Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Výdatná polievka z mungo fazuliek

ingrediencie

250 g
uvarené mungo fazule
4 strúčiky
cesnak
2 ks
mrkva
kúsok zeleru
šalotka
soľ, trošku tymianu, olivový olej
vňať petržlenu, žeruchy, lucerny...alebo klíčky munga

postup

O nápadoch ako pripraviť mungo fazuľky som už písala. V článku o mungo fazuľkách môžete nájsť tipy ako ich upiecť, alebo čo nutrične obsahujú. Každopádne je to strukovina a od jej správnej prípravy závisí, či sa po nej budete cítiť fit, alebo sa budete „cítiť“ 😊. Tiež som učená z neba nespadla a ako pripraviť strukoviny mi pred rokmi poradili fanúšikovia mojej stránky na facebooku. Malé, zelené zrniečka si vyžadujú rafinované varenie. Vždy ich premyjem, asi hodinu povarím, zlejem, pridám čistú vodu a namáčam na noc, ráno prelejem čistou vodou a ešte nechám hodinu namočené. T.j. v chlade a vode sú cca 10 hodín. Dovaria sa bez posolenia na miernom ohni asi pol hodinu. Pri varení sa vytvára mútna, sivastá pena, tú som zozbierala sitkom a vyhodila. Po dovarením som vodu zliala, cez sito ešte premyla vlažnou vodou a rozdelila do misiek s tým, že vyskúšam viacero receptov. Správnym varením sa dá znížiť plynatosť po konzumácii strukovín. Takýto postup sa osvedčil mne, možno máte vy svoj vlastný? Z misky mungo fazuliek som pripravila okrem iného aj polievku. Perfektne sa hodila k čerstvo dopečenému, kváskovému ražnému chlebu. Viem si predstaviť základ polievky zmiešaný s tofu, či nakladanými sušenými paradajkami ako nátierku. Alebo s hubami. Hm, nabudúce zas vyskúšam niečo nové.

1.

Na cibuľke a cesnaku si osmahneme mrkvu a zeler, nadrobno nakrájané, alebo nastrúhané na strúžiku.

2.

Pridáme viac vody (nechávame rezervu na fazuľky) a prevaríme cca 10 minút. Potom pridáme tymian a mungo. Za lyžicu munga si môžete nechať a opražiť so soľou aby ste polievku aj vizuálne skrášlili a rozšírili textúru o niečo chrumkavé. Zmes odstavte a sceďte.

3.

Zeleninu dajte do mixéra, vymixujte do hladkého krému spolu s trochou vývaru a olivového oleja. Až na záver pridajte zvyšok vývaru, alebo toľko, aby vám vyhovovala mixovaná hustota, akú máte radi. Ja som podávala doma polievku s mrkvou vystrúhanou špiralizérom a ľahko naparenou a zrniečkami pečenej mungo.

4.

Ak máte čerstvé bylinky, alebo klíčky, alebo krutóny, alebo semienka, alebo chuť na niečo „navrch“- pridajte si. Hlavne nech vám chutí 😊.

Ohodnotiť recept
hodnotenie
zdieľať pripnúť

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k receptu.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Vybrali sme pre vás
Netradičné Mojito
Mojito drink 4x inak
Mojito drink 4x inak
Vyskúšajte variácie najznámejšieho letného alkoholického drinku. Čučoriedky, jahody, pomaranč, či melón dodajú drinku...
Slivkovy lekvar
Výborný slivkový lekvár 5x inak
Výborný slivkový lekvár 5x inak
Päť receptov na tradičnú dobrotu, ktorá stáročia dotvára slovenské dezerty a sladké chody.
Mrkvová polievka
Delikátne polievky z letnej záhradky
Delikátne polievky z letnej záhradky
Päť polievok, ktoré chutne využívajú čerstvé plody leta.