.

Posýpka: v miske zmiešame prstami múku, cukor a maslo na sypkú zmes.

4.

Po vychladnutí posypeme práškovým cukrom. Necháme postáť, aby posýpka zmäkla, pokrájame a podávame. Koláčik je naozaj vynikajúci. Dobrú chuť!

Ohodnotiť recept
hodnotenie
zdieľať pripnúť

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k receptu.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Vybrali sme pre vás
French crepes
Čarujeme s ohňom - flambujeme!
Čarujeme s ohňom - flambujeme!
Flambovanie má základ vo francúzskom slove “ flamber“, čo v preklade znamená horieť. Tento spôsob úpravy jedla patrí...
Offering root
Viete ako spestriť obyčajnú zemiakovú kašu?
Viete ako spestriť obyčajnú zemiakovú kašu?
Do už hotovej kaše stačí pridať prelisovaný cesnak, vynikajúca je aj kaša s opraženou cibuľkou alebo slaninou. Skúsiť...
Row of macaroons
Pestrofarebné makrónky nadchnú oči aj chuťové poháriky!
Pestrofarebné makrónky nadchnú oči aj chuťové poháriky!
Sú farebné, malé, z vonku chrumkavé, vo vnútri mäkké ako obláčik a spojené lahodným krémom. Hovorí sa, že makrónky...