Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Pohánkovo-šošovicová polievka

ingrediencie

200 g
sivá šošovica
200 g
lúpaná pohánka
1 ks
menšia cuketa
100 ml
šľahačková smotana
3 ks
bobkový list
2 strúčiky
cesnak
ks
soľ
ks
bobuľky jalovca alebo čierneho korenia
ks
cibuľa
ks
tymian

postup

Nám sa celý kuchynský svet premenil odkedy naše dieťa prišlo nato, že niektoré jedlá bude opakovane pýtať aj každý deň, niektorých sa nedotkne za celý svet a práve naopak..podľa nálady. Takto to dlho bolo so strukovinami, ktoré okrem kukurice nezje ak sú v celku ani za najväčší úplatok. Tak sme začali mixovať. Polievky sú u nás základom, takmer každodenným prísunom jedla. Malej Linde - 2r, do nich môžem dať čokoľvek, okrem mäsa či rýb, to zacíti už pri prvej lyžičke a nepustí do seba. Tak sme aspoň tie strukoviny začali kombinovať s inými ingredienciami. Prišla na rad aj pohánka. Zje ju aj uvarenú, ale takto v polievke sme ju spolu so šošovicou ešte nemali. Pravdou je, že som mala šošovice málo a potrebovala som nasýtiť 4 osoby 😊. Takto spojené ingrediencie vytvorili hustú kašu, ktorá s fašírkou môže byť skvelým prívarkom. My sme využili dome upečený kváskový chlebík. Aj omrvinky z krájania našli svoje čestné miesto pre skrášlenie podávania.

1.

Namočenú šošovicu zlejte a uvarte spolu s premytou pohánkou vo vode. Vody dávam asi dvakrát viac ako strukoviny.

2.

Do sitka, ktoré je určené na koreniny naplním korenie a bylinky s cibuľou. Sitko upevním o hrniec a po varení len vytiahnem a nemusím nič vyberať, polievka sa bude ľahko mixovať.

3.

Pridám cesnak, a po 15 minútach aj soľ. Pred dovarením šošovice a pohánky pridávam cuketu, aby bola len prehriata, zachová si tak svoje živiny. Zmes scedím, pridám do mixéra spolu s octom a smotanou a vymixujem na kašu. Ak sa zdá byť veľmi hustá, doriedim ešte vývarom. Ak by nezostal, pridajte prevarenú vodu. Polievka je veľmi sýta. Ale náš domáci kváskový chlebík sme si k nej aj tak dali 😊.

4.

TIP: pre celiatikov je lepšie, ak si zvolia pohánku z kontrolovaného hospodárstva, alebo označnú ako bio a bez lepku. Často sa mi stalo, že kupovaná od bežných baliarní kde sa balili aj lepkové ingrediencie spôsobila celiatikovi naozaj problém.

Ohodnotiť recept
hodnotenie
zdieľať pripnúť
Kliknutím a potvrdením zapnete upozornenia na naj recepty dňa!

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k receptu.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Vybrali sme pre vás
Fritovanie
Ako predĺžiť životnosť oleja na vyprážanie?
Ako predĺžiť životnosť oleja na vyprážanie?
3 zásadné rady, ako správne a chutne použiť ten istý olej na fritovanie viackrát po sebe.
Raňajky v pohári
Raňajky bez výhovoriek! Tieto raňajky zaručene stihnete
Raňajky bez výhovoriek! Tieto raňajky zaručene stihnete
Raňajky, ktoré si pripravíte večer pred spaním, budú ráno vašou zdravou a chutnou odmenou.
Pálivé špagety
Najlepšie omáčky na špagety
Najlepšie omáčky na špagety
Zabudnite na špagety s kečupom a syrom! Prinášame vám výber najlepších omáčok na špagety.