Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Polievka z karfiolu a kvaky

ingrediencie

2 ks
menšia kvaka
1 ks
stredne veľká hlava karfiolu
2 ks
menší zemiak
1 ks
šalotka
2 strúčiky
cesnak
soľ
1 ČL
mletá rasca
olivový olej
petržlenová vňať
maslo (nemusí byť)

postup

Kvaka je zelenina, ktorá sa aj na Slovensku pôvodne pestovala. Bola na stoloch skôr ako zemiaky. Pomaly sa znova objavuje v receptoch. Má pikantnejšiu chuť podobnú reďkovke. Dá sa uvariť na polievku, udusiť do soté, upiecť, alebo aj vymixovať do zeleninového smoothie. Pomerne rýchlo sa tepelne spracuje. Kvaka je veľmi zdravou zeleninou. Pomáha pri trávení, ochoreniach čriev, vraj aj pri reumatických ochoreniach. Kvaka je koreňovou zeleninou, ktorá sa dá využiť úplne celá. Šupka sa môže a nemusí šúpať, výborné sú aj listy plné chlorofylu. Kombinácia s karfiolom ma napadla pri hľadaní nových ideí spracovania jedla. Nielen pre našu domácnosť, ale aj pre tvorbu nových receptov. S karfiolom vytvorili veľmi jemnú, až luxusne lahodnú kombináciu. Pridala som aj zemiak, aby bolo polievky viac. Kvaka s karfiolom pustia k sebe vďačne aj chute korenín ako je rasca, kurkuma, biele korenie, muškátový oriešok, či šafran.

1.

Na cibuľke urestujeme nakrájaný karfiol s rascou a cesnakom. Prehrejeme, dosypeme zvyšok karfiolu, zemiaky a nasekanú petržlenovú vňať. Zalejeme vodou a prevaríme. Pridáme soľ. Uvarené scedíme, vymixujeme do hladkého krému spolu s maslom alebo za lyžicu repkového nativ oleja. Polievka je krémová, lahodná, nie je moc hustá. Na dochutenie sme použili najemno nastrúhanú mrkvu a zvyšky vňate petržlenu.

2.

TIP: trošku octu by z polievky spravilo kyslú, ale znova inú chuť. Asi by som vtedy namiesto petržlenu dala vňať feniklu alebo kôpor. Možno dobré ako obmena pre druhý krát.

Ohodnotiť recept
hodnotenie
zdieľať pripnúť
Kliknutím a potvrdením zapnete upozornenia na naj recepty dňa!

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k receptu.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Vybrali sme pre vás
Echinacea
Echinacea - prírodné antibiotikum
Echinacea - prírodné antibiotikum
O jej liečivých účinkoch niet pochýb. Výrazná bylina pôvodom zo Severnej Ameriky sa dnes pestuje na plantážach po celom...
Chladnička
Dajte zbohom chaosu v chladničke!
Dajte zbohom chaosu v chladničke!
Otvoriť, vytiahnuť a zavrieť. Tak by to malo s chladničkami fungovať. Bohužiaľ, realita je trošku iná.
Hot Chocolate
Doprajte si šálku poctivej horúcej čokolády!
Doprajte si šálku poctivej horúcej čokolády!
Spomaľte, zastavte sa na chvíľu a doprajte si čarovné chvíle pri šálke poriadnej horúcej čokolády.