Pridať recept

Gratinovaný batát s talianskym kelom

Gratinovaný batát s talianskym kelom
Zdroj: Henrieta_Peskovicova

ingrediencie

400 g
batat
ks
toskánsky kel
250 ml
kyslá smotana
1 ks
vajce
100 g
tvrdý syr na strúhanie
1 ČL
kôpor
ks
soľ
ks
kokosový tuk na vymazanie formy

postup

Na menšiu zapekaciu misku a porciu pre dvoch, stačí jeden veľký batát. Ešte mi z neho konce zostali na druhý deň do polievky. Takýto obed aj neskorá večera, kde noc sľubuje byť dlhá chutí výborne aj s masliakmi na masle a dobrom víne. Ochutené tymianom zo záhradky podčiarknu lahodnú chuť celého jedla. Batát je vzácna zelenina. Napríklad - obsahuje draslík, nerozpustnú vlákninu a čo ma zaujalo z informácií asi najviac, vitamín B6. B6ka, je vitamín proti depresii. Je toto jedlo cestou k dobrej nálade? Snáď áno 😊 Sladký zemiak je vhodné konzumovať aj so šupkou. Práve aj cez šupku sa dostanete k vyššej dávke betakaroténu a vláknine. No opatrne aj pri kúpe batatu, uprednostňujem nebalené. Často sa mi stalo, že v skladoch premrzli. A aj keď navonok vyzerali skvelo, po oškriabaní šupky sa jemná, lososovo- oranžová farba zmenila na fialovo- sivú až plesnivú. Toskánsky kel, alebo čierny kel, kale...jeho názvy sa rôznia, ale isté je, že obsahuje veľa chlorofylu a vitamínu C (podobne ako batát). Listy kelu je nutné otrhať od stonky a takto si ich pridávať do koláčov, do šalátu či do smoothie. Spojením týchto vynikajúcich darov, vzniklo výborné jedlo.

1.

Batát umyte a buď nakrájajte so šupkou, alebo ošúpte. Krájala som ručne na 3mm plátky. Na zapekanie som si zvolila keramickú formu, vymazanú kokosovým tukom. Plátky batátu som poukladala na jednu vrstvu, prekryté ako listy.

 
2.

V mise som vymiešala nastrúhaný syr, smotanu, kôpor a vajíčko. Polovicou hmoty som zaliala spodnú vrstvu batátov. Na toto „poschodie“ som poukladala listy kelu. Kel zakryli batáty a druhá polovica smotanovej zmesi.

3.

Z jedného väčšieho krúžku batátu som vykrojila srdiečko, aby manžel vedel, že naňho myslím aj pri varení. 😊 Presne tá stredná porcia sa mu aj ušla 😊.

4.

Piekla som s láskou, na 170 C° cca 25 minút a dopekala na 200 C° cca 10. Keď pri pečení dojčíte, môže sa vám stať, že plánovaná zlatistá farba gratinu sa trošku stmavne 😊)

Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Albanska tarator
Albánska kuchyňa
Albánsku kuchyňu ovplyvnili najmä turecká, grécka a talianska kuchyňa. Je pre ňu charakteristické používanie...
Wuzetka
Tento recept láme rekordy: Wuzetka je lacná, moderná a pripraviť ju zvládne ktokoľvek, pečie sa 30 minút!
Báječný dezert nenáročný na suroviny a ešte jednoduchší na prípravu.
Raw sweet potatoes
Batáty
Batáty sú sladké zemiaky, ktoré s tými našimi nemajú spoločné veru nič. Sú hľúzami povijnice batátovej,...
Raw sweet potatoes
Sladké zemiaky v piatich skvelých receptoch
5 jednoduchých a chutných pokrmov zo sladkých zemiakov, ktoré si okamžite zamilujete.
Gratinované sladké zemiaky
Fantastické recepty zo sladkých zemiakov, ktoré odľahčia žalúdok po sviatkoch! Ak ich raz ochutnáte, iné robiť už nebudete + FINTA kuchára
Sladké zemiaky, známe ako batáty, sú sladkou odrodou zemiakov a sú mimoriadne obľúbené. Ideálne sú...
Spríjemnite si nedeľu batátovým krémom s hriankami
Sladké zemiaky sú čoraz populárnejšie aj u nás a to nielen kvôli jedinečnej chuti, ale aj obsahu živín.