Pridať recept

Piroh plnený kapustou a hubami

Piroh plnený kapustou a hubami
Zdroj: Henrieta_Peskovicova

ingrediencie

150 g
hladká celozrnná špaldová múka
150 g
polohrubá múka špaldová alebo kamutová
1 ČL
soľ
2 PL
olivový olej
8 g
prášok do pečiva bez fosfátov (vínneho kameňa)

Náplň

400 g
kapusta
200 g
huby (masliaky, bedle alebo iné)
3 ks
šalotka
trochu
soľ, olivový olej, čierne korenie

postup

Muž doniesol z lesa bedle, ja zo záhrady masliaky. Mali sme chuť na čosi chrumkavé a tak som zamiesila cesto a vytiahla aj kapustu. Napadlo ma prepojiť chute kapusty a húb s chrumkavou cibuľkou. Nielen v kapustnici je táto kombinácia výborná. Z cesta som povykrajovala rôzne kolieska a plnila ich ako buchty. Pirohy som skúsila prvý krát s formičkou, ktorú mám viac rokov a nikdy som ju ešte nepoužila. V sérii s ďalšími dvoma menšími, ktoré bežne používam zostala táto obrovská zabudnutá v krabičke. V princípe je celé toto jedlo vegánske. Môžete si ho na záver poliať horúcim maslom, alebo namáčať do kyslej smotany s cesnakom. Aj takáto verzia by vám istotne chutila. Jedlo už vonia po jeseni, zahrieva, no aj tak sa k nemu žiada čerstvý šalát. Napriek kapuste vnútri, nám chutil natrhaný ľadový šalát poliaty len konopným olejom. Z tanierov zmizlo všetko oveľa skôr ako trvala príprava 😊.

1.

Múku preosejte rovno do misy, Pridajte prášok do pečiva, soľ a premiešajte suchú zmes. Pridajte olej a vodu tak, aby vzniklo pevné, no vláčne a tvarovateľné cesto ako plastelína. Nechajte ho postáť chvíľku – cca 15-20 minút. Zatiaľ pripravíte kapustu.

 
2.

Na cibuľke osmahnite huby. Huby aj kapustu nakrájajte na malé kúsky, aby sa pri hryzení pirôžku oddeľovali a neťahali za sústom. K hubám pridajte kapustu a trochu podlejte vodou. Preduste pri miešaní, pridajte soľ, korenie. Už táto voňavá zmes je skvelá ako príloha, ako teplý šalát.

3.

Rozvaľkajte cesto na cca 4mm. Vykrojte kruh s priemerom cca 12cm, do stredu dajte cca 4PL zmesi a preložte okraje tak, aby zmes nevytekala. Kapusta musí byť tak vydusená, aby zo zmesi nevytekala voda, len minimum šťavy. Okraje cesta zatlačte vidličkou. Mne zostali trochu zbytočne široké, lebo sa mi nepodarili dobre vyklopiť z formy.

4.

Piekla som ich na kokosovým olejom vymastenom plechu. Rúra rozohriata na 150 C° cca 15-20 minút na teplovzduchu. To si už spoznáte sami, cesto bude chrumkavé a pevnejšie, nie ako kysnuté s mliekom a cukrom, teda nečakajte mäkký koláč, skôr keksíkový tip. 😊 Ak chcete , potrite si pirohy pred pečením vyšľahaným vajíčkom a posypte ľanom, alebo orechmi. Podávala som ich prekrojené so šalátom.

Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Grecka kuchyna
Grécka kuchyňa
Počas leta, času čerstvej zeleniny, slnka a dovoleniek, je ideálny čas vyskúšať špeciality gréckej kuchyne...
Balkanska
Balkánska kuchyňa
Balkánska kuchyňa v sebe zahŕňa tieto kuchyne: Albánska kuchyňaKuchyňa Bosny a HercegovinyBulharská...
Albanska tarator
Albánska kuchyňa
Albánsku kuchyňu ovplyvnili najmä turecká, grécka a talianska kuchyňa. Je pre ňu charakteristické používanie...
Wuzetka
Tento recept láme rekordy: Wuzetka je lacná, moderná a pripraviť ju zvládne ktokoľvek, pečie sa 30 minút!
Báječný dezert nenáročný na suroviny a ešte jednoduchší na prípravu.
Dusená kapusta
Ako pripraviť najlepšiu dusenú kapustu? Overený recept, s ktorým sa vždy podarí
Kapustu – typickú jesennú zeleninu si v tomto období vychutnávame v rôznych formách. Surovú pridávame...
Kapustníky
Toto je najlepšia pochúťka s kapustou! 100 rokov starý pôstny recept, nikdy neomrzí! Jedno tajomstvo a cesto bude ako pierko!
Pripravte si spolu s nami tradičné voňavé koláče, ktoré s našimi radami zvládnete na jednotku. Overené finty...