Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Vege gratinky s hubami, olivami a kurkumou

ingrediencie

500 g
zemiaky typu A alebo B
250 ml
šľahačková smotana
100 g
tvrdý kvalitný syr
100 g
masliaky
50 g
nakrájané olivy
byliniek ako petržlenová vňať
1 ks
vajce
1 strúčik
cesnak
50 g
maslo
1 PL
mletá kurkuma
soľ, biele korenie, muškátový oriešok

postup

Muž si poprosil o francúzske zemiaky. Chcela som mu spraviť originál ako sa robili vo Francúzsku. Akurát s pridaním šunky, čo nám zostala po oslave a inak by ju nezjedli. Dala som uvariť kilo zemiakov v šupke, že medzitým si nájdem naozaj francúzsky recept. Akurát, že to som robiť nemala, lebo ako som sa dočítala, tie pravé „gratiné“ sa pripravujú zo surových zemiakov. Takže toto zase budú zapekané zemiaky podľa mňa. Zapekané, alebo gratinované, ako sa im hovorí v profesionálnej kuchyni. Ja som si ako vegetarián pripravila bezmäsitú verziu do druhého pekáča. Cez obed sme vybehli na huby do záhrady a časť z nich som chcela využiť v recepte. V chladničke po oslave so šunkou zostali aj nakrájané olivy. „Gratinky“ vyšli chrumkavé po krajoch, šťavnaté vnútri, voňavé po jeseni a vrúcne celou rodinou okolo stola. Nám dospelým dobre padlo víno Devín. Svieže a voňavé. TIP: nezabudnite dohliadnuť na tip zemiakov ak idete pripravovať gratinované. Hodia sa zemiaky tipu A, alebo ešte B, ale C -zemiaky na pyré by sa skôr hodili na zapekanie v surovom stave a nie predvarenom. Zemiakové plátky by sa pečením nemali rozpadnúť práve naopak, mali by pekne držať tvar. Ospravedlňujem sa za ilustračnú foto, mali sme toto skvostné jedlo na večeru a pod umelým osvetlením sa ťažko fotí, na druhej strane, musela som ich rýchlo zjesť, lebo inokedy by už medzi uspávaním detí a večernou prácou čas nebol 😊. Možno sa vám podarí spraviť krajšiu foto ak ich pripravíte, budem rada ak sa s ňou podelíte.

1.

Zapekaciu misku vytrite maslom zmiešaným s roztlačeným cesnakom. Uvarené zemiaky zbavte šupky a nakrájajte na tenké, cca 3mm hrubé plátky. Vo väčšej mise zmiešajte šľahačkovú smotanu s vajíčkom, soľou, bielym korením, postrúhajte muškátového orieška, pridajte nasekanú vňať a kurkumu a poriadne metličkou premiešajte.

2.

Pridajte huby, olivy, pokrájané zemiaky a nastrúhaný tvrdý syr (2/3). Túto zmes už premiešajte opatrne napríklad aj rukami, aby sa zemiaky moc nepolámali. Vlejte do misky a prstami alebo „stierkou“ jemne potlačte a posypte vrch syrom.

3.

Piekla som na 150 °C asi 40 minút a v závere som nechala na 200 C° dopiecť „krustu“ zo syra. Ak dáte zapiecť do misiek a chcete podávať ako prílohu, pečenie si ustriehnite, malo by stačiť kratšie.

Ohodnotiť recept
hodnotenie
zdieľať pripnúť

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k receptu.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Vybrali sme pre vás
Ganache
Čokoládové ganache - viac ako poleva, viac ako krém
Čokoládové ganache - viac ako poleva, viac ako krém
Ganache je niečo ako univerzálna čokoládová poleva či čokoládový krém. S ganachovými polevami či krémami sa v našich...
Medovníky bez múky
5 vylepšených receptov na zdravé medovníky
5 vylepšených receptov na zdravé medovníky
Aj zástanci zdravej výživy si môžu dopriať voňavé medovníčky. Tu je päť receptov na medovníky bez výčitiek.
Raw guľky
7 tipov na vianočné zdRAWé recepty
7 tipov na vianočné zdRAWé recepty
Vianoce nemusia byť o tonách cukru a bielej múky. Vyskúšajte naše tipy na zdravšie maškrtenie vo sviatočnom šate.