Pridať recept

Chrumkavý raw "eko" šalát z karfiolu a iných dobrôt

ingrediencie

1 ks
menší karfiol
1 ks
červené jablko
1 ks
menšia mrkva
1 ks
avokádo
ks
pistácie
ks
ľadový šalát
1 PL
petržlenová vňať

Zálievka

1 PL
med
1 PL
repkový olej nativ
ks
soľ
ks
voda
ks
kurkuma

postup

Čoraz častejšie sa v našej kuchyni začína skloňovať výraz „ekovarenie“, alebo efektívne jedenie. V rámci prípravy jedla nám občas zostanú pokuse koreňová zelenina, či kus jablka, polovica avokáda a podobne. Hľadáme teda uplatnenie, lebo plytvanie nie je naším cieľom a k šetrnosti a pokore k jedlu učíme ja deti. Ak niečo zostane, muž ingrediencie podľa fantázie občas vymixuje do smoothie, no mne v poslednej dobe smoothie moc nechutia, skôr šťavy si pýta moje telo 😊. Ale dostala som poriadnu chuť na niečo chrumkavé a zdravé. Vonku sneh, na oknách mráz, dieťa sa hrá a ja som mala čas akurát na pár minút nakrájania zvyškov po deťoch a karfiolu. Linda nechala z desiatej polovicu jablka, polovicu mrkvy – akože kŕmila svojho plyšového Spachtoša – zajačika a samozrejme čakala, že to aj zje. Musela som teda simulovať, že zajko zjedol všetko, veď tak to dobré deti robia a čakala som, že bude pre Lindušku inšpiráciou 😊. Nalámala som ružičky karfiolu, lebo jesť ho surový aj s hlúbikom predsa len spôsobuje mierne nafukovanie. Hlúbik skončil v polievke 😊. A ružičky nasekané nadrobno v miske a čakali na spoločnosť. Poďme teda na to, lebo tento šalát stojí za obohatenie vašej kuchyne ako príloha či ako hlavné jedlo pre osvieženie dňa.

1.

Všetko na zálievku spolu vymiešame a šupneme k tomu aj štipku kurkumy ak zvládnete jej chuť.

 
2.

Karfiol umyjeme a oddelíme ružičky od hlúbikov, môžeme nakrájať na menšie kúsky. Mrkvu a jablko nastrúhame na krájači a vmiešame do karfiolu spolu s natrhaným ľadovým šalátom.

3.

Všetko spolu premiešame so zálievkou a petržlenovou vňaťou.

4.

Podávame na miske s na plátky nakrájaným očisteným a mäkkým avokádom. Posypané drvenými pistáciami chutí naozaj výborne😊.

5.

TIP: Zo šalátu mi trochu zostalo a dala som ho už bez avokáda do chladničky v uzavretej nádobe. Na druhý deň bol oveľa chutnejší, presiaknutý zálievkou. Skončil v slanej plackopalacinke ako chrumkavá náplň.

Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Albanska tarator
Albánska kuchyňa
Albánsku kuchyňu ovplyvnili najmä turecká, grécka a talianska kuchyňa. Je pre ňu charakteristické používanie...
Wuzetka
Tento recept láme rekordy: Wuzetka je lacná, moderná a pripraviť ju zvládne ktokoľvek, pečie sa 30 minút!
Báječný dezert nenáročný na suroviny a ešte jednoduchší na prípravu.
TOP
Recepty z karfiolu
17 fantastických receptov z karfiolu: Ak pridáte túto surovinu, už nikdy nezožltne! Poznáme trik, vďaka ktorému zostane krásne biely a svieži!
Kúpili ste karfiol a hľadáte inšpiráciu, čo z neho pripraviť? Máme pre vás výborné recepty a perfektný...
Zemiakový kašu robíme takmer každý deň, ale toto by vám nenapadlo! Pozrite si TOP virálne kuchynské triky roka 2022
Zemiakovú kašu robíme takmer každý deň, ale toto by vám nikdy nenapadlo! Pozrite si TOP virálne kuchynské triky roka 2022
Internet je plný zaujímavých kuchárskych trikov, ktoré by mali uľahčiť varenie alebo prinášajú nové...
Karfiolový koláč
Odkedy poznám tieto recepty, už nevyprážam! Beriem karfiol a tieto pochúťky robím v lete aj v zime, večera pre celú rodinu vyriešená!
Karfiol je perfektná surovina, ktorá je dostupná v lete aj v zime. Ak vás omrzeli tradičné jedlá, vyskúšajte...
Beriem kyslú smotanu, vajce, múku a karfiol už inak nerobím! Najlepšie cestíčko a perfektná večera bez
Beriem kyslú smotanu, vajce, cesnak a karfiol už inak nerobím! Najlepšie cestíčko a perfektná večera bez vyprážania je na stole!
Perfektné cestíčko, ktoré si zamilujete! Odkedy mám tento recept, klasický trojobal už vôbec nerobím.