Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Cícerové lievance vylepšené kváskom

ingrediencie

2 PL
kvások
100 g
cícerová múka
250 g
celozrná pšeničná hladká múka
2 PL
olivový olej
soľ

postup

Vyskúšajte kváskové lievance! Ak chcete začať zdravšie používať múku, asi by bolo vhodné zapojiť do procesu prípravy aj kvások. A nechať mu samozrejme čas, aby pracoval a prebehla dokonalá fermentácia (autolýza), Lievance sú asi to najjednoduchšie kváskové jedlo. Okrem toho ich tvar navádza k zakúsnutiu, ľúbia ich aj deti, dajú sa preniesť do školy ako desiata, zjesť studené, teplé. Ak vám zostanú viete ich preliať horúcim maslom a zasypať makom, či ak sú naslano (u nás idú viac takéto), použiť napríklad feta syr s vajcom a zapiecť ich a spraviť dobrú večeru. Rada používam cícerovú múku. Je prirodzene bezlepková a má svoju špecifickú chuť aj spôsob spracovania. Pri lievancoch používam ražný kvások, nemusíme jesť bezlepkovo, no snažím sa cestá “riediť bezlepkovými, či menej lepkovými múkami. Páči sa mi mixovať múky a vytvárať nové štruktúry a chute. Podobne ako s chlebíkmi, vždy sú iné pomery a prekvapujúco nové príchute. Cícerovú múku môžete nahradiť múkou z červenej šošovice, kukuričnou, ryžovou. Alebo si ich spraviť úplne bezlepkové a založiť si aj svoj vlastný bezlepkový kvások. TIP: kvások v tomto recepte môžete nahradiť 15g vínneho kameňa.

1.

A využila som uvarenú zeleninu z polievky (mrkvy, brokolice), nasekaná petržlenová vňatka, štipka kurkumy, cesnak, voda

2.

Do sklenenej misy som dala kvások, obe múky a zamiešala s vodou hustú kašu, ktorú som nechala prikryté fóliou pôsobiť cca 3 hodiny v teplej kuchyni. Preto aj tá sklená misa – vidíte dobre ako kvások pracuje.

3.

Potom som pridala do zmesi roztlačenú uvarenú zeleninu (pokojne si pridajte najemno nastrúhanú mrkvu, karfiol...), najemno nasekanú vňať a roztlačený cesnak a ostatné ingrediencie.

4.

Vymiešajte, nechajte pol hodinu v teple postáť prikryté. Na rozpálenej panvici (ak máte priľnavú – použite olej), dávkujte polievkovou alebo zmrzlinovou lyžicou placky. Hotové sa mi perfektne hodili s čistou fetou poliatou facéliovým medom a nalúpanými pistáciami. A čakanka bejby.

5.

Parádny chrumkavý obed, ktorý „zlúpala“ aj naša dvojročná dievčinka.

Ohodnotiť recept
hodnotenie
zdieľať pripnúť

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k receptu.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Vybrali sme pre vás
Rýchly hrnčekový
5 super rýchlych dezertov na každý deň
5 super rýchlych dezertov na každý deň
Päť video-návodov ako rýchlo uspokojiť chuť na sladké.
Po domácky
POZOR, silno návykové orieškové maslá si obľúbi celá rodina!
POZOR, silno návykové orieškové maslá si obľúbi celá rodina!
Aj Vy chodíte do pohára s orechovým maslom s veľkou lyžicou a najradšej by ste ho zjedli všetko naraz? Napríklad, také...
Domáce čipsy
Domáce čipsy sú najlepšie!
Domáce čipsy sú najlepšie!
5 plus 1 receptov na famózne čipsy k telke či na párty.