Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Vianočný kváskový chlieb s podzemnicou olejnou

ingrediencie

200 ml
voda
250 g
ražná chlebová múka
3 PL
ražný kvások

Cesto:

300 g
ražného rozkvasu
250 g
špaldová chlebová múka
750 g
bio špaldová chlebová múka
750 g
pšeničnej chlebovej bio múky
1 PL
soľ
1 PL
mletej alebo drvenej rasce
4 PL
najemno mletých natural arašidov (melte v mlynčeku, nie v mixéri)
400 ml
vlažná voda
A potrebujete formu anti lepivú ak chcete chlebík ako na fotke, žiletku na narezanie.

postup

Keď podľahnete čaru domáceho chleba, kváskovaniu, bude pre vás samozrejmosťou upiecť jeden špeciálny aj na Vianoce. Tento chlebík má jednu výhodu, kysne vo forme, z ktorej sadá super vyklopiť hneď po upečení. Jeho spracovanie je rýchlejšie ako pri inom kváskovom chlebe. Ale ako každý poctivý chlieb, vyžaduje prípravu a časovú dispozíciu. Ak by ste čas, kde kysne už vo forme využili na jeho pobyt v nočnej chladničke, bol by ešte lepší. Chlieb som piekla z bio pšeničnej múky a bio špaldovej - chlebových múk. Rozkvas (štartér) je z bio ražnej chlebovej múky. Dokopy asi kilo múčnej zmesi. Z celého cesta vyšli ešte dve väčšie žemle dcére do školy a dve pletenky. Cesto nemusíte deliť, môžete ho nechať celé vykysnúť len na plechu kde sa bude piecť – takémuto chlebíku sa hovorí „samostojný“ 😊.

1.

Ako spraviť rozkvas si môžete pozrieť aj v mojom domácom videu, mnohým pomohlo nabrať odvahu s chlebom z kvásku začať. Nájdete na mojej stránke na FB

2.

Začíname: Nočný rozkvas Do sklenej misy dáme cca 3 PL ražného kvásku, cca 250 g ražnej chlebovej múky (preosejte ju), a pripravíme si cca 200ml vlažnej vody. Na rozkvas vysypte všetku múku a lyžicou (čistou) premiešavajte s vodou tak, aby vznikla hustá kaša. Nesmú v nej byť bublinky múky a aj múku z okrajov misy poškriabte do cesta. Misu prikryte fóliou a uložte do (vypnutej) rúry do rána. Teda na cca 10h. Zistila som, že rúra je parádne miesto na pracovanie rozkvasu, je tam stabilná teplota. Rozkvas ráno vyberiete, odložíte si 2-3 PL znova do pohára a dáte do chladničky. Zo zvyškom ideme robiť cesto.

3.

Keď máte rozkvas pripravený, sypte doňho postupne preosiatím múky. Potom prisypte soľ, rascu a arašidy. Suchú zmes zvrchu premiešajte lyžicou a postupne lejte vodu tak, že odspodu lyžicou miešajte múku -rozkvas- vodu. Hutnú zmes premieste rukou. Ak sa lepí, prisypte múku. (jedno ktorú)

4.

Cesto môžete premiestniť na múkou vysypanú dosku či silikónovú podložku. Malo by mať takúto konzistenciu.

5.

Cesto nechajte na podložke, prikryte misou a za dve hodiny premieste (preložte) asi 2-3 x)

6.

Potom cesto preložte do formy napečenie, malo by tvoriť jej polovicu do hĺbky. Tak bude mať priestor na rast. Teraz máte dva spôsoby ako spracovať cesto – buď ho dáte kysnúť na 8-10h do chladničky a potom rovno šup do rúr, alebo zvolíte môj terajší rýchlejší postup. Nechajte ho kysnúť na teplom mieste (nie na radiátore či priamom horúcom vzduchu). Mne to trvalo cca 2h. Potom som vrch cesta narezala žiletkou – zabudla som na vianočný motív stromčeka, zvolila som si imelo 😊.

7.

Rúra musí byť poriadne rozpálená na najvyššiu teplotu, mne dá moja 250 C°. Vložte, rýchlo vlejte vodu do pekáča alebo aj bez vody (zaparenia). 15 minút som piekla na plnej teplote na teplovzduchu s vrchným aj spodným pečením. Potom som na necelých 20minút znížila teplotu na 200 C°. Ten záver posledných 5-10 minút si skontrolujte podľa svojej rúry.

8.

Cesto by malo klopkať duto, vtedy je chlieb upečený dobre. Po vytiahnutí som ho z formy hneď vyklopila a dala vychladnúť na rošt v kuchyni. Zabalený v utierke z bavlny, vychladnutý čakal na svoje premiérové fotenie do rána v rúre. Najviac nám chutil s maslom. 😊 verím, že sa vám vydarí, vôňa chleba je ako vôňa Vianoc. Napĺňa srdcia láskou.

Ohodnotiť recept
hodnotenie
zdieľať pripnúť

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
evanahor
31.12.2017 13:51 | |
+1 -0
v recepte sa mi zda privela muky????
Zobraz celú diskusiu
Vybrali sme pre vás
Osie hniezda
Najlepšie recepty na voňavé osie hniezda
Najlepšie recepty na voňavé osie hniezda
Pripravte si tieto zakrútené dobroty z kysnutého cesta. Sú ako stvorené na raňajky a deťom do školy na desiatu...
Slovak christmas
Video: Kapustnica ako lusk
Video: Kapustnica ako lusk
Sviatočná polievka číslo jeden. Ako na dobrú kapustnicu?
Bulgur
Bulgur - prečo ho jesť a ako si ho chutne pripraviť?
Bulgur - prečo ho jesť a ako si ho chutne pripraviť?
Vlákninou a minerálmi nabitá príloha, ktorú si mnohí mýlia s kuskusom. Bulgur je však oveľa chutnejší.