Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Cícerové lievance vylepšené kváskom

ingrediencie

2 PL
kvások
100 g
cícerová múka
250 g
celozrná pšeničná hladká múka
2 PL
olivový olej
soľ

postup

Vyskúšajte kváskové lievance! Ak chcete začať zdravšie používať múku, asi by bolo vhodné zapojiť do procesu prípravy aj kvások. A nechať mu samozrejme čas, aby pracoval a prebehla dokonalá fermentácia (autolýza), Lievance sú asi to najjednoduchšie kváskové jedlo. Okrem toho ich tvar navádza k zakúsnutiu, ľúbia ich aj deti, dajú sa preniesť do školy ako desiata, zjesť studené, teplé. Ak vám zostanú viete ich preliať horúcim maslom a zasypať makom, či ak sú naslano (u nás idú viac takéto), použiť napríklad feta syr s vajcom a zapiecť ich a spraviť dobrú večeru. Rada používam cícerovú múku. Je prirodzene bezlepková a má svoju špecifickú chuť aj spôsob spracovania. Pri lievancoch používam ražný kvások, nemusíme jesť bezlepkovo, no snažím sa cestá “riediť bezlepkovými, či menej lepkovými múkami. Páči sa mi mixovať múky a vytvárať nové štruktúry a chute. Podobne ako s chlebíkmi, vždy sú iné pomery a prekvapujúco nové príchute. Cícerovú múku môžete nahradiť múkou z červenej šošovice, kukuričnou, ryžovou. Alebo si ich spraviť úplne bezlepkové a založiť si aj svoj vlastný bezlepkový kvások. TIP: kvások v tomto recepte môžete nahradiť 15g vínneho kameňa.

1.

A využila som uvarenú zeleninu z polievky (mrkvy, brokolice), nasekaná petržlenová vňatka, štipka kurkumy, cesnak, voda

2.

Do sklenenej misy som dala kvások, obe múky a zamiešala s vodou hustú kašu, ktorú som nechala prikryté fóliou pôsobiť cca 3 hodiny v teplej kuchyni. Preto aj tá sklená misa – vidíte dobre ako kvások pracuje.

3.

Potom som pridala do zmesi roztlačenú uvarenú zeleninu (pokojne si pridajte najemno nastrúhanú mrkvu, karfiol...), najemno nasekanú vňať a roztlačený cesnak a ostatné ingrediencie.

4.

Vymiešajte, nechajte pol hodinu v teple postáť prikryté. Na rozpálenej panvici (ak máte priľnavú – použite olej), dávkujte polievkovou alebo zmrzlinovou lyžicou placky. Hotové sa mi perfektne hodili s čistou fetou poliatou facéliovým medom a nalúpanými pistáciami. A čakanka bejby.

5.

Parádny chrumkavý obed, ktorý „zlúpala“ aj naša dvojročná dievčinka.

Ohodnotiť recept
hodnotenie
zdieľať pripnúť

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k receptu.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Vybrali sme pre vás
Eggnog with
Video: Pripravte si ten najlepší domáci vaječný likér
Video: Pripravte si ten najlepší domáci vaječný likér
Kupujete vaječný likér v obchode? Prečo? Veď ten domáci máte hotový raz-dva.
Ganache
Čokoládové ganache - viac ako poleva, viac ako krém
Čokoládové ganache - viac ako poleva, viac ako krém
Ganache je niečo ako univerzálna čokoládová poleva či čokoládový krém. S ganachovými polevami či krémami sa v našich...
Medovníky bez múky
5 vylepšených receptov na zdravé medovníky
5 vylepšených receptov na zdravé medovníky
Aj zástanci zdravej výživy si môžu dopriať voňavé medovníčky. Tu je päť receptov na medovníky bez výčitiek.