Pridať recept

Levandulové kuracie kúsky a tekvicová kaša

LEVANDULOVÉ KURACIE KÚSKY A TEKVICOVÁ KAŠA
Zdroj: FINO_recepty
8
porcií
110
minút
stredná
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

1 ks
kura
1 PL
levanduľa
1 PL
rozmarín
1 PL
nadrvený tymian
2 strúčiky
cesnaku
50 ml
olivový olej
1 ČL
soľ
1 ČL
mleté čierne korenie
3 PL
citrónová šťava
1 PL
med
150 ml
ružové víno
6
citrón

Tekvicová kaša

1 kg
maslová tekvica
1 ks
cibuľa
1 strúčik
cesnaku
2 PL
olivový olej
4 PL
strúhaný syr typu parmezán
2 PL
maslo
1 štipka
mleté čiern korenie
1 štipka
morská soľ
4 štipky
nadrvený tymian

postup

Jesenná dobrota

1.

Kura naporcujte na 8 porcií a kusy mäsa dajte do misy. V hmoždiari roztlčte kvety levandule a ostatné bylinky (pokiaľ máte všetky bylinky čerstvé, použite ich raz toľko a veľmi jemne ich nasekajte). Cesnak olúpte a nakrájajte na tenké plátky.

 
2.

V mise rozmiešajte zmes z oleja, soli, korenia, citrónovej šťavy, medu, cesnaku, vína a všetkých byliniek. Vložte mäso a premiešajte ho so zmesou tak, aby boli všetky kúsky kuraťa obalené. Potom misu zakryte potravinovou fóliou a nechajte cez noc marinovať.

3.

Druhý deň si rozpáľte rúru na 160 °C. Marinované kura dajte do pekáčiku pekne úhľadne kožou na vrch, medzi kúsky kurčaťa rozložte plátky citróna a prelejte ho zvyšnou marinádou. Pekáčik zakryte alobalom a vložte do rúry. Neotvárajte a pečte 90 minút domäkka. Potom odkryte pokrievku, mäso starostlivo polejte šťavou a ak treba, podlejte ho ďalším vínom alebo trochou vody, zvýšte teplotu na 180 °C a pečte ešte asi 20 minút „na farbu“. Podávajte s tekvicovou kašou s bylinkami.

4.

Tekvicu rozkrojte, zbavte semiačok, okrájajte šupku a dužinu nakrájajte na kúsky. Cibuľu a cesnak olúpte, oba nakrájajte najemno a speňte na rozohriatom oleji. Prisypte nakrájanú tekvicu, orestujte ju, osoľte, okoreňte, pridajte odrhnuté lístky tymiánu a ešte chvíľu opekajte.

5.

Hneď ako začne dyňa zvrchu mäknúť, je pekne opečená a bylinky sa rozvoňajú, podlejte ju tak polovicou hrnčeka vody, priklopte a duste domäkka. Tekutinu na záver vyvarte, v prípade, že nejaká ostala.

6.

Mäkkú tekvicu roztlačte s maslom, vmiešajte parmezán a ak treba, dochuťte soľou a korením. Podávajte ozdobené lístkami tymiánu.

Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Levanduľová sezóna vrcholí a začína zber: Nájdete ju na týchto čarovných miestach, čo z nej pripraviť?
Levanduľová sezóna vrcholí a začína zber: Nájdete ju na týchto čarovných miestach, čo z nej pripraviť?
Voňavá levanduľa chutí aj lieči. Viete, ako ju využiť v kuchyni a kde si ju môžete nazbierať?
Pečieme z tekvice: Upečte si tekvicové placky, bábovku či pagáče
Pečieme z tekvice: Upečte si tekvicové placky, bábovku či pagáče
Podobne ako jablká aj tekvica je kulinárskou hviezdou jesene a jej použitie v kuchyni sa nemusí obmedzovať len...
Krájanie tekvice môže byť tvrdý oriešok: Poznáme trik, ako si to uľahčiť
Krájanie tekvice môže byť tvrdý oriešok: Poznáme trik, ako si to uľahčiť
Narezať tekvicu môže byť ťažké a často i nebezpečné. Tu je zopár rád, ako to urobiť s ľahkosťou.
Bunch of lavender flowers, sachets and lavender tea cup.
Levanduľa rozvonia vašu kuchyňu
Levanduľa je stále zelený krík s úzkymi šedými listami a fialovými kvetmi. Existuje až 39 druhov levandule,...
Tekvicové dobroty počas celého roka
Pripravte si zásoby tekvicového pyré: Takto chutí najlepšie
Aj jeseň nám prináša do komôrky zásobu dobrôt, ktorú si môžeme vychutnať počas celého roka. Tekvicové...