Pridať recept

Štedrák ako "pizza"

16
porcií
55
minút
stredná
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

30 dkg
hladkej múky
2 dl
mlieka
1 ks
kocky kvasníc
1 PL
kryštálového cukru
1 PL
polohrubej múky
1/2 dl
oleja
ks
soli
2 ks
tvarohu (jemného)
1 téglik
slivkového lekváru
15 dkg
mletého maku
20 kg
mletých orechov
ks
hrozienok
ks
nastrúhanej citrónovej kôry do tvarohu
ks
práškového cukru do tvarohovej a orechovej plnky
1 ks
Vanilínový cukor Dr.Oetker
ks
škorice na posypanie tvarohovej plnky
ks
vlažného mlieka do orechovej plnky
ks
plátkových mandlí
4 ks
pevných vrecúšok /sáčikov na plnky/

postup

Štedrák v tvare kruhu, ktorý si môžete upiecť nielen k Vianociam. Krásne vonia už počas pečenia a chutí vynikajúco.

1.

KVÁSOK: do vlažného mlieka s kryštálovým cukrom dáme kvasnice a necháme kvások narásť. 

Štedrák ako
Štedrák ako "pizza"
Zdroj: kostalova.p
 
2.

CESTO: hladkú múku, polohrubú múku, olej a štipku soli dáme do misy, ku ktorej pridáme hotový kvások. Všetko spolu vymiesime a necháme kysnúť na teplom mieste 20 min. Následne cesto vyklopíme, rozdelíme na dve polovice a rozvaľkáme dva kruhy. 

3.

Kruh prenesieme na plech potretý olejom alebo vystlatý peč. papierom. Kraje cesta potrieme rozšľahaným vajíčkom. Od stredu cesta začneme dávať plnky na striedačku - orechová, lekvárová, tvarohová, makovo-lekvárová. Tvarohovú plnku môžeme posypať škoricou a dozdobiť mandľovými lupienkami. Na plechu necháme ešte asi 10-15 min. kysnúť a až potom dáme piecť na 200 stupňov. Z rúry vyberieme, keď majú kraje cesta zlatistú farbu. Štedrák na plechu po vybratí z rúry prikryjeme utierkou. 

4.

PLNKY: Tvarohová- tvaroh, vanil. cukor, pr. cukor, nastrúhaná citrónová kôra /ak by bola plnka moc riedka, pridať trochu zlatého klasu na zhustnutie/ Orechová - orechy, trochu vlažného mlieka, hrozienok, pr. cukru Makovo-lekvárová- mak, lekvár, trochu pr. cukru Lekvárová- slivkový lekvár (môže sa zriediť troškou rumu) Každú z plniek dám do vrecúška s väčšou dierkou a pomocou nich plnky nanášam na cesto. Dobrú chuť!

Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať