Pridať recept

Gratinovaný pór so šunkou

ingrediencie

4 ks
pór
200 g
zemiaky
1/2 ČL
soľ
1 štipka
drvevé čierne korenie
1 ks
bobkový list
2 PL
maslo
1 PL
olivový olej
6
šunka (plátky)
3 ks
stredne veľké vajce
100 g
smotana na šľahanie alebo crème fraîche
100 g
ementál
1 PL
pažítka na ozdobenie

postup

Ľahká večera, ktorá zahreje.

1.

Z póru odkrojte korienky a zvädnuté listy. Pór pozdĺžne nakrojte a poriadne prepláchnite vodou. Vodu vytrepte a pór nakrájajte na plátky veľké asi 3 cm. Zemiaky oškrabte a nakrájajte na tenké plátky. Pór aj zemiaky dajte do hrnca, zalejte vodou tak, aby bol pór so zemiakmi sotva ponorený, osoľte, okoreňte, pridajte bobkový list a poriadnu lyžicu masla. Varte asi 10 minút pod z časti odklopenou pokrievkou. Voda sa má výrazne zredukovať.

 
2.

Zapekaciu misku vyložte papierom na pečenie. Vyklopte do nej pór a zemiaky aj s hustou, skoro vyvarenou tekutinou a rovnomerne ich rozprestrite. Povrch trochu posypte korením, pokvapkajte olivovým olejom a poukladajte pokrájanú šunku. Vajíčka ľahko vyšľahajte so smotanou a prelejte nimi šunku. Posypte hrubo nastrúhaným syrom a hrubo drveným korením.

3.

Pečte v hornej tretine rúry asi pol hodiny – až kým povrch zozlatovie.

Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať