Pridať recept

Čokoládové banánovo – pohánkové koláčiky. (bez lepku, bez laktózy, vegan)

ingrediencie

300 g
pohánkové jemné vločky
6 ks
zrelé banány
5 PL
kokosový cukor alebo xylitol
1 ČL
mletý kardamón
1 ČL
mleté klinčeky
4 PL
kakao
podľa chuti
pridať môžete kúsky horkej čokolády
štipiek
soľ
podľa chuti
sušené maliny

postup

Toto bol tak bleskový recept. Kúpila som v zľave 6 kg zrelých banánov. Zvyknem deťom sušené pláty narobiť. (Niekto ich volá aj kože, alebo šupy, no tieto dva názvy nie sú pre mňa moc jedlé. Tu je recept na tie moje). Z banánov som nikdy moc nepiekla, lebo ich kupujeme skôr na surovú spotrebu, teda do smoothies, kaší, pyré. Alebo si z nich robievam jednohubky obalené v konopných jadierkach a maku 😊. Teraz som skúsila upiecť koláčiky. Kamarátke zistili celiakiu a teraz hľadá nápady, verím, že ju pohánkovým koláčikom potešíme. Pohánka spevňuje cievy, zahrieva, aj keď obsahuje škroby, cukor, na ktorý sa škrob zmení je pomalý a tak sa telu ľahšie spracuje. Preto je pohánka vhodná aj na večeru. Keď sa s jej výraznou chuťou naučíte pracovať, bude vďačnou súčasťou vašej kuchyne. Z jej múky som spravila aj pirohy. No priznám sa, že kváskové chleby s pohánkou sa mi stále zdajú veľmi horké. Pohánku si v recepte môžete zameniť za pšeno či quinoa, alebo ovos.

1.

Všetky ingrediencie zmiešajte dokopy, banán len roztlačte vidličkou, nemixujte ho. Sušené maliny som mala z „pozbierancov“, ktoré naša dvojročná necháva po miskách a stolíkoch. Na vzduchu v miske zvlhli a nechrumkali, no pečenie im veľmi prospelo a koláčikom sladkým od čokolády dodali kyslastú chuť.

 
2.

Rúru som si rozohriala na 170 C°. Na plech si rozhodne dajte papier napečenie. Ja som prvú várku piekla na vraj nepriľnavom povrchu a potom som keksíky zoškrabovala nožom, kde mi polovica prilepená zostala 😊

3.

Zmes bola hustá, no ľahko sa s ňou pracovalo a držala tvar. Piekla som asi 1cm hrubé koláčiky cca 15 -20 minút na teplovzduchu. Zjedli sme ich ešte také teplé, nie však horúce, len sme ich úplne nevychladli 😊. Pohánka nikomu nevadila.

4.

TIP: pred pridaním kakaa si pár lyžíc odoberte a môžete upiecť bledšie koláčiky. Zmiešať ich môžete s kokosom, rôznym ovocím, orieškami.

Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať