Pridať recept

Vege gratinky s hubami, olivami a kurkumou

Vege gratinky s hubami, olivami a kurkumou
Zdroj: Henrieta_Peskovicova

ingrediencie

500 g
zemiaky typu A alebo B
250 ml
šľahačková smotana
100 g
tvrdý kvalitný syr
100 g
masliaky
50 g
nakrájané olivy
ks
byliniek ako petržlenová vňať
1 ks
vajce
1 strúčik
cesnaku
50 g
maslo
1 PL
mletá kurkuma
ks
soľ, biele korenie, muškátový oriešok

postup

Muž si poprosil o francúzske zemiaky. Chcela som mu spraviť originál ako sa robili vo Francúzsku. Akurát s pridaním šunky, čo nám zostala po oslave a inak by ju nezjedli. Dala som uvariť kilo zemiakov v šupke, že medzitým si nájdem naozaj francúzsky recept. Akurát, že to som robiť nemala, lebo ako som sa dočítala, tie pravé „gratiné“ sa pripravujú zo surových zemiakov. Takže toto zase budú zapekané zemiaky podľa mňa. Zapekané, alebo gratinované, ako sa im hovorí v profesionálnej kuchyni. Ja som si ako vegetarián pripravila bezmäsitú verziu do druhého pekáča. Cez obed sme vybehli na huby do záhrady a časť z nich som chcela využiť v recepte. V chladničke po oslave so šunkou zostali aj nakrájané olivy. „Gratinky“ vyšli chrumkavé po krajoch, šťavnaté vnútri, voňavé po jeseni a vrúcne celou rodinou okolo stola. Nám dospelým dobre padlo víno Devín. Svieže a voňavé. TIP: nezabudnite dohliadnuť na tip zemiakov ak idete pripravovať gratinované. Hodia sa zemiaky tipu A, alebo ešte B, ale C -zemiaky na pyré by sa skôr hodili na zapekanie v surovom stave a nie predvarenom. Zemiakové plátky by sa pečením nemali rozpadnúť práve naopak, mali by pekne držať tvar. Ospravedlňujem sa za ilustračnú foto, mali sme toto skvostné jedlo na večeru a pod umelým osvetlením sa ťažko fotí, na druhej strane, musela som ich rýchlo zjesť, lebo inokedy by už medzi uspávaním detí a večernou prácou čas nebol 😊. Možno sa vám podarí spraviť krajšiu foto ak ich pripravíte, budem rada ak sa s ňou podelíte.

1.

Zapekaciu misku vytrite maslom zmiešaným s roztlačeným cesnakom. Uvarené zemiaky zbavte šupky a nakrájajte na tenké, cca 3mm hrubé plátky. Vo väčšej mise zmiešajte šľahačkovú smotanu s vajíčkom, soľou, bielym korením, postrúhajte muškátového orieška, pridajte nasekanú vňať a kurkumu a poriadne metličkou premiešajte.

 
2.

Pridajte huby, olivy, pokrájané zemiaky a nastrúhaný tvrdý syr (2/3). Túto zmes už premiešajte opatrne napríklad aj rukami, aby sa zemiaky moc nepolámali. Vlejte do misky a prstami alebo „stierkou“ jemne potlačte a posypte vrch syrom.

3.

Piekla som na 150 °C asi 40 minút a v závere som nechala na 200 C° dopiecť „krustu“ zo syra. Ak dáte zapiecť do misiek a chcete podávať ako prílohu, pečenie si ustriehnite, malo by stačiť kratšie.

Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Zemiaky varíme každý deň, ale toto je to, čo ste vždy robili zle
Zemiaky varíme každý deň, ale toto je to, čo ste vždy robili zle
Zemiaky dokáže uvariť každý - alebo si to aspoň myslíte! Ale je veľa vecí, ktoré môžete robiť zle...
Lepenice
Len málo ľudí robí ešte tento recept! Ak máte doma zemiaky, urobte si LEPENICE! Toto zemiakové jedlo chutí všetkým a sýta večera je hotová do pol hodiny
Nemáte čas po práci na zdĺhavé varenie? Pripravte si spolu s nami toto fantastické jedlo a nasýtite celú...
Príprava zemiakových placiek
Zemiaky vám už nikdy nesčernejú! 9 geniálnych trikov, ktoré zaručia vždy perfektný výsledok, o týchto ste určite ešte nepočuli
Chystáte sa pripravovať placky, halušky či iné zemiakové pochúťky a chcete sa vyhnúť sčernaniu zemiakov? Tak...
Najčastejšia chyba pri varení zemiakov: Vkladáte zemiaky do studenej alebo vriacej vody?
Najčastejšia chyba pri varení zemiakov: Vkladáte zemiaky do studenej alebo vriacej vody?
Možno si myslíte, že varenie zemiakov je jednou z najjednoduchších kulinárskych úloh? Budete prekvapení, keď...
Zozelenenie zemiakov
Pozrite sa, či ich nemáte doma: Stačí hrubšia šupka? Je to mýtus! Zelené zemiaky sú jed
Všetci máme radi zemiaky. Ak nie varené, tak v podobe pečených, zemiakových placiek alebo hranolčekov. Ukazuje...