Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Výdatná polievka z mungo fazuliek

ingrediencie

250 g
uvarené mungo fazule
4 strúčiky
cesnak
2 ks
mrkva
kúsok zeleru
šalotka
soľ, trošku tymianu, olivový olej
vňať petržlenu, žeruchy, lucerny...alebo klíčky munga

postup

O nápadoch ako pripraviť mungo fazuľky som už písala. V článku o mungo fazuľkách môžete nájsť tipy ako ich upiecť, alebo čo nutrične obsahujú. Každopádne je to strukovina a od jej správnej prípravy závisí, či sa po nej budete cítiť fit, alebo sa budete „cítiť“ 😊. Tiež som učená z neba nespadla a ako pripraviť strukoviny mi pred rokmi poradili fanúšikovia mojej stránky na facebooku. Malé, zelené zrniečka si vyžadujú rafinované varenie. Vždy ich premyjem, asi hodinu povarím, zlejem, pridám čistú vodu a namáčam na noc, ráno prelejem čistou vodou a ešte nechám hodinu namočené. T.j. v chlade a vode sú cca 10 hodín. Dovaria sa bez posolenia na miernom ohni asi pol hodinu. Pri varení sa vytvára mútna, sivastá pena, tú som zozbierala sitkom a vyhodila. Po dovarením som vodu zliala, cez sito ešte premyla vlažnou vodou a rozdelila do misiek s tým, že vyskúšam viacero receptov. Správnym varením sa dá znížiť plynatosť po konzumácii strukovín. Takýto postup sa osvedčil mne, možno máte vy svoj vlastný? Z misky mungo fazuliek som pripravila okrem iného aj polievku. Perfektne sa hodila k čerstvo dopečenému, kváskovému ražnému chlebu. Viem si predstaviť základ polievky zmiešaný s tofu, či nakladanými sušenými paradajkami ako nátierku. Alebo s hubami. Hm, nabudúce zas vyskúšam niečo nové.

1.

Na cibuľke a cesnaku si osmahneme mrkvu a zeler, nadrobno nakrájané, alebo nastrúhané na strúžiku.

2.

Pridáme viac vody (nechávame rezervu na fazuľky) a prevaríme cca 10 minút. Potom pridáme tymian a mungo. Za lyžicu munga si môžete nechať a opražiť so soľou aby ste polievku aj vizuálne skrášlili a rozšírili textúru o niečo chrumkavé. Zmes odstavte a sceďte.

3.

Zeleninu dajte do mixéra, vymixujte do hladkého krému spolu s trochou vývaru a olivového oleja. Až na záver pridajte zvyšok vývaru, alebo toľko, aby vám vyhovovala mixovaná hustota, akú máte radi. Ja som podávala doma polievku s mrkvou vystrúhanou špiralizérom a ľahko naparenou a zrniečkami pečenej mungo.

4.

Ak máte čerstvé bylinky, alebo klíčky, alebo krutóny, alebo semienka, alebo chuť na niečo „navrch“- pridajte si. Hlavne nech vám chutí 😊.

Ohodnotiť recept
hodnotenie
zdieľať pripnúť

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k receptu.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Vybrali sme pre vás
Bazový sirup
Najlepšie sirupy sú tie domáce
Najlepšie sirupy sú tie domáce
5 skvelých receptov na jarné sirupy, ktoré si jednoducho pripravíte doma.
Ako zo servítky
Video: Ako originálne zložiť servítky
Video: Ako originálne zložiť servítky
Tričko, motýľ či šaty? Prestierajte hravo! Ukážeme vám ako na to...