Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Cícerové lievance vylepšené kváskom

ingrediencie

2 PL
kvások
100 g
cícerová múka
250 g
celozrná pšeničná hladká múka
2 PL
olivový olej
soľ

postup

Vyskúšajte kváskové lievance! Ak chcete začať zdravšie používať múku, asi by bolo vhodné zapojiť do procesu prípravy aj kvások. A nechať mu samozrejme čas, aby pracoval a prebehla dokonalá fermentácia (autolýza), Lievance sú asi to najjednoduchšie kváskové jedlo. Okrem toho ich tvar navádza k zakúsnutiu, ľúbia ich aj deti, dajú sa preniesť do školy ako desiata, zjesť studené, teplé. Ak vám zostanú viete ich preliať horúcim maslom a zasypať makom, či ak sú naslano (u nás idú viac takéto), použiť napríklad feta syr s vajcom a zapiecť ich a spraviť dobrú večeru. Rada používam cícerovú múku. Je prirodzene bezlepková a má svoju špecifickú chuť aj spôsob spracovania. Pri lievancoch používam ražný kvások, nemusíme jesť bezlepkovo, no snažím sa cestá “riediť bezlepkovými, či menej lepkovými múkami. Páči sa mi mixovať múky a vytvárať nové štruktúry a chute. Podobne ako s chlebíkmi, vždy sú iné pomery a prekvapujúco nové príchute. Cícerovú múku môžete nahradiť múkou z červenej šošovice, kukuričnou, ryžovou. Alebo si ich spraviť úplne bezlepkové a založiť si aj svoj vlastný bezlepkový kvások. TIP: kvások v tomto recepte môžete nahradiť 15g vínneho kameňa.

1.

A využila som uvarenú zeleninu z polievky (mrkvy, brokolice), nasekaná petržlenová vňatka, štipka kurkumy, cesnak, voda

2.

Do sklenenej misy som dala kvások, obe múky a zamiešala s vodou hustú kašu, ktorú som nechala prikryté fóliou pôsobiť cca 3 hodiny v teplej kuchyni. Preto aj tá sklená misa – vidíte dobre ako kvások pracuje.

3.

Potom som pridala do zmesi roztlačenú uvarenú zeleninu (pokojne si pridajte najemno nastrúhanú mrkvu, karfiol...), najemno nasekanú vňať a roztlačený cesnak a ostatné ingrediencie.

4.

Vymiešajte, nechajte pol hodinu v teple postáť prikryté. Na rozpálenej panvici (ak máte priľnavú – použite olej), dávkujte polievkovou alebo zmrzlinovou lyžicou placky. Hotové sa mi perfektne hodili s čistou fetou poliatou facéliovým medom a nalúpanými pistáciami. A čakanka bejby.

5.

Parádny chrumkavý obed, ktorý „zlúpala“ aj naša dvojročná dievčinka.

Ohodnotiť recept
hodnotenie
zdieľať pripnúť

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k receptu.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Vybrali sme pre vás
PIERRE BAGUETTE
Ste v jedení objaviteľ alebo skôr klasik? Urobte si jednoduchý test svojej gastroosobnosti
Ste v jedení objaviteľ alebo skôr klasik? Urobte si jednoduchý test svojej gastroosobnosti
Je pre vás každý deň výzvou na nový chuťový zážitok alebo ste skôr typ, ktorý miluje osvedčenú klasiku? Či už sa...
Raňajky
Video: Správne raňajky zmenia váš deň!
Video: Správne raňajky zmenia váš deň!
Pozrite sa, čo zvoliť na raňajky, aby bol váš deň plný energie a pohody.
Seasoning spices
Sušená zelenina na ochucovanie jedál - domáca vegeta!
Sušená zelenina na ochucovanie jedál - domáca vegeta!
Čím ďalej tým viac do slovenských kuchýň prenikajú trendy variť len z čerstvých surovín, bez umelých ochucovadiel. Vždy...