Pridať recept

Pšeno s hubami a špenátom

ingrediencie

300 g
uvarené pšeno
1 ks
šalotka
1 strúčik
cesnaku
hrstí
čerstvý špenát
hrstí
huby (masliaky, dubáky, šampiňony, hliva)
1 PL
pomletých opražených sezamových semienok
trochu
olivový olej
podľa chuti
údená soľ

postup

Raz som si kúpila proso, lebo som čítala, že je zdravé. Je to tak 20 rokov dozadu, čo som neveriacky vypľúvala uvarené prosné zrnká a krútila hlavou nad zdravou stravou - lebo sa to vôbec nedalo jesť. Logicky, veď šupky – plevy sa pre potravinárske spracovanie obrusujú a tak vznikne pšeno. Vtedy som nevedela, dnes pšeno používam niekoľko rokov hoci menej ako napríklad kus-kus..čo je tiež výrobok z prosa. Vyskúšali sme doma aj vločky pšena do kaší, pšenová múka mi však prišla v kváskovom chlebe naozaj veľmi horká po upečení a tak ju už nepoužívam. Napriek menšiemu využívaniu tejto prirodzene bezlepkovej plodiny v kuchyni si myslím, že by mala byť aspoň občas súčasťou každého jedálneho lístka. Pšeno má orieškovú chuť a je skôr sladkasté a horké ako slané. Mala som balenie od výrobcu Lagris, kde udáva pred prípravou pšeno zapariť horúcou vodou a potom variť 15 minút. Pýtala som sa fanúšikov mojej stránky o varení, ako oni pripravujú pšeno. Vznikla vášnivá diskusia ako sa má zaparovať, či preliať horúcou vodou. Dosť príspevkov však bolo práve o priamom varení a s pozitívnym prístupom k chuti...Zápara, či premytie pšena horúcou vodou by malo zabrániť, aby bolo po uvarení horké. Ja som zas odignorovala odporúčanie výrobcu a len som pšeno uvarila v 4l mierne osolenej vody. Miešala som ho aby sa neprilepilo. Vodu som po uvarení scedila a nechala na zahustenie polievky. Zabudla som ju však použiť, zostala mi v chladničke vzadu za karfiolom 😊. Pšeno som vysypala na plech, aby sa na veľkej ploche rovnomerne vychladlo a nelepilo sa. Bolo super, ani stopa po horkosti. Možno naozaj záleží od výrobcu a spracovania, lebo názory na priame varenie sa rôznili skúsenosťami. Predvarené pšeno sa už veľmi jednoducho dá spracovať na chutné jedlo. Kamarátka Zuzka Nosková z neho robí neskutočný jablčník so želatínou. Jedávala som ho ako prílohu k tofu na šťave napríklad. Teraz som zvolila jedlo úplne jednoduché, no luxusné chuťou.

Na olivovom oleji osmahneme šalotku. Pridáme najemno nakrájané huby, prehrejeme a pridáme pšeno (uvarené), premiešame s roztlačeným cesnakom. Do horúcej zmesi natrháme chrumkavé listy špenátu a stiahneme z ohňa. Posypeme mletými sezamovými semienkami.

pšeno
pšeno
Zdroj: Henrieta Peškovičová
 
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Baklazan
Turecká kuchyňa
Turecká kuchyňa je stará viac než tisíc rokov. Formovala sa pod vplyvmi ázijskej aj stredomorskej kuchyne. Dnes...
Schnitzel
Rakúska kuchyňa
Kuchyňa našich juhozápadných susedov je vo veľkej miere ovplyvnená kuchyňami štátov, s ktorými hraničí...
Grecka kuchyna
Grécka kuchyňa
Počas leta, času čerstvej zeleniny, slnka a dovoleniek, je ideálny čas vyskúšať špeciality gréckej kuchyne...
Balkanska
Balkánska kuchyňa
Balkánska kuchyňa v sebe zahŕňa tieto kuchyne: Albánska kuchyňaKuchyňa Bosny a HercegovinyBulharská...
Albanska tarator
Albánska kuchyňa
Albánsku kuchyňu ovplyvnili najmä turecká, grécka a talianska kuchyňa. Je pre ňu charakteristické používanie...
Wuzetka
Tento recept láme rekordy: Wuzetka je lacná, moderná a pripraviť ju zvládne ktokoľvek, pečie sa 30 minút!
Báječný dezert nenáročný na suroviny a ešte jednoduchší na prípravu.