Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Cícerovo - mrkvový krém so špenátom

ingrediencie

120 g
uvarený cícer
2 ks
väčšia mrkva
4 strúčiky
cesnak
2 hrste
čerstvý špenát
1 ks
šalotka
muškátový oriešok
olivový olej

postup

Varila som cícer po dlhšom čase. Časť som upiekla na nátierku spolu s hokkaidom. Mala som chuť na hustú a výživnú polievku. Takú hustú ako robievam zo strukovín. Krémovú. Isto nájdete doma mrkvu a kus špenátu, cesnak a cibuľu. Nič viac s vodou a hrncom k tejto polievke netreba. Výrobca, od ktorého som mala cícer, je česká firma Podravka- Lagris a na svojom výrobku udáva pre cícer tieto nutričné hodnoty na 100g: Energetická hodnota: 1508jJ/ 357 kcal, tuky: 5,1g z toho 0,7 nasýtené mastné kyseliny, sacharidy: 57g z toho 4,3g cukry, vláknina: 3,1g, bielkoviny 20g a soľ :0,03g. Pre svoj vysoký obsah bielkovín je častou stravou alebo jej súčasťou u vegetariánov. Asi najznámejšia je nátierka hummus. Z cíceru som skúšala vegánsky čokoládový koláč, ako aj rôzne polievky. Takáto hustá krémová chutila aj našej malej dcérke, lebo do nej dostať strukovinu v „guľôčkovej“ forme je zatiaľ nemožné. Na nátierky sa tiež zlomiť nedá, tak aspoň v polievkach, vymixovaných dohladka sa deťom takto výživné hodnoty dostanú 😊.

1.

Na cibuľke osmahneme mrkvu a cesnak. Pridáme soľ a prehrejeme. Pridáme cícer a zalejeme vodou tak, aby sa voda prevarila a až potom do nej vložíme potrhaný a umytý špenát. Používam na varenie aj stonky, trhám si čerstvý v záhrade ešte aj v novembri. Odstavíme a scedíme, Vymixujeme do hladka, pridáme zo scedeného vývaru podľa toho, aký hustý krém chceme mať. Polievka je hotová a super nám chutila s domácim kváskovým chlebom.

2.

Linda je ako môj starý otec, namáča si chlebík do polievky a tak ju vyjedá. Vždy mi ho pripomenie. Jedával s takou pokorou a chuťou, že som pri ňom vždy vyhladla aj keď som ho prišla navštíviť priamo po obede. Dobrú chuť aj vám.

Ohodnotiť recept
hodnotenie
zdieľať pripnúť

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k receptu.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Vybrali sme pre vás
pohánková múka
Prehľad bezlepkových múk - ktorú a kam vhodne použiť
Prehľad bezlepkových múk - ktorú a kam vhodne použiť
Kde sú tie časy, kedy v obchodoch v regáli boli v ponuke len hladká, hrubá a polohrubá múka? Dnes už v obchodoch...
Olivovy olej
Video: 8 tipov ako si vybrať kvalitný olivový olej
Video: 8 tipov ako si vybrať kvalitný olivový olej
Na pultoch je dnes na výber také množstvo olivových olejov, že nájsť medzi nimi tie naozaj kvalitné môže byť skutočný...
Maďarský guláš
Viete ako pripraviť dokonalú tarhoňu?
Viete ako pripraviť dokonalú tarhoňu?
Slovenská ryža ako súčasť potravinových zásob dávnych dobyvateľských výprav až po nezameniteľnú prílohu k hovädziemu...