Pridať recept

Slávnostná hubová polievka

ingrediencie

500 ml
šľahačková smotana
ks
sušené huby
2 ks
šalotka
2 strúčiky
cesnaku
1 dl
biele víno
ks
čerstvý tymian alebo materina dúška
1 ks
bobkový list
3
bio sušeného citrónu
2 PL
šťava z bio citróna
ks
muškátový orech
2 PL
maslo
1 ks
veľký uvarený zemiak
ks
petržlenová vňať

postup

Polievky, ktorými sa môžem hrdiť na slávnostne prestretom stole je niekoľko. Myslím, že táto „echt“ vianočná a novoročná, sa k nim určite hodí. Chutí božsky teplá i vychladená. Dá sa variovať s dostrúhanou mrkvou, nasekaným špenátom či čerstvou voňavou kôprovou vňaťou. Dokonca si ju viem predstaviť s kurkumou, hoci som takúto kombináciu ešte neskúšala. Luxusnú chuť som mala vždy z jedla, kde bola použitá šľahačková smotana, alebo creme fraiche, mascarpone ...zamatová, plná a jemná. S vínom vynikajúcej kvality. V tejto polievke nehľadám zdravú stravu, hoci nie je nezdravá. Smotana môže byť ťažšia na trávenie, ale tejto polievky sa servíruje len za naberačku. Aby ste si vychutnali každú lyžicu. Huby, vlastnoručne nazbierané suchohríby, pár dubákov, kuriatka, ktoré sme našli s manželom pri potulkách lesom. Citróny bez striekania v bio kvalite, oberané pár dní pred Vianocami kamarátkou..Materina dúška z Pajštúnu, voňavá spod zrútenej veže. Víno zo slovenského Tokaja, ktoré muž doniesol z výletu. Táto polievka nemá vitamíny, no má príbeh zažitých príjemných chvíľ .. Kde inde by mala byť ako na vianočnom a novoročnom stole?

1.

Na šalotke udusíme namočené huby. Pridáme cesnak roztlačený na pastu, trochu tymiánu a podlejeme vínom. Vydusíme s maslom a pridáme smotanu s bobkovým listom. Prevaríme, redukujeme, pridáme citrónovú šťavu.

 
2.

Nalejeme do mixéra bez bobkového listu, pridáme soľ a zemiak a vymixujeme na hladučký krém. Nalejeme späť do hrnca, primiešame nadrobno nasekanú petržlenovú vňať a plátky sušeného citróna a premiešame. Podľa chuti pridáme muškátový oriešok.

3.

Podávame teplé, nie horúce, aby sa nám zo smotany pri chladení nechytila na povrch „šupka“.

4.

TIP: pár húb si pred mixovaním môžete odložiť a pri podávaní nimi ozdobiť hladinu polievky. Podávanie je efektnejšie, ak polievku servírujete v hlbokom tanieri s menším dnom a širokými okrajmi. Dobrú chuť.

Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Týchto 5 chýb robíme pri príprave húb
Už nikdy nebudú mäkké ani mdlé! Pri príprave húb si dávajte pozor na tieto CHYBY, robí ich každý!
Kvôli nesprávnej príprave húb sa často pripravíme o vynikajúci chuťový zážitok. Poradíme vám, ako...
Vianočná kapustnica
Tradičné vianočné polievky - iný kraj, iný mrav
Sviatočná polievka nemusí vznikať len z kyslej kapusty!
Vianočný šalát s vyprážanou rybou
Štedrá večera: Recepty už nehľadajte! Tu sú všetky, ktoré dnes budete potrebovať
24. decembra väčšina z nás podvečer zasadne k slávnostne prestretému stolu a spoločne s najbližšími si...
Domáce kokosové salónky.
V obchode ich už kupovať nikdy nebudete, tieto sú 100x lepšie, recepty na domáce salónky a iné pochúťky na vianočný stromček
Salónky – sladké prekvapenie zabalené v typickom lesklom obale s papierovými strapcami – sú tradičnou...
Staročeská kulajda
Staročeská KULAJDA podľa tradičného receptu: Najlepšie hubové polievky na jednom mieste + video
Výborná krémová polievka z českej kuchyne, ktorú milujeme aj my Slováci. Vyskúšajte staročeskú kulajdu...
TOP
Pea soup with smoked pork and croutons is in the plate
Najlepšie zimné polievky na jednom mieste: Zahrejú, zasýtia a neurobia prievan v peňaženke, fazuľová, kapustová aj cesnačka (recepty)
Výborné husté polievky, ktoré zahrejú, zasýtia a viete ich pripraviť za málo peňazí. V zime tento výber oceníte najviac.