Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Piroh plnený kapustou a hubami

ingrediencie

150 g
hladká celozrnná špaldová múka
150 g
polohrubá múka špaldová alebo kamutová
1 ČL
soľ
2 PL
olivový olej
8 g
prášok do pečiva bez fosfátov (vínneho kameňa)

Náplň

400 g
kapusta
200 g
huby (masliaky, bedle alebo iné)
3 ks
šalotka
trochu
soľ, olivový olej, čierne korenie

postup

Muž doniesol z lesa bedle, ja zo záhrady masliaky. Mali sme chuť na čosi chrumkavé a tak som zamiesila cesto a vytiahla aj kapustu. Napadlo ma prepojiť chute kapusty a húb s chrumkavou cibuľkou. Nielen v kapustnici je táto kombinácia výborná. Z cesta som povykrajovala rôzne kolieska a plnila ich ako buchty. Pirohy som skúsila prvý krát s formičkou, ktorú mám viac rokov a nikdy som ju ešte nepoužila. V sérii s ďalšími dvoma menšími, ktoré bežne používam zostala táto obrovská zabudnutá v krabičke. V princípe je celé toto jedlo vegánske. Môžete si ho na záver poliať horúcim maslom, alebo namáčať do kyslej smotany s cesnakom. Aj takáto verzia by vám istotne chutila. Jedlo už vonia po jeseni, zahrieva, no aj tak sa k nemu žiada čerstvý šalát. Napriek kapuste vnútri, nám chutil natrhaný ľadový šalát poliaty len konopným olejom. Z tanierov zmizlo všetko oveľa skôr ako trvala príprava 😊.

1.

Múku preosejte rovno do misy, Pridajte prášok do pečiva, soľ a premiešajte suchú zmes. Pridajte olej a vodu tak, aby vzniklo pevné, no vláčne a tvarovateľné cesto ako plastelína. Nechajte ho postáť chvíľku – cca 15-20 minút. Zatiaľ pripravíte kapustu.

2.

Na cibuľke osmahnite huby. Huby aj kapustu nakrájajte na malé kúsky, aby sa pri hryzení pirôžku oddeľovali a neťahali za sústom. K hubám pridajte kapustu a trochu podlejte vodou. Preduste pri miešaní, pridajte soľ, korenie. Už táto voňavá zmes je skvelá ako príloha, ako teplý šalát.

3.

Rozvaľkajte cesto na cca 4mm. Vykrojte kruh s priemerom cca 12cm, do stredu dajte cca 4PL zmesi a preložte okraje tak, aby zmes nevytekala. Kapusta musí byť tak vydusená, aby zo zmesi nevytekala voda, len minimum šťavy. Okraje cesta zatlačte vidličkou. Mne zostali trochu zbytočne široké, lebo sa mi nepodarili dobre vyklopiť z formy.

4.

Piekla som ich na kokosovým olejom vymastenom plechu. Rúra rozohriata na 150 C° cca 15-20 minút na teplovzduchu. To si už spoznáte sami, cesto bude chrumkavé a pevnejšie, nie ako kysnuté s mliekom a cukrom, teda nečakajte mäkký koláč, skôr keksíkový tip. 😊 Ak chcete , potrite si pirohy pred pečením vyšľahaným vajíčkom a posypte ľanom, alebo orechmi. Podávala som ich prekrojené so šalátom.

Ohodnotiť recept
hodnotenie

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k receptu.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Vybrali sme pre vás
hokkaido recepty
3 naozaj netradičné recepty z hokkaido tekvice
3 naozaj netradičné recepty z hokkaido tekvice
Máte pocit, že už ste skúšali z hokkaido tekvice úplne všetko? Máme pre vás recepty na dva nápoje a džem z hokkaido...
vino a jedlo
11 pravidiel správneho kombinovania jedla s vínom
11 pravidiel správneho kombinovania jedla s vínom
Gurmánsky zážitok už nemusíte hľadať iba v drahých reštauráciách. Naučte sa správne skombinovať dobré víno s jedlom...
Mango, pineapple
Sladké dezerty servírované prakticky v pohári
Sladké dezerty servírované prakticky v pohári
Sladké dobroty naservírované v pohároch si môžte pripraviť aj na niekoľko dní dopredu a pochutiť si hocikedy keď vás...