Pridať recept

Makovo-jablkový cop

20
porcií
140
minút
stredná
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

500 g
hladká múka špeciál
25 g
čerstvé droždie
2 PL
kryštálový cukor
2 ks
zltky
100 g
maslo rozpustené
200 ml
mlieko vlažné
1/4 KL
soľ

Maková plnka:

250 g
mletý mak
150 g
kryštálový cukor
150 ml
mlieko
1 balíček
vanilkový cukor

Jablková plnka:

400 g
jablká
100 g
kryštálový cukor
1 balíček
škoricový cukor
30 g
vanilkový puding v prášku
3 PL
studená voda
3 PL
strúhanka

Ďalšie suroviny:

1 ks
vajce na potretie
ks
mlieko
ks
práškový cukor na posypanie

postup

Moje víkendové pečenie, koláčik je výborný.

1.

Cesto: pripravíme si kvások v polovici vlažného mlieka s kávovou lyžičkou cukru, trochu múky a droždia. Necháme vykysnúť 10-15 minút. Múku preosejeme do misy, pridáme žĺtky, soľ, zvyšný cukor, maslo, zvyšné mlieko /podľa potreby môžeme ešte mlieko pridať/ a vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť cca 60 minút.

 
2.

Potom ho rozdelíme na polovicu. Každú časť rozvaľkáme na hrúbku asi 4 mm. Jednu potrieme makovou plnkou stočíme na roládu a druhú jablkovou plnkou, ktorú tiež stočíme na roládu. Obidve rolády vzájomne prepletieme. Položíme na plech vyložený papierom na pečenie a necháme podkysnúť cca 15 minút. Potrieme rozšľahaným vajíčkom, pridáme trochu mlieka. Upečieme pri teplote 180°C 40 minút. Údaje sú orientačné.

3.

Maková plnka: mlieko dáme zovrieť, za stáleho miešania pridáme cukor a vanilkový cukor, kým sa nerozpustí. Primiešame mletý mak a necháme vychladnúť.

4.

Jablková plnka: jablká postrúhame nahrubšie, pridáme cukor, škoricový cukor a za stáleho miešania povaríme asi 3 minúty. Pudingový prášok zmiešame s vodou a prilejeme do zmesi, necháme prevrieť. Odstavíme, primiešame strúhanku a necháme vychladnúť.

5.

Dobrú chuť!

Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať