Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Hubová kôprovka s červenou šošovicou na kyselo

ingrediencie

4 ks
zemiak
2 ks
šalotka
2 ks
mrkva
1 ks
petržlen
200 g
brokolica
150 g
červená šošovica
2 strúčiky
cesnak
4 ks
masliak alebo iné huby
trochu
čerstvý tymián
4 PL
kôpor
1 dl
šľahačková smotana
1 PL
ocot
podľa chuti
soľ

postup

Chladnička vydala dve mrkvy, petržlen, kúsok brokolice a dosť. V priečinku pre zeleninu sa viac nenašlo. A ja som potrebovala polievku urobiť. Podarila sa s pridaním zvyšku červenej šošovice a ostatkom smotany som nakoniec zjemnila jej chuť. Lenže...toto som uvarila na večeru a zostalo ešte dosť riedkej polievky. Na druhý deň som v komore v pivnici objavila pár zemiakov a v záhrade nazbierala za košík masliakov. Toto muselo ísť „nakyslo“ a vyšla lahodná, vizuálne krásna polievka. Červená šošovica a huby je možno netradičná kombinácia. Na mojej stránke na facebooku som zverejnila viacero balení strukovín čo plodín ako chia, quinoa alebo hŕstkovú zmes, mungo alebo zelenú fazuľku či obľúbený cícer a fazuľky, ryžu rôznych využití na risotto, sushi ..a moji fanúšikovia si vybrali ako najobľúbenejšiu práve červenú šošovicu. Pritom táto veľmi obľúbená strukovina bola pred rokmi takmer neznáma, respektíve málo využívaná v slovenskej kuchyni. Šošovica sa ako proteínová „bomba“, pre svoj vysoký obsah bielkovín využíva najmä vo vegetariánskej kuchyni. Táto pochádza až z Kanady. Cestou isto nestratila ani výborné zdroje železa, či vitamínu B. Podľa údajov od výrobcu, na 100g červená šošovica obsahuje: Energetická hodnota: 1476/kj/ 348 kcal Tuky: 0,9g z toho 0,1g nasýtené mastné kyseliny Sacharidy: 60g z toho cukry 3,7g Vláknina: 1,2g Bielkoviny: 25g

1.

Do hrnca dáme variť ošúpané zemiaky do vody, mierne prisolenej. Do druhého hrnca dáme olej a po jeho zohriatí osmahneme cibuľku a najemno nakrájanou mrkvou a roztlačeným cesnakom.

2.

Mrkva pekne pustí farbu do cibuľky. Zalejeme vodou, pridáme druhú mrkvu a petržlen, skúsime pokrájať na rovnaké kúsky, nech sa rovnomerne a rovnako uvaria.

3.

Pridáme šošovicu, ktorú sme premyli. Prevaríme a v závere dáme brokolicu, prelejeme smotanou a pridáme ocot s kôprom. Pridáme uvarené zemiaky.

4.

Časť polievky môžeme premixovať a priliať do zmesi. Prevarte tak, aby zeleniny a hlavne šošovica boli mäkké. Masliaky nakrájame natenko, orestujeme s tymianom a troškou soli na oleji. Na taniere naberieme polievku a na vrch pridáme huby. Luxusnú chuť si môžete dopriať hlavne na jeseň, v hubárskej sezóne výborne prehreje.

Ohodnotiť recept
hodnotenie
zdieľať pripnúť

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k receptu.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Vybrali sme pre vás
cuketový koláč
15 receptov na cuketové koláče, ktorým neodoláte
15 receptov na cuketové koláče, ktorým neodoláte
Cuketa je naozaj všestranná. Cuketa, to nie len nevábny cuketový prívarok, ale vykúzlite z nej aj skvelé koláče...
PIERRE BAGUETTE
Ste v jedení objaviteľ alebo skôr klasik? Urobte si jednoduchý test svojej gastroosobnosti
Ste v jedení objaviteľ alebo skôr klasik? Urobte si jednoduchý test svojej gastroosobnosti
Je pre vás každý deň výzvou na nový chuťový zážitok alebo ste skôr typ, ktorý miluje osvedčenú klasiku? Či už sa...
Raňajky
Video: Správne raňajky zmenia váš deň!
Video: Správne raňajky zmenia váš deň!
Pozrite sa, čo zvoliť na raňajky, aby bol váš deň plný energie a pohody.