Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Cviklové kapučíno

ingrediencie

1 ks
červené jablko
1 ks
cvikla
1 ks
pomaranč
zázvor
2 dl
kokosová voda
čerstvá petržlenová vňať

postup

Samozrejme, bez kofeínu :) Niekedy bývam veľmi unavená, až tak, že sami ani oddychovať nedá. Nevyspatá mama malej dcérky nie je žiaden prírodný úkaz. Ale taká situácia nie je moc príjemná ani pre matku ani pre dieťa. Niekedy zaberie káva, ale s kofeínom to pri dojčení nemôžem preháňať. Naviac únava ma občas stlačí k chybám vo výžive a zjem veľa sacharidov v cestovinách, a teda orgány príslušné k spracovaniu cukru a tukov dostávajú zabrať. A tak som listovala a čítala až som prišla k cvikle. V knihe autora Dušana Zachara „Živiny človeka“ sa píše, že je vynikajúcim tonikom pečene a vďaka vysokému obsahu železa pomáha aj pri obnove jeho zásob. O vysokom obsahu železa som už tiež čítala pád diskusií, dokonca aj nesúhlasných názorov. Ťažko sa vyznať v spleti zaručených odpovedí „výživových poradcov“, ale každopádne s cviklou mám osobne veľmi dobré skúsenosti. Teda okrem toho, že som v nevedomosti raz v lete od smädu „na ex „vypila takmer liter cviklovej šťavy, čo ma doslova otrávilo a „odpálilo“ na tri dni môjho života. Bolo mi tak strašne zle, ale doma som sa z toho nejako vystrábila. S cviklou opatrne, radšej ju pite s jablkovou šťavou, zriedenú vodou alebo ananásom, alebo ako som si ja pripravila teraz. A maximálne dva deci za deň. Pre dospelého človeka. Cviklu mixujem aj so šupkou. Hľuzu zrežem od koreňa ak je strašia, ak je cvikla mladá a dostanem ju aj s listami/ vňaťou, vymixujem celý koreň. Pre mňa veľmi chutné kombinácie na zmiernenie zemitej chuti sú pomaranč, jablko, zeler, ananás, aj cesnak, zázvor, mrkva, limetka a mäta. Na viac som si teraz nespomenula. Inak cvikla je vraj dobrý ochranca pre bujnením rakovinových buniek, chráni srdcovocievnu sústavu a bojuje proti demencii 😊. (zdroj D. Zachar) Kapučíno som si vyrobila jednoducho vo vysokootáčkovom vitamixe, nazvala som ho tak vďaka čiapočke peny, ktorú zeleninovo- ovocná zmes vytvorila.

1.

Petržlenové lístky oberte od stonky, nechajte len malé stonky, inak by v smoothie zhorkol. Cviklu (cca 5cm priemer) som orezala z koreňa, ale šupku som nechala a umyla, pokrájala na menšie kúsky. Pomaranč zbavený šupy a bielej vláknitej časti tiež skončil v mixéri spolu s očisteným kúskom zázvoru asi 1cm.

2.

Jablko som umyla a zbavila jaderníka. Ak máte jablko z obchodu a je naozaj veľmi, ale veľmi lesklé, zbavte ho ochranného vosku umytím v horúcej vode. Vymixovala som to všetko s čerstvou kokosovou vodou.

3.

Na hladine sa mixovaním vytvorí pena. Nalejte zmes so studeného pohára a ozdobte petržlenovým trsom. Ak máte bio pomaranč, použiť môžete aj nastrúhané hoblinky z jeho umytej kôry.

4.

TIP: smoothie nezapíjajte s kávou, ani nezajedajte iným jedlom. Nechajte mu priestor na jeho prospešnú prácu 20minút po jedle či nalačno, alebo aj 20 minút pred ďalším jedlom.

Ohodnotiť recept
hodnotenie
zdieľať pripnúť

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k receptu.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Vybrali sme pre vás
4 spôsoby ako
Video: 4 spôsoby ako nakrájať melón
Video: 4 spôsoby ako nakrájať melón
Krásne hravé spôsoby ako si nakrájať studený osviežujúci melón nájdete v krátkom videu:
Netradičné Mojito
Mojito drink 4x inak
Mojito drink 4x inak
Vyskúšajte variácie najznámejšieho letného alkoholického drinku. Čučoriedky, jahody, pomaranč, či melón dodajú drinku...
Slivkovy lekvar
Výborný slivkový lekvár 5x inak
Výborný slivkový lekvár 5x inak
Päť receptov na tradičnú dobrotu, ktorá stáročia dotvára slovenské dezerty a sladké chody.