Pridať recept

Kyslá kapusta s baklažánom a pohánkovým kopčekom

Kyslá kapusta s baklažánom a pohánkovým kopčekom
Zdroj: Henrieta_Peskovicova

ingrediencie

500 g
kyslá kapusta
10 ks
cherry paradajky
250 g
baklažán
ks
čerstvý tymián
2 ks
šalotka
1 strúčik
cesnaku
3 PL
domáci paradajkový pretlak
ks
soľ
ks
olivový olej
ks
uvarená lúpaná pohánka

postup

„Takúto kombináciu by som nikdy nevymyslela,“ píše mi kamarátka. Možno ani mne by nenapadla, ak by som sa nechystala pridať baklažán do jedálnička našej dvojročnej dcérky. Malá kapustnicu miluje, paradajky tiež. S pohánkovou kašou vyrastala už od prvých príkrmov a je na jej chuť zvyknutá, i keď jej ju nedávam moc často. Baklažán sme kupovali spolu v tržnici. Videla ho v knižke a páčil sa jej jeho lesklý, fialový obal. Keďže surový baklažán nejeme, nakoľko je veľmi ťažký na trávenie aj pre dospelého človeka. Naviac obsahuje rastlinnú bielkovinu solanín, ktorá by bola potenciálnym alergénom, ale to aj paradajka 😊. Tepelne upravený by mal byť bezpečnou ingredienciou, skúsila som jej ho takto udusiť a skombinovať s potravinami, ktoré má rada. Linda prekvapila, zjedla plný tanier a pýtala si dupľu. Kopček pohánky sa jej veľmi páčil. Ona rada búra všetko, čo postavím, a tak si ho rovno vmiešala do červenej zmesi. Ak by vám vadila pohánka, skúste použiť kuskus alebo pšeno. (Podľa mňa by sa toto super hodilo aj ku knedlíku, ale zas..nie je to moc zdravé).

1.

Na oleji vytvoríme základ z nadrobno nakrájanej cibule. Kyslú kapustu som scedila, posekala nožnom na malé kúsky. Takto upravená sa deťom ľahšie naberá.

 
2.

Kapustu osmahneme s paradajkami a tymianom, pridáme nakrájaný baklažán. Ten som umyla a nakrájala aj so šupkou na drobné kocky. Pridáme pretlak a predusíme. Podlejeme vodou a necháme dusiť domäkka. Voda sa odparí, zostane chutná šťava.

3.

Podávala som na hlbšom tanieri, kde som najskôr z hrnčeka vyklopila uvarenú pohánku a potom okolo naliala – ako by ste nazvali takúto zmes? Soté? Ragú kapustové?:) Toto jedlo je naozaj dobré a z náhody tvorenia vzniklo niečo, čo si píšeme do rodinnej knihy obľúbených jedál😊

Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Poľský bigos
Zvýšila vám kyslá kapusta? Pripravte si jeden z najstarších receptov - poľský bigos
Bigos vo viacerých ohľadoch pripomína našu kapustnicu, preto si ho istotne obľúbite aj vy.
Zapečená kapusta s mäsom
Súdok plný zdravia - kyslá kapusta!
Táto kyslá, chrumkavá a hlavne šťavnatá zelenina patrí do našich jedálničkov už dlhé roky. Za svoju...
pohánka
Zabudnutá pohánka sa vracia na výslnie
Pohánka bola v minulosti považovaná za obilie chudobných, no dnes sa opäť zaradzuje do jedálničkov kvôli...
Pohánka, cícer, natural ryža – ako ich správne pripraviť?
Snažíte sa zaradiť do stravy racio potraviny, ako sú napríklad ryža natural, cícer či pohánka, no stále vám...
Fermentovanie zeleniny
3 vynikajúce a zdravé fermentované pochúťky: Kapusta, jablká i salsa
V predchádzajúcom článku sme si povedali, prečo sú fermentované potraviny dnes považované za superpotraviny...
Zhorkla vám kyslá kapusta? Toto je dôvod prečo a ako ju zachrániť!
Zhorkla vám kyslá kapusta? Už nikdy viac sa to nestane, pozor na tieto chyby! Máme tip, ako ju zachrániť, kapustnica bude výborná
Stalo sa to aj vám? Toto sú dôvody, prečo je kyslá kapusta horká a skvelý tip, ako ju zachrániť!