Pridať recept

Bublanina s kváskom

ingrediencie

4 ks
vajce
6 PL
polohrubá špaldová múka
6 PL
mletý cukor mix trstinového a kokosového
8 PL
repkový olej
8 PL
vlažná voda
2 PL
ražný kvások
5 PL
kakao
ks
soľ
100 g
topinamburová múka
ks
jahody, černice

postup

Najhoršie pre tvoriča receptov je ak si ich veľa nafotí a nepamätá množstvá ingrediecnií :). Ja aj tak robím väčšinou všetko od oka. Napríklad množstvo cukru závisí aj od dozretia a druhu použitého ovocia. Pri ceste zas mletie múky, tiež z akého mlyna, veľkosť vajca a pod..ak sa však naučíte intuitívnemu prístupu k príprave jedla, sami začnete vytvárať zázraky podľa chuti, s ingredienciami ktoré máte momentálne poruke. Takto vznikla aj táto bubla. Nina 😊 S kváskom som začala pred polrokom, super sa mi konečne daria chlebíky, lievance, posúchy, skúšali sme pizzu v grile piecť..No na jemnejšie koláčiky som zatiaľ nepomyslela. Až dnes. Decká dostali chuť na koláč. Bublaninu zjedia ako bábovku. Skoro vždy. Vymiešala som vajcia s cukrom, pridala múku, olej, pošmátrala a vypátrala aj topinamburovú múku a jupí jéje, idem siahnuť do priečinku s vínnym kameňom a..hups, prázdno tam a milý prášok do pečiva sa vytratil. Razom ma osvietilo, že v chladničke mám ražný kvások. Nemala som čas hľadať ako ho využiť, lebo mladšie dieťa sa už dožadovalo kojenia, cesto malo byť v rúre ...zariskovala som. A vyšiel krásny, chutný, dobrý koláčik.

1.

Oddeľte žĺtka od bielkov, bielka dajte na chvíľku do chladničky. Žĺtka vymiešam s mixérom s cukrom do hladučkej peny. Je tmavšia ako keď používate biely cukor. Potom som pridala olej, 7 PL vody, topinamburovú múku, preosiatu polohrubú múku. A kvások :)

 
2.

Všetko vymiešala a nechala chvíľku pracovať. Bielka som vymiešala do peny a pomaly vmiešala do zmesi. Časť z nej som naliala na vymastený a vymúčený plech. Druhú časť som zmiešala ešte s kakaom, pridala 1 PL vody lebo cesto bolo hustejšie a lyžicou poliala vrch bledého cesta.

3.

Potom som ešte plastovou cukrárskou škrabkou pomaly prešla ponáraním celý plech tak, aby som sa nedotkla dna a nepoškodila vymastenie. Na tých miestach by sa bublanina prilepila. Na vrch som poukladala plátky jahôd a pohádzala posledné černice zo záhrady.

4.

. Bublanina sa piekla pri teplote 175 C° cca 25 minút. Ale sledujte konzistenciu pri pečení, lebo ja som mala naozaj tenkú vrstvu. Ak použijete hlbší plech, pečenie môže trvať aj dlhšie. Upečená bublanina by sa nemala na plechu triasť a po vpichu drevenej paličky byť palička suchá.

5.

Bublaninu som krájala až po vychladnutí. Zjedla sa hneď, preto netuším či vydrží do druhého dňa 😊

6.

A ten kvások bol super a už ju inak ani robiť nebudem 😊.

Bublanina s kváskom
Bublanina s kváskom
Zdroj: Henrieta_Peskovicova
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
beruska2311
15.11.2017 09:10 | |
+0 -0
mňamky tak to musím teda vyskúšať
Podobné články
Hrnčeková bublanina s jahodami, VIDEORECEPT
Najlepšia hrnčeková BUBLANINA s jahodami: Tento nesmrteľný recept robím každý víkend a ešte sme sa ho neprejedli, fantastická!
Ešte stále hľadáte recept na perfektnú bublaninu s jahodami? My ho máme a je naozaj najlepší!
Bublanina v rôznych veľkostiach
Bublanina v rôznych veľkostiach: Aké množstvo ingrediencií potrebujete na váš plech?
Ak pečiete často, určite sa vám už stalo, že v recepte boli uvedené ingrediencie na väčší alebo menší...
Fantastická smotanová bublanina
Keď príde na letný koláč, máločo sa vyrovná jednoduchej bublanine.
Hit leta: Dierkovaný koláč
Letný hit: Dierkovaný koláč
Jednoduchý, rýchly a extra šťavnatý koláč, ktorý si okamžite zamilujete.
Bezlepková bublanina
Najlepšie recepty na domáce bublaniny s ovocím
Letná klasika, ktorá nikdy neomrzí! Akú máte najradšej vy?
Šťavnaté bublaniny: 15 overených receptov na tie najlepšie (nielen) letné koláče
Šťavnaté bublaniny: 15 overených receptov na tie najlepšie (nielen) letné koláče
Keď chceme rýchlo upiecť chutný koláč, bublanina je jedným z najlepších riešení. Nadýchané cesto...