Pridať recept

Kysnutý tvarohový koláč

ingrediencie

350 g
polohrubá múka
80 ml
rastlinný olej
140 ml
mlieko
1 ks
vajce
25 g
čerstvé droždie
50 g
kryštálový cukor
ks
soľ

Plnka:

250 g
jemný hrudkovitý tvaroh
1 ks
vajce
2 PL
práškový cukor
1 ks
vanilkový cukor´
1 PL
Zlatý klas
ks
strúhaná citrónová kôra
ks
hrozienka

Na potretie:

1 ks
vajce

postup

Koláčik s tvarohom je vynikajúci!

1.

Cesto: v nádobe pripravíme z trocha múky, kávovej lyžičky cukru, z polovice vlažného mlieka a droždia pripravíme kvások, ktorý necháme vykysnúť, cca 10 minút. Múku preosejeme do misy, pridáme vajce, olej, štipku soli, cukor, kvások a zvyšné mlieko. Vypracujeme vláčne cesto, ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem, cca 60 minút. Potom jednu tretinu cesta oddelíme. Zvyšné cesto rozvaľkáme a prenesieme do vymastenej a pomúčenej koláčovej formy, priemer 30 cm. Rozotrieme tvarohovú plnku, posypeme hrozienkami namočenými v mlieku. Zo zvyšného cesta upletieme po okrajoch veniec a na povrch vykrojíme rôzne tvary. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a upečieme. Teplota 180°C 40 minút alebo podľa potreby.

 
2.

Tvarohová plnka: tvaroh vymiešame s vajíčkom, cukrom, vanilkovým cukrom, pridáme zlatý klas a strúhanú citrónovú kôru. Dobrú chuť!

Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať