Pridať recept

FOTORECEPT: Maková štóla

2
porcie
60
minút
stredná
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

250 g
polohrubá múka
1 PL
kryštálový cukor
20 g
droždie
150 ml
mlieko
1 ks
žĺtok
50 ml
olej
1 štipka
soľ

Plnka

500 g
mletý mak
200 g
kryštálový cukor
1 hrsť
hrozienka
100 g
maslo

Na vrch

maslo
práškový cukor

postup

Na Vianoce.

1.

V troche vlažného mlieka s cukrom rozmrvíme droždie a urobíme kvások. Múku preosejeme, pridáme žĺtok, soľ, kvások, vlažné mlieko a miesime. Nakoniec prilejeme olej, vypracujeme cesto, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť 30 - 40 minút. Vykysnuté cesto rozdelíme na dva bochníky, každý vyvaľkáme na obdĺžnik, pomastíme roztopeným maslom, posypeme makom zmiešaným s cukrom a hrozienkami.

Maková štóla
Maková štóla
Zdroj: eruska25
 
2.

Stočíme z každej strany smerom do stredu.

Maková štóla
Maková štóla
Zdroj: eruska25
3.

Formu na biskupský chlebík vymastíme a opatrne do nej vložíme stočené cesto. Popicháme vidličkou a upečieme vo vyhriatej rúre pri 180 st. C 30 minút. Z druhého bochníka som robila závin, lebo mám jednu formu.

Maková štóla
Maková štóla
Zdroj: eruska25
4.

Ešte teplé vyberieme, boky a vrch potrieme maslom

Maková štóla
Maková štóla
Zdroj: eruska25
5.

a posypeme práškovým cukrom. Po vychladnutí ešte posypeme práškovým cukrom.

Maková štóla
Maková štóla
Zdroj: eruska25
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať