Pridať recept

Hubová kôprovka s červenou šošovicou na kyselo

Hubová kôprovka s červenou šošovicou na kyselo
Zdroj: Henrieta_Peskovicova

ingrediencie

4 ks
zemiak
2 ks
šalotka
2 ks
mrkva
1 ks
petržlen
200 g
brokolica
150 g
červená šošovica
2 strúčiky
cesnaku
4 ks
masliak alebo iné huby
trochu
čerstvý tymián
4 PL
kôpor
1 dl
šľahačková smotana
1 PL
ocot
podľa chuti
soľ

postup

Chladnička vydala dve mrkvy, petržlen, kúsok brokolice a dosť. V priečinku pre zeleninu sa viac nenašlo. A ja som potrebovala polievku urobiť. Podarila sa s pridaním zvyšku červenej šošovice a ostatkom smotany som nakoniec zjemnila jej chuť. Lenže...toto som uvarila na večeru a zostalo ešte dosť riedkej polievky. Na druhý deň som v komore v pivnici objavila pár zemiakov a v záhrade nazbierala za košík masliakov. Toto muselo ísť „nakyslo“ a vyšla lahodná, vizuálne krásna polievka. Červená šošovica a huby je možno netradičná kombinácia. Na mojej stránke na facebooku som zverejnila viacero balení strukovín čo plodín ako chia, quinoa alebo hŕstkovú zmes, mungo alebo zelenú fazuľku či obľúbený cícer a fazuľky, ryžu rôznych využití na risotto, sushi ..a moji fanúšikovia si vybrali ako najobľúbenejšiu práve červenú šošovicu. Pritom táto veľmi obľúbená strukovina bola pred rokmi takmer neznáma, respektíve málo využívaná v slovenskej kuchyni. Šošovica sa ako proteínová „bomba“, pre svoj vysoký obsah bielkovín využíva najmä vo vegetariánskej kuchyni. Táto pochádza až z Kanady. Cestou isto nestratila ani výborné zdroje železa, či vitamínu B. Podľa údajov od výrobcu, na 100g červená šošovica obsahuje: Energetická hodnota: 1476/kj/ 348 kcal Tuky: 0,9g z toho 0,1g nasýtené mastné kyseliny Sacharidy: 60g z toho cukry 3,7g Vláknina: 1,2g Bielkoviny: 25g

1.

Do hrnca dáme variť ošúpané zemiaky do vody, mierne prisolenej. Do druhého hrnca dáme olej a po jeho zohriatí osmahneme cibuľku a najemno nakrájanou mrkvou a roztlačeným cesnakom.

 
2.

Mrkva pekne pustí farbu do cibuľky. Zalejeme vodou, pridáme druhú mrkvu a petržlen, skúsime pokrájať na rovnaké kúsky, nech sa rovnomerne a rovnako uvaria.

3.

Pridáme šošovicu, ktorú sme premyli. Prevaríme a v závere dáme brokolicu, prelejeme smotanou a pridáme ocot s kôprom. Pridáme uvarené zemiaky.

4.

Časť polievky môžeme premixovať a priliať do zmesi. Prevarte tak, aby zeleniny a hlavne šošovica boli mäkké. Masliaky nakrájame natenko, orestujeme s tymianom a troškou soli na oleji. Na taniere naberieme polievku a na vrch pridáme huby. Luxusnú chuť si môžete dopriať hlavne na jeseň, v hubárskej sezóne výborne prehreje.

Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Wuzetka
Tento recept láme rekordy: Wuzetka je lacná, moderná a pripraviť ju zvládne ktokoľvek, pečie sa 30 minút!
Báječný dezert nenáročný na suroviny a ešte jednoduchší na prípravu.
TOP
Krehké placky s kôprom (Qutab)
Zbierka najlepších receptov s kôprom, ktoré si budete chcieť pripraviť vždy, keď je kôpor
Najlepšie recepty na každú príležitosť (nielen) pre milovníkov kôpru plus rada šéfkuchára, ktorú vyvážite zlatom!
Týchto 5 chýb robíme pri príprave húb
Už nikdy nebudú mäkké ani mdlé! Pri príprave húb si dávajte pozor na tieto CHYBY, robí ich každý!
Kvôli nesprávnej príprave húb sa často pripravíme o vynikajúci chuťový zážitok. Poradíme vám, ako...
Staročeská kulajda
Staročeská KULAJDA podľa tradičného receptu: Najlepšie hubové polievky na jednom mieste + video
Výborná krémová polievka z českej kuchyne, ktorú milujeme aj my Slováci. Vyskúšajte staročeskú kulajdu...
TOP
Pea soup with smoked pork and croutons is in the plate
Najlepšie zimné polievky na jednom mieste: Zahrejú, zasýtia a neurobia prievan v peňaženke, fazuľová, kapustová aj cesnačka (recepty)
Výborné husté polievky, ktoré zahrejú, zasýtia a viete ich pripraviť za málo peňazí. V zime tento výber oceníte najviac.